Uusimmat

Logitech G930 – hurmaavan langattomat pelikuulokkeet

07.01.2012 15:00 Miikka Lehtonen

Hyvää on vaikea parantaa, sen tietää jokainen. Niinpä onkin aina todella ilahduttavaa, kun joku hyvä ja pidetty tuote saa paremman seuraajan.

Näin kävi myös Logitechin kuulokkeiden kanssa. Aika tarkkaan vuosi sitten testasin Logitechin G35-kuulokkeet ja havaitsin ne paria puutetta lukuun ottamatta erinomaisiksi. Nopeimmat arvaavatkin, mihin suuntaan juttu on tästä menossa.

Logitechin G35-kuulokkeet olivat todellakin mielestäni mitä mainioimmat. Niissä oli hyvä ääni, toimiva mikrofoni ja asiallinen ohjelmisto. Ynnätään tähän vielä Logitechille uskollisen jämäkkä rakennus ja hyvää jälkeähän siitä tuli.

Ei kuitenkaan täydellistä, sillä manailin jo vuosi sitten sitä, että kuulokkeiden ohjelmisto ei antanut mahdollisuuksia säädellä 7.1-surroundin eri kaiuttimien tasapainoa. Niinpä esimerkiksi Borderlandsissa keskikaiuttimen äänet olivat miltei mahdottomia kuulla.

Pitkän päälle pelaillessa huomasin myös, että kuulokkeiden kestävä ja paksu johto oli ongelmallinen tapaus roikkuessaan ja sotkeutuessaan milloin mihinkin. Nyt testissä ovat G35:n seuraajat, G930-kuulokkeet, jotka ovat paitsi langattomat, myös paremmalla softalla varustetut. Hymyni on leveä.

Langatonta riemua

G930-kuulokkeet hurmaavat samoilla keinoilla kuin G35 aikanaan. Ne ovat jämerät 7.1-kuulokkeet, joiden äänenlaatu on hyvä, mikrofoni toimiva ja ote päästä tiukka, mutta ei liian: ne päässä istuu vaikka koko illan raidaamassa venäläisiä, örkkejä tai mitä tonttuja omassa pelissään nyt sattuukaan näkemään.

Yllätyin kuulokkeita käpistellessäni siitä, että langattomuudestaan huolimatta G930 ei ole yhtä massiivisen insinöörimäinen viritelmä kuin G35 aikanaan. Kuulokkeet ovat akusta huolimatta kevyemmät ja pinnoite on vähemmän kumimainen. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä kuulokkeet pysyvät yhä hyvin kädessä ja nappaavat pään sen verran tiukkaan syleilyyn, ettei ulkopuolelta pääse vuotamaan meteliä läpi pelin tiimellykseen.

Korvan päältä ei kummoisia säätöjä löydy, mutta tarpeet on täytetty. Vasemmalla korvalla on volyymisäätimet mikrofonille ja kuulokkeille, sekä kolme ohjelmoitavaa makronäppäintä.

Kuulokkeiden akuista irtoaa virtaa valmistajan mukaan 10 tunniksi, mikä ei ole kaukana totuudesta. En toki tiedä, millä asetuksilla Logitech on omansa labrassa testannut, mutta omassa käytössäni akusta riitti mehua noin yhdeksäksi tunniksi kohtalaisen kovalla volyymillä ja mikrofoni aktiivisesti päällä.

Langattomina kuulokkeina myös kantama on kysymysmerkki, mutta Logitechillä kysymykseen on perinteisesti annettu tyydyttävä vastaus. F150-headsetin tavoin myös G930 kantaa parinkin betoniseinän läpi aina vessaan ja parvekkeelle saakka. Ja tämä siis opiskelija-asuntolassa, jossa on langatonta signaalia taivaalla kuin koneita Midwayn taistelussa. Tarpeellista? No, ehkä ei, mutta eipä ainakaan missaa tiimikaverien juttuja käydessään erien välillä veskissä.

Kun akku pimenee, se ladataan mukana tulevalla USB-piuhalla, jonka puoliväliin on upotettu myös USB-portti kuulokkeiden vastaanottimena toimivalle donglelle. Johdon päässä on standardi micro-USB-liitin, joten esimerkiksi Android-puhelinten omistajat voivat hyvin heittää donglen suoraan koneeseensa kiinni ja käyttää normaalia laturijohtoaan. Tästä peukku, sillä mikään ei ole niin kamalaa kuin tarkoituksella epästandardit liittimet.

Kuulokkeet ovat siis mekaanisesti laadukkaat, mutta vielä on testaamatta se kenties tärkein osa-alue: ohjelmisto. Olihan se viimeksikin kuulokkeiden suurin ongelma.

