Uusimmat

Tekoäly opettaa toista pelaamaan Pac-Mania

07.04.2014 13:00 Juho Anttila

Tietokoneita on käytetty opettamisen apuvälineinä jo hyvän aikaa. Niin ikään oppivia tekoälyjä on tutkittu vuositolkulla. Washingtonin yliopistossa ollaan lähdetty yhdistämään nämä kaksi asiaa. Paikalliset tutkijat ovat nimittäin ohjelmoineet tekoälyn, joka osaa opettaa toista tekoälyä pelaamaan Pac-Mania.

Projektin varsinaiset tarkoitusperät ovat toki korkeammalla ja pelaamisen opettaminen on vain välivaihe. Nykyiset robotit ovat vielä sangen tyhmiä. Jos eteen tulee tilanne, jota niiden ohjelmointi ei osaa tulkita, hämmentyvät robotit eivätkä toimi toivotulla tavalla. Panostamalla sekä oppiviin tekoälyihin että tekoälyjen kykyyn opettaa itseään ja muita tekoälyjä voidaan korjata tätä ongelmaa.

Tavoitteena on myös tiedonsiirron mahdollistaminen helpommin tekoälyjen välillä. Esimerkiksi kodinhoitorobotti oppii ensin työtehtävänsä. Kun mallia päivitetään uuteen ja ehompaan, siirtyy opittu tieto tekoälyltä toiselle opettamisprosessin kautta. Pelkkä kopioiminen kun ei riitä, jos tekoälyt ovat keskenään erilaisia.

Suurin haaste opettamisessa on se, kuinka paljon opettava tekoäly todellisuudessa antaa ohjeita ”oppilaalleen”. Jos neuvoja antaa liian vähän, oppi ei mene perille. Jos taas neuvoo liikaa, kohde ei opi kunnolla.Ihan kuten ihmistenkin kanssa.

Miten tämä sitten liittyy pelaamiseen, muuten kuin siinä mielessä, että opetusvälineenä on videopeli? No, onpahan vain taas yksi osoitus siitä, minkälaisia mahdollisuuksia pelit avaavat pelkän viihdekäytön ohella. Sitä paitsi tekoälyrintamalla tehdyt läpimurrot tuppaavat silloin tällöin kuplimaan myös takaisin pelimaailmaan. Ehkäpä taistelemme jatkossa peleissä paitsi oppivia, myös toisiaan opettavia tekoälyvihollisia vastaan.

Lähde: Polygon

Lisää aiheesta

Suomalainen tekoäly inhimillisempi kuin ihmispelaajat

MIT vei meidät askeleen lähemmäs Skynetiä

Brinkissä on ihmismäinen tekoäly, tekijä väittää

Muropaketin uusimmat