Uusimmat

Jon Hare ja Sensible Soccer – osa 2

31.05.2006 21:00 Muropaketin toimitus

eDome sai haastateltavakseen Sensible Softwaresta muistetun pelisuunnittelija Jon Haren . Mitä tämän brittiläisen pelilegendan päässä liikkuu ja miten uusi Sensible Soccer löytää nykypäivän pelimarkkinoille?

eDome jututti itseään Jon Harea, legendaarista pitkän linjan pelisuunnittelijaa päämiestä Englannissa itse pääkallopaikalla ja pumppasi pelilegendasta mielenkiintoisia tarinoita.

Haastattelun ensimmäisen osan voit lukea täältä:

Jon Hare ja Sensible Soccer – osa 1

Ja sitten – itse asiaan, Sensible Soccer 2006

Alkuperäisen pelin idea oli toiminta, nopea futailu? Entä nyt?

”Pelin ajatus on tarjota nimenomaan nopeaa futailua 3d:nä, ja se onkin merkittävästi nopeatempoisempi kuin mikään muu markkinoilta löytyvä futispeli. Peli on tästä syystä muita hauskempi, pelaajien on keskityttävä pelaamiseen ja tehtävä päätökset nopeasti.

FIFA on joidenkin mielestä simulaatio, koska se näyttää samalta kuin televisiossa. Mutta jos jalkapalloa halutaan simuloida videopelin muodossa, niin Sensible Soccer on lähempänä sitä mitä jalkapalloa pelatessa todella tapahtuu. Pelityyli, päätöstenteon nopeus ja suunnittelu ovat enemmänkin psykologista simulaatiota, eivätkä visuaalista.

Hyvä peli saa pelaajan eläytymään ja uppoamaan psykologisesti. Minusta koko simulaatio-termiä on käytetty väärin jo kauan. Siitä on tehty arkipäivää. Mietitäänpä. Jos vaikka näet kauniin naisen baarissa, miten simuloidaan päässäsi tapahtuvia asioita? Et sinä pelkästään katso naista. Ei siinä ole kyse pelkästään näkymistä, vaan myös pääsi sisällä tapahtuu paljon. Ihmiset eivät enää välttämättä lainkana bongaa mitä simulaatio tarkoittaa. Ympäristöjen ja päätöstenteon simulointi, etenkin kun olet itse tapahtumien keskellä, sen merkitys on hukassa.”

Sensible Soccer 2006.

”Esimerkiksi Resident Evilissä oli aikoinaan ensimmäistä kertaa todellinen shokkiefekti. Muistan miten itsekin sätkin sitä pelatessani. Emme olleet tottuneet moisiin asioihin videopeleissä. Siinä simuloitiin ensimmäistä kertaa pelkoa ja kauhua. Siksi ihmiset reagoivat pelin tapahtumiin niin voimallisesti.

Peleissä on nykyään erilaisia koulukuntia. Minä pidän siitä, etteivät ihmiset pelatessaan edes välttämättä muista pitävänsä peliohjainta kädessään. Että he eivät pelatessaan katso käsiään tai ohjainta, sen enempää kuin ihmiset katsovat auton rattia ajaessaan. Ihmiset kiinnittävät ajaessaan huomiota muihin autoihin, liikenteeseen ja liikennemerkkeihin.

Sensible Soccerissa on hyvin yksinkertainen ohjausjärjestelmä, joka muistuttaa jossain määrin Megadrive-version kontrolleja. Yhdestä napista potkaistaan, toisesta syötetään, yhdestä kipitetään lujempaa. Pelaaja voi tehdä kaikenlaisia asioita, mutta hänen ei tarvitse haroa eri toimintoja pitkin padia. Pelaaja voi laukoa yli puolen tusinaa erilaista potkua ihan vain yhdellä napilla ja suuntauksella. Se on hyvin luonnollista ja helppoa, ja sen tajuaa hyvin pelatessaan.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Miten Sensi mahtuu FIFAn ja PESin väliin? Miten luulet uusien pelaajien suhtautuvan?

”Noin yhdeksän kuukautta teimme tutkimuksen brittiläisten pelaajien keskuudessa, ja selvitimme mitkä ovat suosituimmat jalkapallopelit. Useimmat kertoivat suosikikseen joko FIFAn tai Pro Evolution Soccerin. Mutta suurin osa vastaajista kertoi toiseksi mieluisimman futispelinsä olevan Sensible Soccerin.

