Uusimmat

Asus ROG Orion – korkealla hintalapulla saa vain kohtalaista ääntä

02.02.2015 18:00 Miikka Lehtonen

Asuksen ROG-sarja on vuosien varrella nostanut profiiliaan kovasti. Osittain kyse on siitä, että firma on markkinoinut brändiään näkyvästi eSports-tapahtumissa ja pelaajille yleensäkin, mutta toisaalta myös siitä, että sen tuotteet ovat pääasiassa laadukkaita.

Kun Asus sitten heitti markkinoille hyvinkin perustason luureilta vaikuttavan headsetin melkoisen korkealla hintalapulla, odotin, että se juju löytyisi teknisestä toteutuksesta. Miten kävi?

Asus ROG Orion –headset ei tosiaan pröystäile millään ihmeellisillä ominaisuuksilla, vaan kyseessä on hyvinkin perustason headset: isot, suljetut ja hehkeästi pehmustetut kupit, ulos vedettävä mikrofoni ja mukavan retrohenkisesti ihan standardit 3,5mm liittimet. Ei mitään omia audioprosessoreja, väliin lyötäviä USB-palikoita tai muutakaan.

Mistä miltei 80 euron hintalappu sitten kumpuaa?

Pehmeää!

ROG Orion tekee kivan ensivaikutelman. Asuksen linjastolle tyypillisesti punamustat kuulokkeet näyttävät kivoilta ja tuntuvat laadukkailta. Luurit painavat mukavasti ja kaikki osat tuntuvat olevan kestämään tehtyjä: kaapeli on paksua ja punotulla kankaalla päällystettyä, sangat tuntuvat lujilta ja niiden sisällä kulkee ihan metallia. Kupit on pehmustettu suurilla, pehmeillä keinonahkatyynyillä.

Vaikutelma vain korostuu, kun luurit pistää päähänsä. Sanka tuntuu kaalia vasten mukavalta ja kuppien pehmuste riittävältä. Korvat jäävät kokonaan sisäpuolelle ja ote on sen verran tiukka, että äänieristys toimii oikeasti. Asus itse mainostaa 30 dB:n äänieristystä, mikä osoittautui käytännössä riittäväksi: peleihin, leffoihin tai musiikkiin pystyy uppoutumaan kunnolla ja ilman häiriöitä. Joskus turhankin tehokkaasti, sillä parikin pelisessiota päättyi miltei valkopyykkiin, kun joku oli kävellyt huomaamatta selän taakse.

Kuten suunnilleen kaikissa kuulokemikrofoneissa ikinä, myös ROG Orionin kuulokekaapelissa on säätöhärpäke, jolla voi säädellä kuulokkeiden volyymiä ja kytkeä mikrofonin päälle tai pois.

So far so good, mutta heitetäänpä kuulokkeisiin ääntä ja palataan sitten asiaan!

Täällähän kaikuu

ROG Orion on ihan perustason stereo-headset. Se ei sisällä tukea millekään feikatuille surroundeille tai muille kikoille, vaan tyytyy perustasoon. Ensimmäinen vaikutelma on, että kuulokkeiden ääni on varsinkin musiikkikäytössä oudon kaikuisa. Efektiä on vaikea kuvailla, mutta kuulokkeissa on miltei suuren hallin tuntua. Kun on hetken kuunnellut, efektiä ei enää pysty huomaamaan, mutta aina kun aloittaa taas uuden kuuntelusession, se häiritsee hetken aikaa.

Muuten kuulokkeiden ääni on ihan asiallista. Pelikuulokkeista kun on kyse, bassoalueita on korostettu, mutta ei vedetty överiksi. Koska kuulokkeet eivät tue tai sisällä omaa mikseriä, säädöt täytyy tehdä suoraan koneelta ja kyllähän niitä vähän kannattaakin tehdä, sillä oletusasetuksillaan ROG Orion tuottaa vähän mitäänsanomatonta ääntä. Kaikki tuntuu hieman tasapaksulta ja tuhnuiselta.

Efekti korostuu, kun tilalle heittää vertailukappaleen. Itse käytän päivittäisessä kuuntelussani Superluxin HD681 Evo –kuulokkeita, jotka tarjoavat parin kympin hintalapustaan huolimatta hämmentävän hyvää ääntä. Niin hyvää, että moni muusikkokaverikin vannoo niiden nimeen. Vertailu voi siis tuntua vähän epäreilulta, mutta kun hintalapussa on yli 50 euroa eroa Asuksen suuntaan, olisi ihan kiva, jos tuloksena olisi edes tasapeli.

