Uusimmat

Peter Jacksonin salainen Halo-projekti

30.11.2006 15:54 Jukka O. Kauppinen

Peter Jackson. Entinen pikkubudjetin splatterien ohjaaja, nyt elokuvamaailman kuumin nimi. Ja Halo-elokuvan tuottaja. Mutta mitä ihmettä Jacksonilla on mielessään, kun hän puhuu elokuvien ja videopelien täysin uudenlaisesta yhdistämisestä? Uudenlaisesta interaktiivisesta elämyksestä, joka on sekä peli että elokuva yhtaikaa, vaikka ei ole silti kumpaakaan.

eDomen haastattelussa Peter Jackson:

Mistä tämä projekti sai alkunsa?

Olin jutellut pitkään Bungien ja Microsoftin kanssa. Puhuimme peleistä, puhuimme elokuvista, puhuimme niiden tuomisesta yhteen. Viihteen interaktiivisesta tulevaisuudesta. Halo oli se katalyytti, joka puhalsi meidät yhteen, sai meidät innostumaan ja keskustelemaan Halo-elokuvasta ja sitten muustakin.

Minkä parissa tarkalleen ottaen työskentelet?

Se ei ole peli. Se ei ole elokuva. Se on näiden yhdistelmä. Kyseessä ei ole perinteinen pelikokemus, mutta se ei ole myöskään elokuva, jossa vain istut nojatuolissa ja katsot mitä edessäsi tapahtuu.

Se on interaktiivinen kokemus, eikä kyse ole vain hahmoista tai tarinasta. Bungie on mukana Haloineen, mutta kyse on enemmänkin käyttämästämme teknologiasta. Minulle mielenkiintoisinta on työskentely Microsoftin ja Bungien kanssa, kun mietimme millaisia teknisiä järjestelmiä meidän täytyy luoda tehdäksemme ideoistamme totta.

Miten lopputulos eroaa perinteisestä elokuvasta?

Elokuvat perustuvat tiettyihin asioihin, jotka eivät toimi lainkaan peleissä. Elokuvat pohjautuvat jännityksen kasvattamiseen ja tarinankerrontaan. Hahmoille luodaan syvyyttä ja kokonaisuuteen jännitystä. Elokuvan ohjaajan täytyy käyttää näitä elementtejä varojen, jotta lopputulos olisi mielenkiintoinen.

Haaste on jatkaa tällä linjalla myös silloin, kun lopputulos on interaktiivinen. Ohjaaja menettää osan kontrollistaan ja katsoja muuttuu passiivisesta vastaanottajasta aktiiviseksi osanottajaksi.

Miten tämä voisi toimia?

En kerro. Vielä. Olemme puhuneet tästä kauan ja meillä on todella jännittäviä ideoita. Mutta en halua paljastaa niitä vielä. Minä tiedän miten elokuvia tehdään. Niiden tekemisessä on tiettyjä tekniikoita ja rakenteita, ja jatkan elokuvien tekemistä koska pidän siitä.

Tämä projekti on kuitenkin uusi ja tyystin erilainen tapa kertoa tarina. Meillä on siihen runsaasti ideoita ja tämä tapa on kenties aiempaa paljonkin parempi tapa tarinankerrontaan. En kuitenkaan aio liittää sitä elokuviin. Teemme joko elokuvan tai sitten tällaisen uudenlaisen elämyksen.

Millainen tämä ”uusi kokemus” on laadultaan? Voivatko katsojat valita mitä hahmot tekevät?

Se on yksi keskustelemistamme vaihtoehdoista. Juju on siinä, että paljonko ohjaaja säilyttää kokonaisuudesta itsellään. Emme voi antaa pelaajalle kaikkea hallintaa, koska silloin menettäisimme elokuvallisen kerronnan, keinot hallita katsojan tunnekokemusta. Mutta se mitä teemme on hyvin erilaista siihen mitä ihmiset luulevat.

Hyödynnät Halo-maailmaa tähän ensimmäiseen uudenlaiseen projektiisi. Miksi juuri Haloa?

Joudumme astumaan mahtavia loikkia luodaksemme tämän uudenlaisen interaktiivisen kokemuksen. Niinpä ajattelimme, että olisi helpompaa ja siistimpää käyttää jotain joka on jo valmiiksi olemassa. Olen Bungie-fani ja Halon maailmankaikkeus on niin vetävä, niin hyvin suunniteltu, että se oli mielestämme täydellinen aloituspiste.

Olet perustanut myös uuden pelistudion, WingNut Interactiven. Teettekö jo töitä uusien pelien parissa? Jos, mille pelikoneille?

WingNut ei ole perinteinen pelistudio. Se on pikemmin useiden tekijöiden yhteistyöprojekti. Minun lisäkseni siinä on mukana muun muassa Fran Walsh ja Philipa Boyens, jotka luovat käsikirjoituksia, kehittävät tarinoitamme ja tuottavat elokuviamme. Mukana on myös Microsoft Game Studios.

Minulla ei ole mielessäni mitään tiettyjä pelejä tai pelikoneita. Kyse on pikemminkin uusien interaktiivisten elokuvien tyylisten tarinankerrontakeinojen kehittämisestä Microsoftin Xbox 360:n tai Xbox Liven kaltaisten keinojen avulla.

Uskon, että voimme että tämän erilaisen tarinankerrontatavan ja tehdä siitä interaktiivisemman. Tällä hetkellä mietimme millä tavoin voimme muuttaa haaveemme todellisuudeksi.

Entä mitä Ubisoftin King Kong –pelin tekeminen opetti sinulle peliteollisuudesta?

En voi ottaa kunniaa pelistä, koska minä vain autoin sen tekemisessä samalla kun työstin elokuvaa. Loppujen lopuksi se on videopeli, joka ei todellakaan ole sama asia mistä puhun nyt. Nyt on kyse uusista tavoista kertoa tarinoita. Ja tulee olemaan hauskaa selvittää miten se tapahtuu.

Lisää Halosta, Peter Jacksonista ja toistaiseksi paussilla olevasta Halo-elokuvasta.

 

Kiitos yhteistyöstä XCN-verkostolle.

Mistä se Jackson oikein höpisee?

Katso tilanne vastaamatta