Uusimmat

Urheiluliitto muutti linjaansa painostuksen alla – miesten turnaukset muuttuivat kaikille avoimiksi

03.07.2014 11:35 Jukka O. Kauppinen

Joskus maailman pyörät pyörivät aivan hurjaa vauhtia. Suomen Elektronisen Urheilun Liitto ja muut, etenkin pohjoismaiset, e-Sports-kattojärjestöt ovat lobanneet jo vuosia erikseen miehille ja naisille järjestettäviä turnauksia vastaan. Tasa-arvoisten pohjoismaalaisten ja eurooppalaisten mielestä sukupuolien mukaan rajatuissa peliturnauksissa ei ollut järkeä, mutta kansainvälinen eSports-urheiluliitto IeSF on ollut toista mieltä.

Kuten yleensä, asiat ovat kuitenkin monimutkaisempia kuin päällepäin näyttää. Se mikä hätäisen silmiin näytti ”naiset eivät saa osallistua turnaukseen, hirveä vääryys, razism!”, on todellisuudessa paljon monimutkaisempi vyyhti syitä ja seurauksia.

Onneksi tällä kertaa tarinalla oli onnellinen päätös. Siinä missä IeSF:n jäsenliittojen vuosikausia jatkunut keskustelu ei ollut tuottanut muutoksia turnaussääntöihin, niin kansainvälinen mediahuomio ja paine käänsivät kelkkaa vuorokaudessa.

SEUL ry:n tiedottaja Raakel Hämäläisen mukaan IeSF:n päätöksentekoon vaikutetaan normaalisti MM-turnausten yhteydessä järjestettävissä kokouksissa. Tällä kertaa päätöksenteko ja sääntömuutokset tapahtuivat hieman ripeämmin, sillä IeSF teki sääntöihinsä pikamuutoksen viimeöisessä hätäkokouksessa, eikä hommaa edes kustu reisille. Uudet säännöt ovat näet fiksut. Sellaiset, mitä ne olisivat saaneet olla alkujaankin.

Loppu hyvin kaikki hyvin, mutta pentele vieköön, pienestä on joskus asioiden käsiin räjähtäminen kiinni. Yhdestä töksähtävästä lauseesta.

Kaikki kun alkoi siitä, että Assemblyn edustaja totesi viestiketjussa, että Assemblyn turnaus on avoin vain miehille.

Perästä puuttui jatkolause ja taustoitus. Sukupuolisyrjintää turnauksessa ei haettu, sillä Assemblyn turnaus oli IeSF:n MM-kisojen Suomen miesten karsinta, jonka voittaja edustaa Suomea MM-kisoissa. Naisten karsinta oli määrä järjestää erikseen, jos naisia löytyy riittävästi.

Huomatkaa! Jos!

Suomen Elektronisen Urheilun Liitto ilmoitti jo viime kuussa tilanteesta näin:

Hallituksen kokouksessa SEUL päätti lähettää marraskuun lopussa Azerbaidžaniin mahdollisuuksien mukaan täyden maajoukkueen, eli yhdeksän miestä ja kaksi naista. Naisten StarCraft 2 ja Tekken Tag Tournament 2 -maajoukkuepaikkojen kohdalla selvitetään, löytyykö suomalaisista naispelaajista riittävästi kiinnostuneita ja tasokkaita pelaajia osallistumaan maailmanmestaruuskilpailuihin.

Päätös naisten StarCraft 2 ja Tekken Tag Tournament 2 -turnausten maajoukkuepaikoista jätettiin myöhemmäksi. Liittohallitus selvittää lajien pelaajamääriä ja menestymismahdollisuuksia.

Kyse ei ollut missään vaiheessa siitä, että saavatko naiset osallistua StarCraft II –turnaukseen vaan siitä, että osallistuuko karsintaan naispelaajia ylipäätään, saati MM-tasoisia.