Makuasioitahan nämä lopulta ovat, mutta olisin itse toivonut 80 euron hintaiselta perus-headsetiltä vähän parempaa ääntä kuin ”ihan asiallista, mutta tasapaksua”. Toki pelikäytössä ongelma on pienempi ja korostan, että ei ROG Orion aktiivisen huonolta kuulosta. Mutta aina kun olin tottunut kuulokkeiden ääneen ja ajattelin, että tämähän on jees, heitin tilalle Superluxit ja huomasin, että pienoisia puutteita on sittenkin.

Yhdessä asiassa ROG Orion toki vie voiton Superluxeista – nimittäin mikrofonissa, joka tuottaa myös ihan kohtalaista ääntä. Ei mitään hifiä, enkä sen kanssa nauhoittamaan lähtisi, mutta kyllä se pelikäytössä menee. Miinusta tulee siitä, että mikrofoni on tehty joustavasta materiaalista ja ideana olisi, että sen saa pyöriteltyä ja käänneltyä haluamaansa asentoon. Itse en saanut, vaan se yritti aina vääntäytyä ja kääntyä outoihin asentoihin ja nauhoittamaan lähinnä nenääni, mistä seurasikin lyhytaikainen ”Soris, nenäsi on taas äänessä” –meemi World of Tanks –matseissa.

Ostaisinko? Ehkä en.

”Ihan kohtalaista”, ”perustasoa”, ”vähän mitäänsanomatonta” ja ”tuhnuista” eivät ole adjektiiveja, joihin on kiva liittää 80 euron hintalappu. Rehellisesti sanottuna minun on vaikea keksiä sille mitään suuria perusteluja ja jouduin arvostelujakson aikana raapimaan useasti päätäni. Olenko vain kadottanut otteeni kokonaan kuulokkeisiin, kun voisin vannoa, että ROG Orion kuulostaa puolta halvemmalta markettiheadsetiltä? Enkö vain muista, miltä ne kuulostavat? Olenko hemmoteltu?

Ehkä, ainakin kun verrokkina ovat Superluxin kuulokkeet, jonka hintalappu on kolmannes ROGista. Mutta hitto vieköön, kun samassa hintaluokassa on olemassa paljon parempiakin vaihtoehtoja (esimerkiksi Logitechin G430), ja kaupoista löytää paljon halvempia ja parempia vaihtoehtoja , niin minun on hyvin vaikea keksiä mihin rakoon ihan kohtalaisella äänellä ja korkealla hintalapulla varustettu ROG Orion sijoittuu.

Sanotaan vaikka näin: jos kuulokekeiju ne käteeni löisi ja sanoisi, että pidä hyvänäsi, pystyisin varmasti hyvin elämään ja pelailemaan niiden kanssa ilman sen suurempia huolia tai murheita. Mutta jos minun pitäisi maksaa niistä 80 euroa? Hyllyyn jäisivät.

 

Asus ROG Orion

Valmistaja: Asus

Hinta: noin 80 euroa

Lisätietoja: Asus ROG Orion

Miikka Lehtonen

 

Tekniset ominaisuudet:

  • Taajuusvaste 20 – 20 000 Hz
  • Impedanssi 32 Ohm
  • Massiiviset 50 mm kaiutinelementit neodyymimagneeteilla.
  • Herkkyys (@1kHz 1V/Pa): 100 ± 4dB @ 1 kHz Max
  • Mikrofonin herkkyys (@1kHz, 1V/Pa): -30 ± 4dB
  • Taustamelua vaimentava rakenne
  • Kaapelin pituus: 2,5 m
  • Liittimet: 3,5 mm
  • Paino: 268 g

Lisää aiheesta

Asus PG221 – pelaajan laajakuvanäyttö 

Asus ROG Vulcan Pro –  hiljaisuutta, mutta millä hinnalla? 

Logitech G402 Hyperion Fury: lujaa Logitech-laatua

Logitech X300 Mobile Wireless Stereo Speaker – musiikkia muoviämpäristä?

Nintoaster – näin tehdään leivänpaahdin-retrokonsoli

Razer Surround Pro – tilaäänet mihin tahansa kuulokkeeseen?

Roccat Kave XTD Stereo Gaming Headset – jytkettä riitti, samoin tunteikasta viskinpolttoa

Roccat Kone Pure Military: karu ulkoasu, asiallinen hiiri