Uusimmat

Asus PG221 – pelaajan laajakuvanäyttö

03.04.2008 17:50 Jukka O. Kauppinen

Asusin 22-tuumainen PG221-monitori on poikkeuksellisen jämäkkä näyttöratkaisu. Erityisesti pelaajien käyttöön suunniteltu näyttö on varusteltu erittäin kattavasti. Melkein liiankin tuhdisti.

Mutta jos jokin on varmaa, niin tähän näyttöön pystyy yhdistämään minimaalisella vaivalla koko pelikonearsenaalinsa, mummon poljettavan ompelukoneen sekä kahvinkeittimen.

PG221:stä on selvästi haluttu tehdä kaikenkattava näyttö, jonka hankkimisen jälkeen pelaajan johto- ja laitesotku minimoituu. Siinä on tavallaan onnistuttukin hyvin. Jos pelaaja on esimerkiksi tyytyväinen näytön verrattain jykevään äänentoistoon tai kuulokkeisiin, ei pöydälle tarvita enää erillisiä kaiuttimia. Mutta jos pelikoneet ovat kiinni erillisessä vahvistimessa tai äänimaailmoista halutaan nauttia mieluummin tilaäänenä, ovat näyttöön upotetut kaiuttimet ja subbari täysin ylimääräistä painolastia.

Tämä on lisäksi hankalaa siinä mielessä, ettei näytön kaiuttimia pysty sammuttamaan. Kun näyttö oli testin aikana PC:ssä lisänäyttönä, oli sen ja isomman putkinäytön välille jätettävä reilusti välimatkaa – kaiuttimien magneettikenttä kun aiheuttaa viereiseen putkeen erittäin näkyvän ja ikävän  vääristymän. Tämän takia PG221:n soveltuvuus useamman näytön kokoonpanoihin onkin tavallista rajoittuneempi, elleivät kaikki näytöt ole littanoita.

Kuvaa ja videota

Näytön kaiuttimista syntyy täysin tyydyttävä äänimaisema, vaikkei niillä väliseiniä kaadetakaan. Kahden viiden watin stereokaiuttimen äänivalli höystyy näytön taakse sijoitetulla 15 watin subwooferilla. Näyttöön ympätty subbari on sinänsä hauska lisuke, mutta se on niin suurikokoinen ja taakse sijoitettu, että näytön asettelu pöydälle on hankalampaa, etenkin vähän ahtaammassa paikassa. Näyttö tarvitseekin taakseen reilusti tavallista littanäyttöä enemmän tyhjää tilaa.

Toinen asettelupulma on korkeussäädön täydellinen puuttuminen. Kallistusta voi kyllä säätää reilusti, mutta pystysuunta uupuu täysin. Subbari ja näyttävä design ovat menneet hieman liikaa käytettävyyden edelle.

Muita näytön lisäominaisuuksia ovat yläreunaan sijoitettu kallisteltava 1,3 megapikselin webkamera sekä kolmiporttinen USB2-hubi. Kuulokkeet ja mikrofonin voi liittää vasemmassa reunassa oleviin 3,5-millin liittimiin.

Kattavat liitännät

Erittäin monipuoliset liitännät nousevat PG221:n myyntiargumenttien kärkeen. Näytön alareunassa, takapuolella, on patteristo liittimiä, joiden avulla näyttöön voi liittää käytännössä minkä tahansa videosignaalia sylkevän laitteen. Kuten yleensä nykynäytöissä, tarjolla on sekä VGA- että DVI-D-liittimet.

Sen sijaan s-video, komposiittivideo ja komponenttivideo ovat hieman tavallisesta poikkeavia varusteita.

Ääntäkin voi tuoda sekä tavallisen 3,5-millin stereon että RCA-liittimien kautta.

Käytännössä monitoriin voi siis liittää yhtaikaa useita tietokoneita tai konsoleita, niin uusia kuin vanhojakin laitteita. Testin aikana näytössä oli kiinni niin PC kuin Xbox 360- ja PlayStation 3 –konsolit. Ja jos talossa on useita komponenttivideota sylkeviä laitteita, voi niiden ja näytön väliin laittaa komponenttijakajan.

Esimerkiksi Xbox 360 oli näytössä kiinni sekä VGA- että komponenttiliitännän kautta. Komponenttiliitännällä Xbox näki PG221:n yskimättä 1080p-laajakuvanäyttönä, vaikka näytön resoluutio ei aivan täyteen 1080p-tarkkuuteen ylläkään.

VGA-liitännällä sopivinta tarkkuutta piti hakea hetki. Tosin pieni miinus täytyy antaa siitä, että VGA:ta käytettäessä peliääniä ei voinut toistaa RCA-liitinten kautta. RCA-äänitulo on ilmeisesti kytketty s-video- ja/tai komposiitti-signaaliin, eikä käyttäjälle ole annettu mahdollisuutta valita äänen sisääntuloa näyttökuvasta riippumattomasti.

Konsoleilla pelatessa voisi jopa väittää, että näytön skaalaama 1080p-kuva on todella kaunista. Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin monitorin katseluetäisyys on niin pieni, että grafiikan detaljit erottuvat yksityiskohtaisesti. Kauneimmat pelit melkeinpä sulattavat silmämunat.

