Toimintapelit kehittävät päätöksentekokykyä

18.09.2010 17:34 | Jouni Mäki-Panula | 59

Nopeisiin reflekseihin ja vähäiseen reaktioaikaan nojautuvien toimintapelien on havaittu kehittävän pelaajien kykyä tehdä oikeita päätöksiä nopeasti. Rochesterin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui kymmeniä 18-25-vuotiaita nuoria, jotka eivät tavallisesti pelaa videopelejä. Nuoret jaettiin kahteen ryhmään, joista ensimmäisessä pelattiin 50 tuntia Call of Duty 2:ta ja Unreal Tournamentiä, ja toisessa yhtä pitkään The Sims 2:ta.

Pelaamisen jälkeen nuoret osallistuivat tutkijoiden suunnittelemaan testiin, jossa näkö- ja kuuloaistien välityksellä esitettiin erilaisia tehtäviä. Tehtävissä oli esimerkiksi kerrottava mahdollisimman nopeasti, liikkuiko näytöllä näkyvä pisteparvi ruudun vasempaa vai oikeaa laitaa kohti.

Testin lopputulos oli, että toimintapelejä pelanneet suoriutuivat 25 prosenttia nopeammin kuin vertailuryhmän jäsenet. Kenties yllättävämpää oli, että toimintapeliryhmässä tehtiin oikeita päätöksiä aivan yhtä paljon kuin vertailuryhmässä, joten nopeudesta huolimatta toimintapelaajat eivät olleet hätäisiä ratkaisuissaan.

”Toimintapelien pelaajat tekevät enemmän oikeita päätöksiä tietyssä ajassa. Kirurgina tai taistelutantereella se voi olla ratkaisevaa”, kommentoivat tutkijat.

Lähde: Video games lead to faster decisions that are no less accurate.

Lue myös

Arvostelu: Monday Night Combat (Xbox 360)

iPhonella myydään piraattiretropelejä

Kun ukki hiihti sata kilsaa kouluun, iskä odotti ja latasi peliä puoli tuntia

Matrix-tähti taistelee Iron Skyn kuunatseja vastaan

Keskustelu

OttoK voikin nyt kertoa kaikille neuropsykologian perusteista, koska vaikuttaa niin etevältä! TROLLOLLOLLOLLOLLOL

”Tehtävissä oli esimerkiksi kerrottava mahdollisimman nopeasti, liikkuiko näytöllä näkyvä pisteparvi ruudun vasempaa vai oikeaa laitaa kohti.”

Missä kohdin tarvittiin oikeasti päätöksentekokykyä? Ei noi mitään päätöksentekoa paranna, vaan refleksejä – ja niitäkin parhaimmillaan vain hetkellisesti.

Toi Legendary wowian on kyllä trollien aatelia kun vertaa keskiverto internettrolliin.

Toimintapelit:
ammu, pakene, kerää uusi ase, ensiapupakkaus tai suoja.
Strategiapelit:
kerää resursseja, vakoile, rakenna, kouluta joukkoja, päivitä joukkoja, puolusta, hyökkää ja yritä mukauttaa kaikki siihen, mitä vastustajat tekevät.

Seuraavaksi voisi vertailla strategiapelien ja toimintapelien vaikutusta päätöksentekokykyyn.

Ei mitkään roolipelit vaan kunnon strategiapelit kuten company of heroes, jossa täytyy vahtia ekonomiaa ja virheellinen päätös alussa voi johtaa pelin häviöön loppusuoralla.

Eiköhän ne roolipelit kehitä parhaiten päätöksentekokykyä. Nykyajan Single rpg peleissä joutuu tekemään paljon vaikeita päätöksiä.

”Ei äiti, en ammu ihmisiä huvikseni, tapan heitä jotta oppisin. Nyyppä on internetiksi ”opettaja” sekä kusipäähomo ymmärretään ”reiluna kaverina”.”

”Mutta kun äiti, mä kehitän mun päätöksenteonkykyä ja reaktioaikoja.”

Muropaketin uusimmat