 

Tästä päästään kuitenkin seuraavaan kysymykseen. Miesten finaali oli määrä järjestää Assemblyssä. Naisten finaali oli tiettävästi määrä pelata verkossa. Tämä ei tunnu kovin reilulta tai tasa-arvoiselta.

Miksi sitten ylipäätään eSportsissa pelataan erikseen miesten ja naisten sarjoja? Miksi IeSF:n säännöt ovat (tai olivat) mitä ovat (olivat) ja miksi osa IeSF:n jäsenliitoista, SEUL ry mukaan lukien, joutuivat lobbaamaan – huonolla menestyksellä – tasa-arvoisia turnauksia?

Tasa-arvo, näet. Erilliset miesten ja naisten turnaukset, jotta tasa-arvo toteutuisi.

Maailma kun on paljon suurempi paikka kuin kotoinen Suomemme tai naapurimaat. Kuten SEUL ry omassa lausumassaan totesi:

Useat Aasian ja Afrikan maiden edustajista ovat kuitenkin esittäneet huolen tasa-arvon toteutumisen puolesta, jos sukupuolirajoitukset poistetaan. Näissä maissa omat sarjat koetaan luonnollisiksi ja jopa välttämättömiksi naisten osallistumisen mahdollistamiseksi.

Tämä on tärkeä pointti. IeSF on globaali urheiluliitto. Sen täytyy luoda yhteiset pelisäännöt, joilla kaikilla on mahdollisuus osallistua. On maita ja maanosia, joissa ei jaeta meidän näkemystämme tasa-arvosta. Tai tasa-arvoisesta pelaamisesta. Jos erillisiä naisten sarjoja ei olisi, niin joistain maista / maanosista ei tulisi lainkaan naispelaajia. Kulttuurillisista ja uskonnollisista syistä joissakin maissa naiset eivät voisi osallistua lainkaan turnauksiin. Naisten sarjoilla kaukaisille eSports-sisarillemme on varmistettu ainakin mahdollisuus.

 

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Kansainvälinen huomio sai kuitenkin IeSF:n taipumaan. Miesten ja naisten sarjat muokattiin pikavauhtia uusiksi kansainvälisen shakkiliiton esikuvan mukaisesti. Jatkossa turnaukset pelataan kahdessa sarjassa, jotka ovat:

  • Avoin sarja (Open for All)
  • Naisten sarja

Käytännössä miesten turnaukset ovat siis jatkossa avoimia kaikille. Naiset voivat valita pelaavatko mieluummin avoimessa vai naisten sarjassa.

Tällä tavoin tavoitetaan sekä tasa-arvoisten turnausten henki, että varmistetaan myös kaukaisemmille, vaikeammissa olosuhteissa eläville sisarillemme mahdollisuus osallistua.

The IeSF Board addressed its reason for maintaining events for women, citing the importance of providing female gamers with ample opportunities to compete in e-Sports—currently a male-dominated industry. Female gamers make up half of the world’s gaming population, but only a small percentage of e-Sports competitors are women. The IeSF’s female-only competitions aim to bring more diversity to competitive play by improving the representation of women at these events. Without efforts to improve representation, e-Sports can’t achieve true gender equality.  

IeSF:n turnauksissa, siis myös Assemblyssä, pelataan jatkossa sekä avoimen sarjan että naisten sarjan turnauksia.

eSports World Championship BAKU 2014 –MM-finaalissa pelataan näin ollen seuraavissa peleissä/sarjoissa:

Avoin sarja:

  • DOTA 2 – viiden pelaajan joukkueet: 5 miestä, 5 naista tai sekatiimi
  • StarCraft II: Heart of the Swarm
  • Ultra Street Fighter 4
  • Hearthstone: Heroes of Warcraft
  • Tekken Tag Tournament 2

Naisten sarja:

  • StarCraft II: Heart of the Swarm
  • Tekken Tag Tournament 2

Naisten karsinnat ja finaalit pelataan rinnakkain avoimen sarjan pelien kanssa. Asian tuoreudesta johtuen SEUL ei ole vielä ehättänyt kertomaan Assemblyn turnausten toteutuksesta. Toivoisin kuitenkin, että  naisten sarjan pelit pelattaisiin livenä Assemblyssä, eikä näkymättömästi netissä.