Meillä on siis tässä kolmanneksi suurin jalkapallopelibrändi. Syy tähän on se, että jos joku pitää FIFAsta ja tai PESistä, niin todennäköisesti hän ei pidä toisesta. Joten me olemme aika hyvässä asemassa. Maailman kolmanneksi arvostetuin jalkapallopelibrändi maailmassa ja peli, jota on pelannut 15 miljoonaa ihmistä. Eli me emme aloita tyhjästä.

Me luomme omaa nicheämme jalkapallopelien markkinoille tekemällä pelin, joka on aivan yhtä monipuolinen kuin kilpailijatkin mutta hauskempi.

Maailmalla on paljon ihmisiä, jotka ovat pelanneet SensiSoccereita aiemminkin ja ehkä ostavat tämänkin uteliaisuudesta. Todellinen haaste on saada mukaan ne, joilla ei ole tätä taustaa. Peliin pääsee sisään muita nopeammin, se on helpompi ja hauskempi. Vanhemmat kilpailijat ovat muuttuneet yhä monimutkaisemmiksi, kuin komboja vaativiksi taistelupeleiksi, joissa pelaajien täytyy opiskella ja hallita kontrollit. Monet käyttävät kontrollien opiskeluun paljon aikaa, mutta se on hardcore-pelimentaliteettia. Sensible Soccer on enemmänkin ota-ja-pelaa-linjan kannattaja.”

Sensible Soccer 2006.

”Sensible Socceria pelaavat monet sellaisetkin, jotka eivät edes pidä jalkapallosta. Mutta he pelaavat futispeliä, koska peli on hyvä. Ja monet futisfanit pelaavat futispelejä, koska pelissä on pinnan alla paljon futistietoutta. Eli tavoittelemme molempia puolia markkinoista.”

Muisto menneisyydestä

Ja lopuksi jotain aivan muuta. Toimittaja muisteli menneiden vuosien futispelien kilpailua ja nosti pöydälle Dino Dinin, jonka luomat Kick Off –pelit olivat aikoinaan futispelien kärkeä. Suuren yleisön silmissä Kick Offit ja Sensible Soccerit olivat verivihollisia.

Taisit sitten loppujen lopuksi voittaa Dino Dinin, koska sinä teet yhä futispelejä, mutta Dino ei?

”Rehellisesti sanoen minun ja Dino Dinin välillä ei ollut niinkään kilpailua. Mega Lo Mania –pelin, Sensible Soccerin edeltäjän, tekeminen oli kaikkien aikojen rankin urakka. Työskentelimme yötä päivää, emme nukkuneet, duunasimme loputtoman tuntuisesti. Kuukausikaupalla. Ja aina kun meillä oli hengähdystauko, niin pelasimme Kick Offia ja Kick Off 2:sta.”

Mega Lo Mania

”Muutamat pelin bugit, tai ominaisuudet, alkoivat kuitenkin rassaamaan. Megalomanian kehitysvaiheen loppupuolella aloimmekin sitten keskustelemaan jalkapallopelin tekemisestä. Aloitimme projektin ottamalla Megalomanian pikku-ukot ja puimme heidät futispelaajiksi. Siitä syntyi Sensible Soccerin ulkoasu.

Samalla syntyi myös pelin perspektiivi ja koko tyyli. Alussa Sensible Soccerin futaajat juoksentelivatkin Megalomanian pelimaailmassa jalkapallon perässä. Vasta myöhemmin teimme peliin oikean jalkapallokentän.

Eli en näe, että meillä olisi ollut minkäänlaista varsinaista kilpailua Dino Dinon kanssa. Minusta Kick Off oli aikansa paras jalkapallopeli. Aiempi pelini, MicroProse Football, oli aikoinaan kova juttu ja pohjusti tulevia futispelejämme. Kick Off oli puolestaan ehdottomasti paras jalkapallopeli noin 1990-1991, ja Sensible Soccerit 1992-1997. Mutta sitten tiemme menivät ristiin FIFAn kanssa, joka oli vahva konsoleilla ja kuvaan tuli myös Pro Evolution Soccer. Eli Kick Offilla oli aikoinaan vahvoilla, kuten myös Sensible Soccer. Teimme peräkkäin toinen toistaan parempia pelejä, mutta en näe tätä niinkään kilpailuna.”

Alkuperäinen Sensible Soccer –peli.

Kiitos Jon. Menestystä!

Jukka O. Kauppinen