Lisäksi näytön erilaiset moodit mahdollistavat kuvan optimoinnin eri tiloihin ja peleihin. Ohjainpaneelin näyttötilan valinnassa on joukko valmiita kuvatiloja, joissa voi valita normaali-, maisema-, teatteri-, peli- ja yötilan väliltä. Niiden kirkkaus- ja väritilat eroavat toisistaan siinä määrin, että kuvan säätäminen niin pelin kuin oman maun mukaiseksi kävi vaivattomasti.

Niinpä grafiikka on skaalattunakin tarkkaa ja kylläistä.

Käytettävyys

Näytön käytettävyys voisi kuitenkin olla parempi. Etupaneelin pikanäppäimet ovat hyviä mutta asetusten muuttaminen päävalikon kautta ei ole luontevaa. Lisäksi jokaisen valinnan jälkeen kuuluva merkkiääni rassaa, näyttöä käynnistettäessä ja sammuttaessa kuuluvasta musiikinpätkästä puhumattakaan. Niiden poistaminen vaatii hermoja, kiitos hankalan valikkokäyttöliittymän.

Muutoin PG221 on teknisesti erinomainen laite. 1680×1050-näyttötila on nykymittapuulla hitusen vaatimaton PC:n koti- ja hyötykäyttöön, mutta pelaamiseen se riittää erinomaisesti – mikäli pelit vain tukevat suosiolla laajakuvatiloja. Konsoleille tarkkuus on riittävä ja kuten mainittua, ne näkevät laitteen 1080p-näyttönä.

Laajan 170 asteen katselukulman ansiosta elokuvien katselu ja moninpelien pelaaminen kaveriporukalla onnistuu tuskattomasti sivummastakin. Asusin lupaama kahden millisekunnin vasteaika riittää käytännössäkin kaikkein nopeatempoisimpaankin pelaamiseen – minkäänlaista häntäilyä ei esiintynyt testin aikana lainkaan.

Kyttyräselkäinen pelinäyttö on erinomainen mutta hieman ristiriitainen laite. Sen asettelu voi olla haastavaa eikä kymmenkiloista järkälettä huvita kuljetella lanitapahtumiin. Sen sovittaminen useamman näytön kokonaisuuteen voi olla vaikeaa.

Lisäksi näytön hulppea varustelu asettaa vaativan kysymyksen: kannattaako kaiuttimista, subbarista ja webkamerasta maksaa extraa? Resoluutioiltaan ja nopeudeltaan jotakuinkin vastaavan perusnäytön voi saada satastakin halvemmalla.

Hulppea varustelu voi tietysti olla plussaakin. Ehkä sen erillisen webbikameran ja stereokajarien siivoaminen pöydältä on tämän arvoista.

Itse nostaisin PG221:n arvokkaimmiksi ominaisuuksiksi kirkkaan, terävän ja lagaamattoman kuvan – sekä ennen kaikkea hulppean liitäntävalikoiman, jollaista perusnäytöistä on turha hakea. Jos käytettävissäsi on rajallisesti tilaa etkä välttämättä hingu konsoleillesi HD-televisiota, niin kenties tämä monitori on täydellinen ratkaisu peli- ja viihdenurkkaan.

Asus PG221 maksaa MikroBitin Hintaseurannan mukaan 451-549 euroa ostopaikasta riippuen.

Lisätietoja: Asus PG221

Tuotetiedot

Koko: 22″ laajakuva LCD
Max resoluutio: WSXGA+ 1680 x 1050
Vasteaika: 2ms GTG
Pistekoko: 0,282mm
Kontrasti: 1000:1. ASUS ASCR-teknologian avulla 2000:1
Valoteho: 350cd/m2
Liitännät: D-Sub, DVI-D, komposiittivideo, S-Video, komponenttivideo, audio-in 3.5mm, AV-Input RCA, mikrofoniliitäntä, kuulokeliitäntä ja 3 USB2.0 -liitäntää
Multimedia: SRS TruSurround XT. 2x 5W stereokaiuttimet + 15W subwoofer
Katselukulma: 170/160
Mitat: 527 x 445 x 244 mm
Lisätietoja: Integroitu 1.3Mpix webkamera, Swivel +60 ~ -60 astetta, Tilt -5 ~ +20 astetta. Mukana VGA-audio-mic-USB 4-in-1 -kaapeli, DVI-kaapeli, RCA-kaapeli, virtakaapeli, puhdistuspyyhe, aloitusopas, takuuohje ja käyttöohje

Suurimmat näyttötilat/virkistystaajuudet

1280 x 1024 / 60 + 75 Hz
1360 x 768 / 60 Hz
1440 x 900 / 60 + 75 Hz
1680 x 1050 / 60 Hz

Lue lisää eDomesta

Creative GigaWorks T40 – laadukas haastaja ilman bassokaiutinta

Creative Zen V Plus – musiikki, videot ja kuvat samassa taskussa kulkevassa mediasoittimessa

Logitechin G9 Laser – modaajan pelihiiri

Panasonic Lumix DMC-FZ18 – luksuskompakti vaativallekin valokuvaajalle

Plantronics .AUDIO 365 –kuulokkeet testissä

Xbox 360 Messenger Kit – luontevuutta konsolipikaviestintään

X-Fi-kortit vertailussa – pelaajan erikoinen ja peruskäyttäjän purilainen

Army of Two –haastattelu – räiskintää kahden pelaajan voimin

Missi-Marielin pelitreffit

Penumbra: Black Plague -kauhupelin tekijät tuplahaastattelussa

Retrokolikkopelien ääressä: NARC

Rez HD – Dreamcast-legenda palaa uudelle sukupolvelle