Uusimmat

Rasistiset videopelit ratsastavat vihalla

18.03.2013 22:15 Jukka O. Kauppinen

Rasismia esiintyy kaikkialla, missä joskus on kärsitty vääryyksistä tai kuulta, että nyt on joku ollut ilkiö kaupan takapihalla. Esimerkiksi Aasiassa rasistinen viha roihahtaa säännöllisin väliajoin, kun suurvaltapolitiikkaa sekoitetaan taloudellisiin intresseihin ja historiallisiin konflikteihin. Kiinassakin järjestetään harva se vuosi mielenosoituksia Japania vastaan, ja tyypillisesti niiden jälkeen vähän poltetaan japanilaisten omistamia kauppoja, boikotoidaan japanilaisia tuotteita ja uhotaan televisiossa.

Japanilla ja Kiinalla on toki perinteisesti pitkä viha-rakkaussuhde, jonka vihapuolta nostetaan aina tarvittaessa toisen maailmansodan esinäytöksellä, Japanin hyökkäyksellä Mantsuriaan vuonna 1931, joka jatkui myöhemmin täysimittaisella invaasiolla ydin-Kiinaan.

Tämä viha elää myös pelimaailmassa yllättävissäkin muodoissa. Esimerkiksi kiinalainen Dragonwin Animation näet valmistaa kolikkopelejä, joista PK918 on malliesimerkki rasistisesta vihasta, jolla peliä myydään suurelle yleisölle. Mikäpä sen rentouttavampaa kuin tarttua kivääriin ja ammuskella karikatyyrimäisiä hirviöjapanilaisia?

Pelin nimi viittaa päivämäärään 18.9.1931, jolloin Japani hyökkäsi Mantsuriaan.

Japanilaisvihaa lietsovat pelit ovat Kiinassa kokonainen suosittu genrensä. Niissä ylistetään yleensä punaista Kiinaa, kommunismia, Maoa ja isänmaallisuutta – ja tapetaan japanilaisia.

Lähde: Horribly Racist Arcade Machines Are Nothing New In China

Lisätietoja: “Red” Games – A Profile On China’s Communist Videogames

Lisää aiheesta

Age of Wulin -ensitesti – kiinalaista mytologiaa ja kung-fua morpin muodossa 

Huhupartio: Kiina harkitsee konsolikiellosta luopumista

Keskustelu kamppailupelistä muuttui kamppailuksi pelistä

World of Tanks kokee Kiina-ilmiön