Uusimmat

Battlefield: Bad Company 2: Vietnamin tuottaja haastattelussa

22.02.2011 16:44 Juho Anttila

Battlefield: Bad Company 2 oli yksi viime vuoden parhaista peleistä. Joulun alla ilmestynyt maksullinen Vietnam-laajennusosa vei sodan yllättävään suuntaan, Vietnamin viidakoihin. Laatu oli kuitenkin yhä taattua DICEä.

Tivasimme DICEn tuottajalta, Björn Johnssonilta lisäosan taustoista ja Bad Company -sarjan tulevaisuudesta.

Katsoiko kehitystiimi paljon Vietnam-aiheisia elokuvia ennen kehitystyön aloittamista. Jos katsoi, mikä elokuva vaikutti työhönne eniten?

Monet tiimimme jäsenistä ovat melkoisia elokuvahulluja. Esimerkiksi äänitiimi katsoi
Vietnam-aiheisten elokuvien lisäksi läpi kaikki klassiset sotaelokuvat, saadakseen ideoita äänimaailman toteuttamiseen. On mahdotonta nimetä yhtä tiettyä elokuvaa inspiraation lähteenä. Kokonaisuus on ennemminkin yhdistelmä kaikesta Vietnamin sotaan liittyvästä, mitä olemme nähneet, kuulleet ja pelanneet. Toki otimme vaikutteita myös omasta Battlefield: Vietnam -pelistämme. Tietyllä tavalla tämän lisäosan kehittäminen tuntui kotiinpaluulta.

Björn Johnsson, DICE

Entä muu lähdemateriaali? Käytittekö kehitystyön apuna esimerkiksi kirjoja, sanomalehtiä tai valokuvia?

Dokumentit toimivat meille valtavana tiedon lähteenä. Käytämme esimerkiksi pelissä 60-lukulaista yhdysvaltalaista uutisankkuria esittelemään kulloinkin pelattavan moninpelikartan. Hahmon kehittämiseksi tutkimme paljon kyseisen ajanjakson uutislähetyksiä.

Oletteko sitä mieltä, että nykyaikaan sijoittuville ammuskelupeleille on käynyt samalla tavalla kuin toiseen maailmansotaan sijoittuville peleille, joita ilmestyi markkinoille niin paljon, että pelaava kansa uhkasi kyllästyä koko lajityyppiin?

En tiedä, ovatko pelaajat vielä kyllästyneet moderneihin ammuskelupeleihin. Meistä paluu Vietnamiin tuntui kuitenkin virkistävältä vaihtelulta.

Markkinoilla ei taida löytyä käytännössä lainkaan ensimmäiseen maailmansotaan tai tätä varhaisempiin konflikteihin sijoittuvia räiskintäpelejä. Nousivatko nämä aikakaudet esille suunnitteluvaiheessa? Mikä sai sijoittamaan lisäosan nimenomaan Vietnamiin?

En tiedä, onko kukaan missään vaiheessa ehdottanut vakavissaan ensimmäistä maailmansotaa pelin tapahtuma-ajaksi, siitä huolimatta, että Battlefield-pelisarja juontaa juurensa ensimmäistä maailmansotaa käsittelevään Codename Eagle -peliin. Luulenpa, että peli tarvitsee tietyn määrän jännittäviä aseita ja laitteita ollakseen todella hauska. Vietnamissa näitä riittää, esimerkkinä vaikkapa uusi liekinheittimemme.

Vietnamin sodan vetovoima on paljon velkaa konfliktin vahvalle kuvastolle ja klassisille ajoneuvoille, jotka kaikki muodostavat fantastisen kokonaisuuden yhdessä 60-lukulaisen musiikin ja tunnelman kanssa. En usko, että yhdelläkään toisella historiallisella konfliktilla on yhtä vahva ja tunnistettava tunnelma.

Vietnam-lisäosa on myös mielenkiintoinen kehitysmalli. Lisäosa on käytännössä Battlefield: Bad Company 2:n pohjalle rakennettu itsenäinen moninpelikokemus. Emopeli on muuttunut kehitysalustaksi pelkän pelin sijasta. Onko tämä myös pelisarjan tulevaisuus ja mitä etuja tällä lähestymistavalla on kilpailijoiden harjoittamaan ”joka vuosi uusi osa pelisarjaan”-strategiaan verrattuna?

