Uusimmat

Creative Tactic 3D Rage Wireless – poikkeuksellisen kestävät pelikuulokkeet

02.07.2013 15:00 Janne Mikola

Miltäs kuulostaisivat kuulokkeet, jotka toistavat 16 miljoonaa värisävyä? Optimistin mielestä mielenkiintoiselta. Pessimisti sanoisi, että värit eivät kuulosta miltään, ja pyytäisi kertomaan jotain niistä kuulokkeista.

Creativen Tactic 3D Rage Wireless on langaton kuulokemikrofonisetti, josta yllä mainittu ominaisuus löytyy. Tämän lisäksi myyntivaltteihin lukeutuu mahdollisuus muokata puhujan ääni kuulostamaan mm. örkiltä, alienilta tai vastakkaiselta sukupuolelta. Näiden vähemmän oleellisten ominaisuuksien takaa löytyy onneksi muutakin. Monella tapaa äärimmäisen jykevä setti äänentoistoon, nimittäin.

Pelkkää juhlaa niiden käyttö ei kuitenkaan ole. Huvittavien turhakeominaisuuksien jälkeen ehkä se merkittävin Tactic 3D Ragen heikkous on kuulokkeiden paino ja heikko päässäpitomukavuus. Pyrkimyksistäni huolimatta en saanut testijakson aikana mahdollisuutta istua luurit päässä kokonaista laniviikonloppua. Kuitenkin jo lyhyemmillä, yhden illan mittaisilla pelisessioilla oli varsin selvää, että vakiokäytössäni olevat SteelSeriesin Siberia v2:t ovat päässä huomattavasti kevyemmät ja mukavammat kuin Creativen painava paketti. Alkavat kesähelteet tekivät testiluurien korvakupeista pahimmillaan todella hiostavat, ja päälakea vasten painuva sangan pehmike ei katoa taustalle edes peliin syvimmilleenkään uppoutuessaan. Valitettavasti.

Hyviä selityksiä

Hieman normaalia korkeampaan painoon tietysti löytyy paljon hyviä selityksiä. Langattomuuden vaatimat akut ja USB-äänikorttiperiaatteen varmasti vaatima ylimääräinen elektroniikka aiheuttavat lisäpainoa, kuten mihin tahansa muuhunkin langattomaan tuotteeeseen. Mutta tämän lisäksi Tactic 3D Ragessa on jotain kohtalaisen erikoista. Sen sangan runko nimittäin on materiaaleista julminta, eli terästä.

Tämä on tietysti eräänlainen ehdollinen uhraus. Tactic 3D tuskin menee rikki edes päälle istumalla. Toisaalta, langattomissa laitteissa usein jo normaalien rakenteiden kanssa ongelmaksi tuleva ylimääräinen massa vain korostuu Tactic 3D:ssä. On sanoin vaikea kuvailla, miten vakavasta asiasta on kyse. Jos kuitenkin tiedät olevasi sitä tyyppiä, jota kuulokkeiden paino pitkissä sessioissa häiritsee, saattaa pelkästään tämän yksi asia olla syy heittää rahatukko jonkin muun tuotteen suuntaan.

Kolikon kirkkaampana kääntöpuolena Tactic 3D Rage on jykevä ja kestävä. Se ei nitise eikä natise. Se ei varmasti mene rikki lanireissulla. Siinä mielessä Creative on todella tehnyt hyvää työtä.

Hyväksyttävää ääntä ja kaikkea turhaa

Äänenlaadullisesti Tactic 3D Rage on pääasiassa luokkaa ”hyväksyttävä”. Devin Townsendin kaltaista kitarameteliä kuunnellessa selvähköt vääristymät korkeissa keskiäänissä ja puutteet matalissa äänissä poistavat kappaleista helposti sen niille ominaisen draivin, mutta tiimikaverin puheen ja vastustajan jalanäänien kuunteluun korvavaraisesti arvioitu taajuusvaste on ihan toimiva.

Nykypäivän trendinä tuntuu olevan, että kun tehdään premiumia, liimataan siihen led-valo ja pyydetään tuotteesta viisikymppiä lisää. Tälläkin kertaa liimaa ja ledia on käytetty, joskin hintalappuun on ehkä jäänyt lisä painamatta. Kuppien kyljissä olevat valot hohkaavat sivusuuntaan haaleaa valoa miljoonin eri värisävyin, peruasetuksilla värejä sykkivin elein vaihtelemalla. Ensimmäinen, ja hyvin pitkään ainoa ajatukseni oli: miksi, oi miksi?

Ledien valovoima on sen verran alhainen, että edes pimeässä huoneessa pelatessa on turha toivo, että kuppien valosta olisi minkäänlaiseksi tunnelmanluojaksi. On selvä juttu, että tämä ominaisuus on suunniteltu LAN-tapahtumiin ulkopuolisten katsojien iloksi, eikä niinkään pelaajalle itselleen. Pienellä mielikuvituksen käytöllä ominaisuudesta olisi voinut tehdä astetta mielenkiintoisemman. Esimerkiksi diskovalotyylinen äänenvoimakkuuden tunnistamiseen perustuva ratkaisu olisi oikeasti mielenkiintoinen; rivissä pelaavasta joukkueesta välkkyy aina kaveri, jonka ruudulla on actionia menossa. Nykyisellään ratkaisu jää todella turhaksi.