 

Pisteet IeSF:lle nopeasta päätöksenteosta. Tällaista se voi olla parhaimmillaan nuorten, modernien ja eViestintää hyödyntävien järjestöjen keskuudessa. Ei tarvitse odottaa virallista vuosikokousta.

Omatkohtaiset pahoitteluni sekä Bakuun että IeSF:lle. Miessäännöissä ei siis ollutkaan kyse turnauksen bakulaisten järjestäjien ”kulttuurillisista ja uskonnollisista” rajoitteista, minkä Assemblyn edustaja heitti hieman hämäävästi kommenttiketjussa. Ei myöskään IeSF:n Etelä-Korean jehujen razzismi/sukupuolisyrjintä. Vaan paljon monimutkaisemmasta syy-ja-seuraus-ketjusta, jolla pyrittiin hyvään mutta sitten hups lapsi meni pesuveden mukana ja…

 

Assemblyssä pelataan IeSF:n Suomen karsintaottelut, joiden voittajat edustavat Suomea IeSF:n eSportsin MM-kisoissa Azerbaijanissa marraskuussa 2014.

Suomen finaalin järjestää IeSF:n Suomen jäsenjärjestö, Suomen Elektronisen Urheilun Liitto ry.

 

Lisätietoja: IeSF Board has made decision to make their event “Open for All”

Kuva: SEUL ry

Lisää aiheesta

Assemblyn Hearthstone-turnaus avoin vain miehille – syy kansainvälisen eSports-liiton tyhmä sääntö

Päivän puheenaiheeksi nousi erikoinen havainto tulevan Assembly-tapahtuman eSports-kilpailujen säännöistä. Ja aivan erityisesti Hearthstone-turnauksesta. Se kun on avoin vain miehille. Erikoisen säännön taustalla eivät ole suinkaan Assembly Organizingin tai Suomen Elektronisen Urheilun Liiton mieltymykset, vaan kansainvälisen eSports-kattojärjestö IeSF:n MM-turnauksen säännöt.

SEUL ottaa kantaa sukupuolirajoitettuihin kilpailuihin

SEUL ry on esittänyt huolensa tästä asiasta jo aikaisempina vuosina. Kansainvälisesti mielipiteet asiasta ovat olleet kaksijakoisia ja asiasta on käyty useasti keskustelua IeSF:n vuosikokouksissa. Suomi sekä muut pohjoismaat ovat olleet sukupupuolirajoitusten poiston kannalla. Esimerkiksi DreamHack boikotoi julkisesti viime vuonna IeSF-turnauksia.

Finnish Game Jam pisti assyjärjestelynsä jäihin eSports-syrjinnän vuoksi

Suuren ja Suomessakin todella suositun Global Game Jam -pelijamitapahtuman suomalaista versiota pyörittävä Finnish Game Jam ry on nimittäin jäämässä tapahtumasta pois protestina syrjivälle käytännölle. Yhdistys julkaisi eilisiltana tiedotteen, jonka mukaan se on pistänyt jäihin Assembly Summer 2014 -tapahtumaan suunnitteilla olleen pelijaminsa.

Kolumni: Tarvitaanko elektronisessa urheilussa eri sarjoja miehillä ja naisille

Naispelaajien määrää elektronisessa urheilussa rajoittaa myös seksistinen pelimaailma, joka on täynnä keskenkasvuisia poikia sekä miehiä, jotka käyttäytyvät pelimaailmassa törkeästi naisia kohtaan. Monet naiseksi tunnustautuneet pelaajat ovat varmasti saaneet kuulla huudon:”TITS OR GTFO!”

Muropaketin uusimmat