Olemme aiemminkin tukeneet pelejämme julkaisun jälkeen erilaisilla lisäosilla ja bonuspaketeilla. Etsimme toki jatkuvasti myös uusia tapoja kehittää yritystämme, ei vain pelikehityksen, mutta myös pelien levitystapojen kannalta. Vietnam-lisäosaan valitsemamme menetelmän etuna on se, että saatoimme kehittää uutta sisältöä vakaalle sovellusalustalle, jolla oli jo suuri määrä faneja.

Mikä on oma suosikkisi Vietnam-lisäosan kartoista?

Oma suosikkini on Rush-pelimuoto Hill 137 -kartalla. Kokemus alkaa kauniina ja tunnelmallisena veden äärellä, mutta kun hyökkääjät ovat päässeet kahden ensimmäisen kohteen ohitse, he kulkevat kapean solan lävitse ja päätyvät sotimaan napalmin täysin tuhoamassa ympäristössä. Joka puolella palaa, ilmassa leijuu kipinöitä ja taivas on tuhkasta harmaa. Melkein pelottavaa. Lisäksi kartta sopii täydellisesti liekinheittimelle, ja minä satun rakastamaan liekinheitintä.

Miten Vietnam-lisäosan aseet eroavat peruspelin tarjonnasta?

Suurin ja ehdottomasti ilkein lisäys on tietenkin liekinheitin, joka polttaa elinvoimasi loppuun jos et löydä lääkintäpakkausta tai vettä. Pysyäksemme uskollisena aikakaudelle poistimme myös kiikaritähtäimet kaikilta muilta paitsi tarkka-ampujilta. Aggressiiviset pitkän matkan lääkintämiehet ovat siis historiaa, sillä osuakseen on pakko päästä lähelle vihollista. Tämä saa koko lisäosan tuntumaan aiempaa tylymmältä ja realistisemmalta.

Helikopterit ovat ikoninen osa Vietnam-kuvastoa. Jouduitteko muokkaamaan pääpelin helikopterimallinnusta lisäosaa varten?

Battlefield: Bad Company 2: Vietnamin helikopteri käyttäytyy kuin kuljetus- ja hyökkäyshelikopterin yhdistelmä. Koska lisäosassa ei löydy lainkaan ilmatorjuntatykkejä, muutimme helikoptereita niin, että niitä on mahdollista vahingoittaa myös tavallisilla aseilla. Kyse oli lähinnä tasapainotuksesta.

Teittekö itse pelimoottoriin muutoksia, tai löysittekö uusia tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa moottoria?

Liekinheitin oli ehdottomasti muutos, joka pakotti meidät lisäämään pelimoottoriin uusia ominaisuuksia. Erityisesti ihmisten sytyttäminen tuleen ja aluskasvuston polttaminen aiheuttivat muutoksia. Nyt ruoho mustuu, kun sitä poltetaan ja palavien pensaiden lehdet katoavat liekkien tieltä.

Tuntuuko peli mielestäsi merkittävästi erilaiselta kuin emopeli? Mitkä tekijät erottavat lisäosan emopelistä itsestään selvien visuaalisten erojen lisäksi?

En sanoisi, että lisäosa poikkeaa merkittävästi emopelistä. Joka tapauksessa lukuisat pienet mutta erilaiset yksityiskohdat muodostavat kokonaisuuden, joka tuntuu selvästi omanlaiseltaan. Huipputeknologisten laitteiden, kuten esimerkiksi liiketunnistimien ja lisätähtäinten poistaminen muuttaa pelikokemusta selvästi, mutta lopulta peli tuntuu silti vanhalta, tutulta ja hyväksi koetulta Bad Company 2:lta.

Miten tulevaisuudessa, onko teillä jo ideoita lisäsisällön suhteen? Jos on, tuleeko Bad Company -sarjassa olemaan jatkossa kaksi erillistä haaraa, yksi emopelille ja yksi Vietnam-lisäosalle?

Tähän on toistaiseksi vielä liian aikaista vastata. Ladattava lisäsisältö tulee aina olemaan olennainen osa tapaamme pitää pelaajat tyytyväisinä, mutta juuri nyt meillä ei ole mitään suunniteltuna Bad Company 2:n tai Vietnam-lisäosan varalle.

