Uusimmat

Valve yrittää oikeasti tehdä DOTA 2:sta aloittelijaystävällisemmän

16.04.2013 22:00 Miikka Lehtonen

Kun Valve aikanaan ilmoitti haluavansa tehdä DOTA 2:sta oikeasti sellaisen pelin, jossa aloittelijallakin voi olla hauskaa, moni nauroi räkäisesti. Yleensähän koko genre tuntuu kuin tarkoituksella suorastaan karkoittavan aloittelijoita. Mutta tosissaan ne olivat ja minulla on todisteita!

Olen itse pelaillut DOTA 2:ta puoliaktiivisesti siitä asti, kun pelin beta aukesi männävuonna. Ensimmäiset pari viikkoa menivät aika hämmentyneissä tunnelmissa, mutta kyllä se siitä hiljalleen. Nyt olenkin siinä pisteessä, jossa enimmäkseen tiedän, miten vähän oikeasti tiedän. Eikä ihme. DOTA 2:ssa on lähemmäs 100 sankaria, joista jokaisella on omat pelityylinsä, kykynsä, heikkoutensa ja vahvuutensa. Pelin osatakseen ei vain tarvitse tietää, mitä omalla jätkällään pitäisi missäkin tilanteessa tehdä, vaan myös, mitä vastustajien kannattaisi tehdä. Ja se ei ole helppoa se.

Tämä on huomattu myös Valvella, jossa on tehty aikamoinen sankariteko. Steamissahan on jo jonkin aikaa pystynyt julkaisemaan oppaita eri peleihin. Pelaajat voivat sitten lueskella niitä pelaillessaan. Mutta DOTA 2:n oppaat menevät askeleen pitemmälle: ne integroituvat suoraan osaksi peliä.

Homma menee näin. Sanotaan, että haluan tänään pelata vaikka Warlockilla. Mainio support-hahmo, joka tekee tiiminsä elämästä helpompaa ja muiden elämästä hankalaa. Nappaan Steam Communitystä yhteisön parhaaksi äänestämän Warlock-oppaan ja kun matsi alkaa, valitsen sen pelin opasvalikosta. Ja huppista keikkaa, nyt opas on osa peliä. Aina kun nousen kokemustason, opas näyttää, mikä kyky kannattaa valita. Aina kun menen kauppaan, se selittää, mitä minun kannattaa ostaa. Vielä merkittävämmin opas selittää, miksi teen näin.

Ja voin kokemuksesta todeta, että hyvinhän se toimii. Yleensä kun joku valitsee vahingossa single draft -pelimuodon ja arpa heittää eteen kolme vierasta sankaria, Mumblessa alkaa kauhea huuto kun koko tiimi yrittää yhtä aikaa selvittää, mitä hittoa heidän pitäisi oikeastaan tehdä. Mutta ei enää. Nyt vain napataan opas, pistetään se käyntiin ja pelataan.

DOTA 2 on siis yhä hankala peli, jonka opettelemiseen menee helposti kymmeniä tunteja aikaa, mutta peliin integroituvat oppaat ovat erinomaisen toimiva työkalu tämän jyrkän käyrän loiventamiseen. Kannattaa ehdottomasti tutustua, jos suinkin saatte beta-avaimen jostain. Ja kyllähän niitä saa kun vähän viitsii etsiä!