Uusimmat

Peliväkivaltakeskusteluun ei ole yksiselitteisiä vastauksia

20.01.2013 12:00 Juho Anttila

Pelin ja tosielämän väkivallan välinen yhteys on jatkuva puheenaihe, joka käy taas tavallista kuumempana Yhdysvaltain ammuskelujen vuoksi. Presidentti Obama tahtoo, että aihetta tutkitaan jälleen. Kysymys ei kuitenkaan ole aivan uusi, sillä aiheesta on tehty lukuisia tutkimuksia vuosien saatossa.

Kotaku kävi läpi huiman määrän tutkimuksia ja puhui lukuisten peliväkivaltaa tarkastelleiden tutkijoiden kanssa. Tuloksena on laaja artikkeli, joka käsittelee ansiokkaasti aiheen ympärille syntyneitä eri koulukuntia ja erilaisia tutkimustuloksia. Erinomaista luettavaa.

Yleisin virhe peliväkivaltakeskustelussa on argumentaatiovirheillä vuorattuihin juoksuhautoihin hautautuminen. Jotkut perustelevat, ettei hänestäkään tullut väkivaltarikollista, vaikka pelejä on pelattu pienestä saakka. Toiset taas väittävät, että jo maalaisjärkikin sanoo peliväkivallan aiheuttavan lisäaggressioita. Molemmat osapuolet jäävät keskustelussa pintatasolle puhumattakaan siitä, että kummassakin tapauksessa kyse on vielä argumentaatiovirheestä.

Kaksi koulukuntaa on joka tapauksessa erotettavissa myös tutkijoiden mielipiteiden välillä. Vaikka rikollisen väkivallan ja pelaamisen välillä ei ole löydetty linkkiä, monet tutkimukset näyttäisivät osoittavan, että pelaaminen lisää aggressiivista käytöstä ainakin lyhyellä aikavälillä.

Mielenkiintoisessa tutkimuksessa toinen ryhmä pelasi väkivaltaista peliä, kun taas toinen ryhmä näki vain saman pelikuvan. Pelannut ryhmä käyttäytyi testin jälkeen väkivaltaisemmin kuin ainoastaan pelikuvaa katsellut ryhmä. Tämän kaltaiset tulokset näyttävät viittaavan pelien aggressiivisuutta lisäävään vaikutukseen.

Toinen koulukunta puolestaan toteaa, että linkkiä ei ensinnäkään löydy ja kaiken lisäksi suurin osa tutkimuksista on vielä laadultaan surkeita. Tulokset ovat pääasiassa tulkinnanvaraisia ja menetelmät kyseenalaisia. Myös Yhdysvaltain korkein oikeus tukee tätä näkemystä.

Oma, tutkimusten kannalta oleellinen kysymys on myös se, miten aggressiivisuus edes määritellään. Vaikeasti rajattava ja vielä hankalammin mitattava käsite on peliväkivaltatutkimuksen keskiössä, vaikka tutkijatkaan eivät pysty saavuttamaan konsensusta siitä, mitä se tarkoittaa. Lisäksi jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että pelien herättämät aggressiot eivät johdu peliväkivallasta vaan pelaajien välisestä kilpailusta.

Pelaajat ja pelialan toimijat ovat reagoineet presidentti Obaman vaatimukseen peliväkivallan tutkimisesta pääasiassa negatiivisesti. Suurin syy tähän lienee pelko siitä, että tuloksena peliväkivaltaa rajoitetaan entisestään. Samanaikaisesti on kuitenkin syytä muistaa, että kyse on vaikeasta ja monitahoisesta ongelmasta, jonka tutkiminen on ehdottomasti hyödyllistä. Oma kysymyksensä on sitten se, miten tutkimustuloksia tulkitaan ja miten niihin reagoidaan.

Kotakun alkuperäinen artikkeli kannattaa ehdottomasti lukea, jos aihe kiinnostaa tippaakaan tai herättää minkäänlaisia tunteita.

Artikkeli löytyytäältä.

Lisää aiheesta

Pelien ja väkivallan suhdetta tutkitaan presidentin määräyksestä

Taikuri Penn Jillette piiskaa peliväkivallasta itkeviä: ”ette vain tajua”

Miksi pelit ovat väkivaltaisia? Tässä yhden miehen perusteltu mielipide!