Uusimmat

(Peli)lehdistön korruptiosta ja itsekriittisyyden puutteesta

16.11.2012 12:30 Jukka O. Kauppinen

Viime viikkoina osassa maailman pelimediaa on harrastettu itsekritiikkiä ja mietitty, että minne vedetään rajat journalismin, pr:n ja markkinoinnin välille. Niinsanottu Dorito-gate herätti monet miettimään asioita tarkemmin ja kuvioita on mietitty täällä Domenkin puolella, vaikkakin valitettavasti aikaa ei ole ollut sen syvälliseen käsittelyyn uutisten/kolumnien muodossa. Aiheesta voi kuitenkin lukea vaikkapa Kotakusta ja NeoGAFista.

Eilen aiheeseen tarttui onneksi Helsingin Sanomat, jonka innoittamana napautin pienen kolumnin, jonka voi lukea toimituksen blogista:

Toimituksille syötetyn tiedotuksen ja toimittajien oman kriittisen näkökannan väliin mahtuu paljon mustaa, valkeaa, harmaata ja jopa ihan harmitonta perusuutisointia. Joskus tarjottu propaganda kuitenkin menee läpi sellaisenaan, tai ilman sen kummempaa kriittisen näkökulman lisämistä.

Joskus ns. itsekriittisyyden puute johtuu yksinkertaisesti kiireestä ja resurssien niukkuudesta. Ei vain ole aikaa ajatella tarkemmin, kun dedis painaa niskassa. Joskus takana on jotain muutakin.

Linkki: lue kolumni

 

Tänään nostan lierihattuni ja korkealle Pelaajan Janne Pyykköselle, joka lähestyy samaa aihetta kymmenen pykälän mittaisella massiivisella kolumnilla. Peiliin on katsottu huolella, ja omalta osaltani voin todeta kaikissa asioissa samaa. Näin se menee.

Lainaan paria kohtaa:

5. Työmatkat ja turhat matkat – PR portinvartijana

On siis fakta, että pelilehtien on pidettävä yllä suhteita PR:ään ja pelistudioihin. Toisena vaihtoehtona on erikoistua esimerkiksi täysin indiejulkaisijuihin ja jättää pois vähänkään suurempien pelien ennakot. Se on aika vaarallinen liike.

Siksi myös Pelaaja osallistuu osin studioiden rahoittamiin ennakkomatkoihin, joissa testataan pelien varhaisia versioita tai arvosteluversioita. Tässä suhteessa olisi kyllä hienoa olla täysin itsenäinen, mutta Suomen sijainti ei auta asiaa. Kun vaikkapa Eurogamer lähtee testaamaan peliä suosittuna esittelypaikkana tunnetussa Lontoossa, brittijourno hyppää bussiin. Suomalainen pelitoimittaja hyppää samalle reissulle aamuseitsemän lentokoneeseen ja palaa illalla yhdentoista aikaan vastalennolla.

Itsenäisen pienikokoisen julkaisijan lehtenä Pelaaja ei voi matkustaa monille näistä reissuista ilman julkaisijoiden apua, mikä harmittaa meitäkin. Itse tein tällaisen reissun Lontooseen viimeksi XCOM: Enemy Unknown -pelin ennakkoa varten numeroon 122, ja pääsin jututtamaan tuottaja Pete Murrayta melko vapaasti ja pitkään. Olen sitä mieltä, että reissu kannatti.

7. Roistot – heitä on olemassa

Tässä vaiheessa saattaa jo tuntua, että väitän pelialan olevan hyvinkin puhtoinen. Valitettavasti asia ei ole näin. Alalla on väkeä, jotka ovat vain kiinnostuneita uusien pelien ilmaiskappaleista tai PR-rahoilla juhlimisesta.

Itse jouduin todistamaan tätä muutama vuosi sitten San Franciscon keikalla, johon oli kutsuttu väkeä Suomesta ja muista Pohjoismaista. Tarkoitus oli esitellä monia suuren julkaisijan pelejä, joita pääsi myös testaamaan omin käsin. Tältä osin reissu oli erittäin hyödyllinen.

Kun tapahtuma oli ohi, minä ja toinen paikalla ollut suomalainen toimittaja, kilpailevan Pelit-lehden Tuomas Honkala, vetäydyimme huoneisiimme kirjoittamaan tapahtumasta. Aikaeron takia tekstit piti saada nettiin nopeasti, jotta ne ilmestyisivät Suomessa ajoissa Pelaajalehti.comiin. Aamupalalla Honkala ja minä kohtasimme tanskalaisia ja norjalaisia kollegoita, jotka sopersivat krapulapäissään ja ylpeinä, että he olivat suostutelleet humalaisen PR-edustajan viemään heidät strippiklubille, jossa oli korkattu julkaisijan laskuun Cristal-kuohujuomaa. Kun jäljellä ei ollut muuta tekemistä kuin odottaa lentoa, ulkomaiset kollegat jäivät suhmuroimaan vielä lisää hämypuuhia seuraavalle päivälle. Honkalaa ei moinen kiinnostanut ja mies lähti vuokraamaan polkupyörää samalla, kun itse painuin kävelylle kirjakauppaan.

Lukekaa koko juttu, ajatuksella.

Lue juttu: Pelaaja, Antipaavin palkkalistoilla – onko pelilehdistö täysin maksettua?

 

Tältä erää minulla ei ole tuohon tai omaan kolumniini lisättävää. Mutta kysymyksiin voin vastata, jos Teillä sellaisia on.

Voit myös avautua suoraan sähköpostitse: posti[ät]edome.net [pelit]

 

Pelialan käytäntöjä olen availlut satunnaisesti blogissa, mm:

Suomalainen pelilehdistö on...

Katso tilanne vastaamatta