Uusimmat

Haastattelussa RA Salvatore

07.12.2004 00:00 Muropaketin toimitus

R.A Salvatore on vuonna 1959 syntynyt fantasiakirjailija, jonka teoksiin jokainen lajityypin ystävä on varmasti jossakin vaiheessa tutustunut. Fantasiakipinän miehessä sytytti joululahjaksi saatu Taru sormusten herrasta, ja kirjoittamisen hän aloitti tosissaan vuonna 1982 osallistuttuaan veljensä Dungeons & Dragons -pöytäroolipelisessioihin. Useimmat Salvatoren kirjat sijoittuvatkin D&D:n Forgotten Realms -fantasiamaailmaan. Hänen tunnetuin kirjallinen luomuksensa on kiistatta kapinallinen ja jalo drow-haltiaseikkailija Drizzt Do’Urden.

Kirjoittamisen ohella mies ehtii välillä pelata kaikenlaisia tietokoneroolipelejä, ja pelaapa mies edelleen myös pöytäroolipelejä lukioaikaisen peliporukkansa kanssa.

Atari värväsi palkitun ja moninkertaisen New Yorkin kirjalistan bestseller-kirjailijan kirjoittamaan Forgotten Realms: Demon Stone -pelin tarinan ja juonen. Tavoitimme miehen ja kysyimme muutaman kysymyksen.

Millaisia haasteita videopelit aiheuttavat tarinankerronnan ja tapahtumien etenemisen suhteen?

– Suurin haaste oli se, kuinka onnistua kiertämään videopelien luonteelle ominainen lineaarinen eteneminen. Halusin välttää sellaista tyypillistä juonenkuljetusta, jossa löydät taikasauvanpalan luolastosta ja ravaat puuttuvien osien perässä kerroksesta toiseen, kunnes se on kokonaan kasassa. Halusin pelin, joka etenisi loogisesti, kuten kirja, mutta ei aivan suorassa linjassa tai liian yksinkertaisesti.

Kuinka pelihahmoille saa luotua tarpeeksi syvyyttä ja taustaa, kun välianimaatioiden ja dialogin pitää pysyä lyhyinä, jotta toiminnallisen pelin tempo ei keskeytyisi liikaa?

– Ei mikään helppo homma, uskokaa pois. Luulen, että tarina vaikuttaa tähän ratkaisevasti. Jos saamme ohjainta pitelevän ihmisen tuntemaan, että hän on osa tätä seikkailijoiden ryhmää tärkeällä tehtävällä, pelin hahmot alkavat elää pelaajan päässä tavalla, jota emme koskaan voisi niihin ohjelmoida. Kaikki on kiinni pelaajan kiinnostuksesta peliä ja sen hahmoja kohtaan.

Kuinka paljon hyvä tarina voi tehdä toimintapelille? Mitä kaltaisenne palkittu bestseller-kirjailija voi antaa pelille, jotta siitä tulisi parempi?

– Luulen, että sen saamme selville, kun peli julkaistaan. Toivon, että sain luotua tarpeeksi uskottavan ja seikkailullisen tarinan pelin tasojen väliin, jotta pelaajat uppoutuisivat tavallista enemmän sen maailmaan. Pelaajat itse tulevat päättämään, onnistuttiinko tässä vai ei.

Miksi peli sijoittuu Forgotten Realmsiin? Mikä tekee tästä maailmasta niin suositun pelien ja kirjojen aiheena?

– Se on valtava maailma, joka koostuu monista itsenäisesti toimivista alueista, ja se sisältää monia varjoisia kolkkia, joihin kirjailija voi tarinoitaan sijoittaa. Forgotten Realms suunniteltiin peliä varten, ja sen jälkeen monet kirjailijat sekä pelisuunnittelijat ovat laajentaneet ja rikastuttaneet sitä entisestään.

Haluaisitko joskus nähdä pelin, joka perustuu aikaisemmin luomiisi hahmoihin? Kuuluisin luomasi kirjallinen hahmo on varmasti Drizzt Do’Urden, joka on esiintynyt joissakin peleissä. Miten olisi peli pelkästään hänestä?

– En taatusti olisi sitä vastaan, varsinkaan, jos saisin olla osallisena sen tekemisessä samoin kuin Demon Stonen kanssa. Se, että muut ihmiset haluavat käyttää luomiani hahmoja tai maailmoja omissa projekteissaan, on minulle imartelun korkein muoto. Kunhan taiteellinen yhtenäisyys säilytetään, olen valmis kaikkeen!

Haluatko jatkaa edelleen vain kirjailijana vai onko Demon Stonen tekeminen herättänyt mielenkiintoa työskennellä enemmänkin videopelien parissa?

– Olen kirjailija ja kirjoitan kirjoja. Toivon, että saan työskennellä lisää pelien parissa, mutta en usko, että lopetan koskaan kirjojen kirjoittamista tai että joku muu kuin se olisi pääasiallinen ammattini.

www.rasalvatore.com