Uusimmat

Protesti tehosi, SOPA joutui vahvaan vastatuuleen

19.01.2012 13:00 Miikka Lehtonen

Internet yllättää usein, mutta harvoin positiivisesti. Autoja lempivien lohikäärmeiden (älkää googlatko!) alta voi joskus paljastua jotain hyvääkin, kuten viime viikkoina netissä riehunut SOPA-protesti. Ja piru vieköön, protesti on jopa kerrankin tehonnut!

Domen lukijat ovat varmasti nähneet myös meidän uutisissamme lyhenteet SOPA ja PIPA. Yhdysvaltojen kongressin käsittelyyn menossa oleva lakiehdotus on hyvinkin vakava asia, sillä läpi mennessään se muuttaisi Internetin ihan erilaiseksi kuin se on tänään.

Jaloilla tarkoituperillä liikkeelle lähtenyt laki pyrkii antamaan immateriaalioikeuksien haltijoille paremmat keinot suojata oikeuksiaan, mutta perinteiseen tyyliin lapsi on mennyt pesuveden mukana ulos jo monta mailia sitten. Nykyisessä muodossaan lakia voi nimittäin tulkita niin löyhästi, että jos vaikka YouTubessa on jonkun fanin julkaisemaa pelivideota, pelin oikeuksien omistaja voi vaatia koko YouTubea suljettavaksi selvitysten ajaksi mikäli videon sisältö ei miellytä tai on muuten vain vähän känkkäränkkäpäivä.

Tai jos joku linkittäisi Domen keskustelupalstalla jossain viestiketjussa tekijänoikeuksien suojaamaan MP3-tiedostoon, voitaisiin koko Dome laittaa sensuurilistalle.

Jokainen toki arvaa, mitä tästä seuraisi: YouTube ja muut palvelut eivät enää antaisi kenenkään levittää niiden kautta mitään materiaalia, joka voisi edes teoriassa rikkoa SOPAn pykäliä. Kuten arvata saattaa, viimeisten viikkojen aikana suuri osa Internetistä nousi protestiin SOPAa vastaan. Vihaiset ihmiset täyttivät edustajiensa postilaatikot ja puhelinvastaajat mielipiteitään kertovilla viesteillä ja eilisen aikana useat suuret saitit sulkivat symbolisesti ovensa päivän ajaksi antaakseen meille maistiaisia siitä, miltä Internet tuntuisi SOPAn mentyä läpi.

Nettiprotestit eivät toki itsessään ole mitään uutta, mutta kerrankin näyttää siltä, että protestit tehoavat. Eilisen aikana monet yhdysvaltalaispoliitikot, heidän mukanaan lakiehdotuksen alkuperäisiä sponsoreita, ovat vihdoin havainneet, mihin suuntaan tuuli puhaltaa. Lakiehdotusta aikanaan sponsoroinut Marco Rubio ja monet muut lakiehdotuksen tukijat ovat vetäneet tukensa pois tai ilmoittaneet suoraan vastustavansa sitä. Niinpä SOPA onkin suuntaamassa äänestyksen sijaan takaisin työpöydälle tuunausta ja uudelleenpohtimista varten. Rubio:

“Olemme kuulleet aiheellisia huolia siitä, miten laki voisi vaikuttaa Internetin käyttöön ja siitä, miten se voisi antaa hallitukselle kohtuuttoman suurta valtaa valvoa Internetiä. Kongressin tulisi kuunnella näitä huolia ja olla puskematta läpi lakia, jolla voisi olla tahattomia seurauksia.”

Ihan kiva, että poliitiikot heräävät edes nyt, mutta pojat hei… Miksi helvetissä te sponsoroitte lakiehdotuksia, joita te ette selvästikään ole ymmärtäneet? Lain ”odottamattomat” ongelmat olivat kaikille ehdotuksen lukijoille päivänselviä, mutta teidän asiantuntijaraatinne eivät muka nähneet siinä mitään vikaa? Vai olivatko heidän silmänsä ja korvansa kenties täynnä lobbaajien rahatukkuja? Ettei vain olisi käynyt niin, että toivoitte kovasti kansan olevan liian joulukoomassa huomatakseen, miten heitä yritettiin vedättää?

Ehkä on paras pistää sarkasmi pakettiin hetkeksi, ennen kuin CIA:n mustat kopterit kärräävät minut yllätyslomalle. Mutta olkoon tämä taas hyvä esimerkki siitä, miten kansalaisten pitää valvoa olevinaan heidän etujaan ajavia poliitikkoja. Jopa Euroopassa.

Eikä taistelu ole vieläkään ohi. Vaikka SOPA ei nyt päätyisikään äänestykseen, sitä ei ole vielä kaadettu. Ehdotus kerää nyt henkeä ennen, mutta sitten se todennäköisesti lähtee uuteen käsittelykierrokseen. Silloin kieli on varmasti hieman erilaista, mutta sisältö todennäköisesti hyvin samanlaista.

Ja muistakaa: SOPA vaikuttaa myös meihin. Yhdysvallat on kovin tärkeä luu Internetin selkärangassa ja omat poliitikkomme sen verran alttiita vaikutuksille, että apinoivat varmasti jenkkien tyhmimmät lakiehdotukset myös meidän riesaksemme. Katsokaa siis aluksi vaikka Penny Arcaden video ja pohtikaa, mitä voitte itse tehdä.

Lisää aiheesta

Ammattiliiga MLG tukee Internet-vapautta näyttävästi ja kukkarollaan

Epic Games ja muut pelitalot vastustavat Stop Online Piracy Act -lakiehdotusta

Lue myös

Hitman: Absolution -haastattelussa IO Interactive

Miehisyystesti: nostavatko nämä pelikannet testosteronitasoasi?

Uskomattoman omituisia pelikansia, osa II

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 13)

Muropaketin uusimmat