Radiojuontajan ottein

Irroitettava mikrofoni on hieman ristiriitainen tekele sekin. Sen kaappaama puheen äänenlaatu on ihan hävyttömän hyvää. Vaikka testailin toki mikrofonin äänenlaatua runsain mitoin omalla korvallani, rehellisin palaute tulee pelin tiimellyksessä omilta pelikavereilta. Ja heidän mukaansa kuulostin Rage 3D:tä käyttäessäni melkeinpä radiojuontajalta. Näin siis hyvissä olosuhteissa.

Valitettavasti vaan mikrofoni tuntuu olevan keskivertoa hanakampi keräilemään ympäristöstä erilaisia taustaääniä, eikä ajurisovelluksesta löydy minkään sortin asetusta taustaäänien suodattamiselle. Tämä oli itselleni ehkä se suurin pettymys ja ihmetyksen aihe USB-äänikortin mukana asentuvasta ohjauspaneelista, kun toivotun kaltaiset säätimet löytyvät nykypäivänä jo halvimpien Realtekin integroitujen ihmeidenkin softapuolelta.

Muilta osin ajurisovellus on kelvollinen. Kuten jo Sound Blaster Z:n arvostelua kirjoittaessani havaitsin, Creativella on jossain määrin ymmärretty jotain sellaista, minkä kanssa isoilla firmoilla tuntuu usein olevan vaikeaa. Pieni on kaunista. Ajuriohjelmisto on toki päällystetty pelaajiin ja nuoriin vetoavalla tyylikkäällä teemalla, mutta se on vain kuori. Mistään järkyttävästi muistia imevästä, inhottavasta tuhlarisoftasta ei missään nimessä ole kysymys. Ja tämä on hyvä suunta, sillä historiallisesti Creative on joskus tunnettu bloatin mestarina.

Uusia tuulia kertakäyttöelektroniikan saralla

Testattavan kappaleen firmwaressa oli suoraan paketista napattuna bugi, joka aiheutti kuulokkeiden virranhallintaan ongelmia, eivätkä ne tahtoneet sammua millään. Ohjelmistopäivityksen jälkeen ongelma katosi, mutta tähän prosessiin kannattaa varautua, mikäli saa hyllyltä vähän pölyyntynemmän yksilön.

Bugien ratkettua totesin kuulokkeiden akunkeston noin yhden illan mittaiseksi. Valmistaja lupaa akkujen kestävän 12 tuntia. Itse takaan, että kohtuullisen kovalla äänenvoimakkuudella ja hienot ledit valoa sykkien virtaa riittää ainakin 7-8 tunniksi. Ja jos eteen tulee tilanne, jossa kahdeksan tuntia ei riitä, voi kuulokkeita ladata käytönkin aikana mukana tulevalla USB-kaapelilla.

USB-kaapelilla, joka sekin on kyllä poikkeuksellisen jykevää materiaalia. Kangasvahvikkein päällystetty kaapeli on jopa hieman haitallisen sitkeä ja muotoonsa asettunut, ja kaipaisi selvästi vetristymistä. Ilmeisesti jonkinlaisena vallitsevana suunnitteluperiaatteena tätä tuotetta luotaessa on ollut sana ”kestävä”. Ja monella tapaa, hyvä niin. Poikkeuksellista ajattelua muovirunkoisen kertakäyttöelektroniikan aikakaudella.

Tactic3D Rage on vain vajaan 90 euron hintaansa nähden poikkeuksellisen jykevä ja kestävä tuote. Hiljaisessa ympäristössä lähes radiokelpoista ääntä kaappaava mikrofoni ja pelaamiseen hyvin sopiva kuuloke-elementtien äänimaailma ovat passeli kombinaatio ja kelpo vaihtoehto mille tahansa muulle langattomalle paketille, mitä tästä hintaluokasta löytyy.

 

Creative Tactic3D Rage Wireless

Valmistaja: Creative.

Testattu: PC Windows 7, Intel Q9550, 4 Gt muistia, GeForce 560 Ti.

Laitevaatimukset: Pentium 4 1600 MHz tai vastaava, vapaa USB 1.1 tai 2.0 -portti, Windows XP SP2 tai uudempi tai Mac OS X v10.5.8 tai uudempi.

Hinta: noin 90 euroa

Lisätietoja: Creative Tactic3D Rage Wireless

Janne Mikola

 

Tekniset tiedot:
  • Kuuloke-elementit: 50 mm neodyymimagneetti
  • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
  • Impedanssi: 32 ohmia
  • Herkkyys: 102 dB/mW
  • Mikrofonin taajuusvaste: 100 Hz – 6,5 kHz
  • Mikrofonin impedanssi: <2,2 kilo-ohmia
  • Mikrofonin herkkyys: -40 dBV/Pa
  • Liitäntä: USB 1.1 tai 2.0
  • Langaton teknologia: Pakkaamaton 2,4 GHz:n ISM-taajuus

 

Lue myös

Gioteck MH-1 – järeämpi Xbox-mikki pienipäisille

GT Academy koulii pelaajista kilpa-ajajia – haastattelussa 2012 voittaja

Might & Magic X: Legacy –ensikosketus – wanhan koulun ropeilua

Oculus Rift – tässäkö pelaamisen tulevaisuus?

Suuri hiirimattovertailu 2013

Tekken Revolution hämmentää ilmaispelaamisen mallillaan

Ur-Quan Masters HD kulissien takaa – kuinka Star Control 2 modernisoitiin