Tarpeellista ja tarpeetonta

G930 käyttää tietenkin samaa Logitech Gaming Softwarea kuin kaikki muutkin firman laitteet ja softa tunnistaa kuulokkeiden kytkennän jälkeen, että uusi tuoteperheen jäsen on päätynyt kiinni koneeseen. Tämän jälkeen softaan aukeaa uusi alasivu, josta voi säädellä kuulokkeiden ominaisuuksia.

Kaikki perustoiminnot on jälleen katettu. Makrojen ohjelmointi, yllättävän monipuolinen ekvalisaattori ja akun kestoa kuvaava mittari ovat tarpeellisia juttuja, mahdollisuus muuttaa ääntään peikkoa, vampyyria tai robottia muistuttavaksi taas ei.

Se tärkein juttu on kuitenkin kaikkien seitsemän virtuaalisen kaiutinelementin ja subwooferin tasojen säätely kanava kerrallaan. Näin voi paikata vapaasti pelin löperöä surround-toteutusta tai yleistä miksaajan hölmöilyä. Vihdoin se Borderlandskin on pelattavissa!

Ja toimiihan se surround, ainakin niin hyvin kuin se nyt kuulokkeilla ja vaihtelevan laadukkaasti tehdyillä peleillä voi toimia. Bioshock 2:n surround on esimerkiksi mitä mainioin ja tuo peliin aimo annoksen lisää tunnelmaa. World of Tanksissa taas en usko surroundia olevankaan, vaikka tiimi miten väittäisi muuta. Mutta toki kuulostaahan sekin pirun hyvältä kun basso jyrisee korvissa ja tiimikaverit meuhkaavat metelin yli omia ohjeitaan.

En ole kuulokekäytössä ihan täysi noviisi. Ennen tuoreinta muuttoani kaapissa oli pahvilaatikollinen vuosien varrella sinne kertyneitä kuulokkeita ja headsetejä, joita olin testannut, mutta jotka eivät olleet läpäisseet seulaani. Minun kuulokkeeni saavat olla luotettavat, hyvä-ääniset, kunnolla ääntä eristävät ja sen verran hyvin toimivat, ettei ohjelmisto haittaa mitenkään PC:n käyttöä.

Edellinen tämän tiukan seulan läpäissyt headset oli Logitechin G35, joiden mainostin aikanaan jäävän aktiivikäyttööni. Ja niin ne jäivätkin. Tähän päivään saakka. Kotona valintani on jatkossa G930. Hintavathan ne pirut ovat, mutta kun koneellaan viettää niinkin paljon aikaa kuin aktiivipelaajilla on tapana, kannattaa harrastusvehkeisiin panostaa.

 

Logitech G930

Valmistaja: Logitech

Hinta: n. 160-200€

Lisätietoja: http://www.logitech.com/en-roeu/gaming/headsets/devices/7248

Miikka Lehtonen

 

Tekniset ominaisuudet:

  • 40mm neodyymimagneettikuulokkeet
  • Memory Foam –reunustetuissa kupeissa 26dB äänenvaimennus
  • 20 Hz – 20 kHz taajuusvaste
  • Kuulokkeessa sisääntulevan ja lähtevän äänen volyymisäätö
  • Kuulokkeessa kolme ohjelmoitavaa pikavalintanäppäintä
  • Mikrofonissa automaattinen vaimennus
  • Lataus USB-johdolla, ei vaadi ulkopuolista virtaa
  • Jopa 10 tunnin äänentoisto
  • Latausaika 2,5 tuntia
  • 2,4 GHz RF-yhteys, kantama n. 12 metriä

 

Lisää aiheesta

Nu, Pogodi! – neuvostoliittolaista videopelaamista

Sound Blaster Recon3D – pelaajan piristävä ääniratkaisu

SteelSeries Merc Stealth – FPS-pelaajien häivenäppis

Xbox 360 Media Remote – kelpo kake Xbox-viihdekäyttäjille

Xbox 360 Wireless Headset with Bluetooth – nätti headsetti

Lue myös

Domen pelitoimituksen vuoden pelit: osa 1

Domen pelitoimituksen vuoden pelit: osa 2

Kingdoms of Amalur: Reckoning -ensikosketus – miten fantasian all-stars-tiimi onnistuu?

Ridge Racer Unbounded -ensitesti – kaahausta innolla ja rakkaudella

Toimituksen suosikkipelit 2011: Heikki

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier -haastattelu – kummitukset kentällä

Äänestä: Valitse vuoden 2011 parhaat pelit