Kuinka siistinä pidät sitä, että pystyitte lisensoimaan aitoa Vietnamin ajan musiikkia ja mitä ajattelet sen lisäävän itse pelikokemukseen?

Musiikki on todella tärkeä osa pelin tunnelma. Se toimii kuin aikakone. Hyppäät helikopteriin ja laitat Fortunate Sonin soimaan stereoissa, ja tunnet yhtäkkiä olevasi siellä. En myöskään usko, että yhdelläkään toisella historiallisella konfliktilla on yhtä selvää yhteyttä musiikkiin ja tiettyihin kappaleisiin kuin Vietnamin sodalla.

Erilaiset pelaajayhteisölle suunnatut haasteet, joita pelinne ovat esitelleet, ovat olleet hyvin suosittuja. Minkälaisia suunnitelmia teillä on näiden suhteen tulevaisuuden varalle?

Emme aio julkaista enempää yhteisöhaasteita Vietnam-lisäosan tiimoilta. Olemme joka tapauksessa tietoisia siitä, kuinka paljon pelaajat arvostavat tämän kaltaista sisältöä, joten en olisi yllättynyt vaikka tulisimme näkemään vastaavanlaista sisältöä myös tulevissa nimikkeissämme.

Lue arvostelu:Battlefield Bad Company 2: Vietnam (PC, PS3, Xbox 360) 

 

Tekijä:EA Dice

Julkaisija:EA

Saatavilla:PC, PlayStation 3, Xbox 360

Pelin kotisivu:http://www.battlefieldbadcompany2.com/vietnam

Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Battlefield Bad Company 2: Vietnam (PC, PS3, Xbox 360)

Kehuin aikanaan Battlefield: Bad Company 2:ta urakalla, enkä mielestäni syyttä. Peli vei heti minut ja monet muutkin mukanaan niin tehokkaasti, ettei mikään nettiräiskintä sitten Team Fortress 2:n ollut pystynyt samaan. Mielenkiintoa kestikin parin kuukauden ajan mutta sitten kaikki oli nähty, erityisesti ne joka pusikossa suhisevat Hot Carlit ja 40mm äidin…rakastajat. Sota riitti ja muut pelit veivät huomioni.

Ehkä tämä selittää osittain sen, miksi puoli vuotta myöhemmin ilmestynyt Bad Company 2: Vietnam iski kuin ne vertauskuvalliset miljoona volttia. Kaikki tuntui taas niin hienolta ja toimivalta. Palveltuani aikani taas virtuaalirintamalla olen valmis sanomaan, että vaikka uutuudenviehätys selittääkin osan huumasta, loppu on puhdasta hyvää pelisuunnittelua.

Battlefield: Bad Company 2 (PC, PS3, Xbox 360)

B-komppanian pojat ovat taas palanneet ja parissa vuodessa moni asia on muuttunut. Bad Company nähdään myös PC:llä ja moninpeli on sitä tasoa, että moni on ihmetellyt ääneen, tarvitaanko Battlefield 3:a enää ollenkaan. Kovia puheita, löytyykö pelistä tarpeeksi hauista niiden takaamiseksi?

Jos et ole vielä pelannut alkuperäistä Bad Companya, suosittelen lämpimästi tutustumaan peliin. Sen moninpelistä tuskin irtoaa enää hirveästi hupia pelaajien siirryttyä kakkososan pariin, mutta yksinpeli toimii yhä. Toisin kuin vaikkapa Modern Warfare –peleissä, Bad Companysta ei saa vakavaa tekemälläkään. Rangaistuskomppanian miehiltä lentää tiheään sangen laadukasta huumoria ja tarina kadonneen kulta-aarteen jahtaamisesta on muutenkin sangen lennokasta tavaraa.

Lue myös

Assembly Winter 2011 houkutteli puolentoista tuhatta pelaajaa

Killzone 3 ja Guerrilla Gamesin Jan-Bart van Beek – kuuntelemme fanejamme

Mad Catz Wireless Racing Wheel – tärinätön perusratti Xbox-kuljettajille

Skylanders Spyro’s Adventure tekee Activisionista leluvalmistajan

Xbox 360:n uusi ohjain – mukautuva hopeinen ”Aberdeen”