Uusimmat

LogiLink Cassette to Digital Converter – C-kasetit ämpäreiksi

02.07.2014 15:03 Jukka O. Kauppinen

C-kasetit muistavia dinosauruksia kävelee yhä maan päällä. Ja vaikka kasetit ovatkin nykypäivän silmän katsottuna karmea, hankalasti käsiteltävä musiikintallennusformaatti, niin silti niihin liittyy myös valtavasti muistoja. Usein kauniitakin. Monella on yhä tallessa, jossain kaappien perukoilla, omia kokoelmia ja menneiden vuosikymmenien artistien kasettialbumeja. Ja siellä ne pysyvät, sillä kasettisoittimet ovat kadonneet hurjaa vauhtia kotitalouksista.

Kasetteja voi kuitenkin digitoida. Vaikka analogiselta suhinanauhalta siirtyvän, luultavasti vuosikymmeniä vanhan nauhan kohinat ovatkin hifistille maailmanlopun meininkiä, niin joskus siirtämiseen on hyvätkin perusteet. Vaan milläs digitoit, jos ei ole edes mankkaa?

Triosoftin maahantuoma LogiLink Cassette to Digital Converter on tähän oiva ratkaisu!

Laite on näet vanhan koulun walkmaniltä näyttävä kasettisoitin-äänikortti. Se vain liitetään tietokoneeseen USB-piuhalla ja kas, koneesta löytyy uusi äänilähde. Sitten vain painetaan soittimesta Play ja digitointiohjelmasta REC – ja kasetin sisältö siirtyy tietokoneelle digitaaliseksi äänitiedostoksi.

Soitin on itse asiassa varsin näppärä värkki. Siitä löytyvät kaikki laitteen tarvitsemat hienoudet, kuten Play- ja Stop-napit, eteen- ja taaksepäin kelaus, kasetin suunnanvaihto sekä volyymi. Eikä tässä edes kaikki! Laitetta voi näet käyttää paitsi äänikorttina, myös ihan perinteisenä kasettisoittimena tai walkmanina.

LogiLinkin voi liittää tietokoneeseen USB:llä, jolloin se näkyy automaattisesti äänikorttina. Mitään ajureita ei tarvitse asentaa. Soittimessa on myös tila kahdelle sormiparistolle, jolloin se toimii tavanomaisena kannettavana kasettisoittimena. Kuulokkeet vain kiinni ja lenkille. Päädyssä on myös virtaliitin, johon voi lykätä tavanomaisen kolmea volttia tarjoavan virtalähteen.

Kasettien digitoinnissa LogiLink toimii erinomaisesti. Laitteen mukana tulee USB-kaapeli ja Windows-ohjelma, mutta koska laite näkyy koneelle normaalina äänikorttina, niin digitointiin voi käyttää mitä tahansa ääniohjelmaa. Edistyneemmät käyttäjät varmaan käyttävätkin omia softiaan, muille LogiLinkin oma softa voi olla parempi ratkaisu, koska silloin ei tarvitse sukeltaa Windowsin Recording Devices –asetusten maailmaan tai hankkia erillistä MP3-tallennusohjelmaa.

 

Vaikeimman kautta, Windowsia näpräten. Ja tuolta se digitoituva Tenho Saurenin komediakasetti näyttää.

 

Walkmanina en laitetta kuitenkaan uskaltaisi käyttää. Kestävyys kovemmassa käytössä näet lasketaan luultavasti tunneissa tai päivissä. Olihan siihen syynsä, miksi lenkkeilysoittimet tehtiin aikoinaan astetta laadukkaammiksi. Parinkympin kiinasoittimelta ei kannata odottaa samaa kestävyyttä tai laatua. No, ei laite sentään seitinohuesta  tinasta ole tehty, kuoret ovat kunnon muovia ja sisältä löytää metalliosiakin, mutta ainakaan itse en ottaisi riskiä ennen kuin kaikki digitoitava on turvallisesti kiintolevyllä.

LogiLink Cassette to Digital Converter on käyttötarkoitukseensa ehdottoman oiva värkki. Kasetit soivat puhtaasti, tai niin puhtaasti kuin vanhat kasetit nyt ylipäätänsäkään soivat. Laite toimii kuten pitääkin, käyttäminen on helppoa ja digitointiprosessi on vaivaton. Itse digitoin kasetteja omalla äänenkäsittelyohjelmallani, minkä jälkeen käänsin wavit MP3-muotoon toisella koneeltani entuudestaan löytyneellä työkalulla. Jos olisin halunnut hifistellä, niin esimerkiksi Magixilta löytyy hyvä softa kasettidigitointien suhinoiden korjaamiseen. Mutta kyllähän pikku kohina kuuluu kasettiin. Joskus isompikin. Tuntuisi aika omituiselta kuunnella äänikorjattua versiota vanhasta FGTH-kokoelmakasetista, joka eräs typykkä aikoinaan uitti joessa. Tunkkaisuus kuuluu nimellisesti sen kasetin muistoihin.

Soitin on myös niin pienikokoinen, ettei sen säilyttäminen mahdollisia tulevia tarpeita varten tuota ongelmia. Ja kyllä tällä kelpaa kesäkekkereissä hämmästyttää kavereita tai nuorta polvea. Ehkä jopa soittaa oikein kunnon klassikkomusaa matkakaiuttimista! Näin taidankin toimia, sitten kun kesä saapuu Tampereellekin. Matkakajarit ja LogiLink puistoon, sitten vain käännellään kasettia. Se soi mikä soi, tämä playlista tehtiin jo 20 vuotta sitten.

 

LogiLink Cassette to Digital Converter

Valmistaja: LogiLink

Maahantuoja: Triosoft

Hinta: 24 euroa

Lisätietoja: Triosoft.fi

Jukka O. Kauppinen

 

Miksi joku ylipäätään haluaisi digitoida muinaisia kasetteja? Noh, syitä on niin monia kuin ihmisiäkin. Jos omakohtaisesti katselen kasettihyllyäni, niin teinivuosien omat koostekasetit, joille nauhoittelin radiosta korvaa hiveleviä hittejä, kertovat paljon muinaisesta meikästä. Ehkä silloiset artistit eivät ole nykysuosikkejani, mutta nostalgian aallot ovat silti jättimäisiä. Tai kasetit, joille nauhoittelin vinyyleiltä kivoja mixejä. TAI SID-koosteet, huikeuden albumit, komediakasetit sun muut, joita ei löydy mistään netistä. Ei edes Youtubesta. Sellaiset mahtavuuden harvinaisuudet, joita mielellään kuuntelisi tänäänkin. Juhannuksena Anne toi pippaloihin mankkansa ja kasetteja, joilla oli hänen itse ”juontamiaan” pop-ohjelmia – eli biisejä ja spiikkejä. Aivan parhautta, kun neiti ei itsekään enää muistanut mitä oli aikoinaan nauhoitellut ja höpissyt. Siis ihan ehtaa retroradiota!

Niin. Kyllähän syitä kasettien digitointiin riittää. Pääasiassa henkilökohtaisia, mutta kuitenkin!

 

Tekniset tiedot

  • Paino: 168 grammaa, ilman pattereita
  • Virta: USB, 2 x AA-patteria, 3V-verkkovirta
  • Toimii USB-äänikorttina ja itsenäisenä kasettisoittimena
  • Mukana tulee digitointiohjelma, joka tallentaa suoraan MP3-muotoon

 

Lisää aiheesta

Digiruneberg Grue on pelastanut jo yli 1000 C-64-ohjelmaa  

Kasettilamerit arkistoivat pelihistoriaa