Uusimmat

”Pelikehittäjien ahneus tappaa Kickstarterin”

23.11.2012 11:30 Miikka Lehtonen

Kickstarterista on vajaassa vuodessa tullut merkittävä rahoituskeino monille pelikehittäjille. Ehkä hieman turhankin merkittävä ja helppo, sillä eräs pelitoimittaja on huolissaan koko roskan tulevaisuudesta. Ahneella kun on kuuluisasti paskainen loppu.

Vajaata kuukautta sitten pelitoimittajien korruptioskandaalin käyntiin potkaissut skottitoimittaja Rab Florence on taas esillä. Sen jälkeen kun miehen korruptiota käsittelevä kolumni johti hänen eroonsa Eurogamerista, mies on pyöräyttänyt pystyyn oman pelibloginsa, josta on peräisin myös tämä hyvin perusteltu mielipide. Hän kun uskoo, että Peter Molyneux, David Braben ja muut nimekkäät pelikehittäjät tulevat tappamaan Kickstarterin, koska he käyttävät sitä suuribudjettisten peliensä rahoittamiseen, vaikka heillä olisi varmasti muitakin keinoja.

Annetaan miehen itsensä puhua.

”He tulevat tappamaan sen.

Älkää epäilkö hetkeäkään. Nämä tunnetut pelialan veteraanit, jotka voisivat saavuttaa tavoitteensa perinteisinkin keinoin, tulevat tappamaan Kickstarterin ahneudellaan.

Ahneus voi tuntua tylyltä sanalta, mutta näemme itse, miten Peter Molyneux, niin tunnettu pelimaailman hahmo kuin vain olla voi, pyytää että hänen yleisönsä ottaa hänen puolestaan uuden pelin julkaisuun liittyvät riskit. Tässä meillä on mies, joka on vuosikymmenen ajan luvannut liikaa ja toimittanut liian vähän, ja nyt hän haluaa, että minä ja sinä maksamme etukäteen hänen uusimman hankkeensa.

Luuletteko hetkeäkään, ettei Molyneux olisi saanut pelilleen rahoitusta muillakin tavoilla? Koska minä en luule.”

Ja siitä se sitten lähtee. Florence on sitä mieltä, että Kickstarter on erinomainen työkalu aloitteleville pelikehittäjille ja kokeilijoille, jotka eivät pystyisi rahoittamaan pelejään muita kautta. Mutta yhä useammin siitä on tullut riskitön rahoituskeino tahoille, jotka pystyisivät rahoittamaan pelinsä muutenkin. He eivät vain halua, koska Kickstarter on heille riskittömämpi vaihtoehto.

”Nämä kapitalistiset eläimet, Molyneux ja Braben pari esimerkkiä mainitakseni, ovat muuttamassa Kickstarterin myyntisaitiksi tuotteille, joita ei ole vielä olemassakaan. He paketoivat tuotteidensa mukaan naurettavia ”bonuksia”, joista pelaava yleisö maksaa pieniä omaisuuksia. Tämä on muuten sama yleisö, joka pari vuotta sitten nauroi Bethesdan pihalle, koska he veloittivat pari taalaa hevospanssareistaan. Ainakin silloin tiesimme jotain siitä pelistäkin.”

Tylyä tekstiä. Onko Florencella sitten pointtia vai ei? Paha sanoa. On totta että olen itsekin pari kertaa rypistellyt kulmiani nähdessäni, miten vuosia alalla olleet pelikehittäjät keräävät yleisöltä miljoonapotteja pelejään varten. Heillehän tilanne on mitä otollisin: ei tarvitse vääntää pelijulkaisijoiden kanssa, kuunnella niiden idioottimaisia vaatimuksia tai muutenkaan keskittyä epäoleelliseen. Ja samaan aikaan peliyleisö saa myös sitä, mitä haluaa. Usein myös sellaisia pelejä, joita ne perinteiset julkaisijat eivät rahoittaisi, vaikka asialla olisi miten Peter Molyneux.

Totean siis henkilökohtaisena mielipiteenäni, että huolestuttava trendi, mutta ei vielä maailmanloppu. Mutta lukekaa toki Florencen kolumni, se on hyvää settiä.

Lähde: This Fucking Amusement Arcade

Lue myös

Mortal Kombat VS Gangnam Style

Baldur’s Gate: Enhanced Edition näyttää… Baldur’s Gatelta

Townsin varoittava esimerkki: kun Greenlight räjähtää silmille

Far Cry 3 (PC, PS3, Xbox 360)