Uusimmat

Nintoaster – näin tehdään leivänpaahdin-retrokonsoli

26.01.2015 18:00 Muropaketin toimitus

Jarno Kotavuopio on aikaansaava kaveri. Viime syksynä hän keksi tehdä aivan aidon näköisiä koteloida retroille peleilleen, joille ei ollut enää kansia. Hienot reprokotelot herättivät ansaittua ihailua. Nyt Jarno on tehnyt taas jotain erikoisempaa – ja tyylikästä.

Nintoaster on leivänpaahtimen koteloon rakennettu NES-pelkonsoli, joka ei ole pelkästään kaunis koriste – vaan täysin toimiva ja pelikelpoinen kapine.

Päivitetty: kuvia myös Nintoaster 2.0:sta.

 

Jarno kertoo projektistaan näin:

Olen aina tykännyt rakennella kaiken näköisiä viritelmia. Joku kuukausi taaksepäin tykästyin The Angry Video Game Nerdin retropelien arvosteluihin, jotka olivat todella hauskoja ja viihdyttäviä. Eräässä jaksossa näytettiin leivänpaahtimeen rakennettu NES, jonka joku fani oli tehnyt. Mietin sen jälkeen, että olisipa hienoa tehdä itsekin tuollainen viritys.

Löysin Youtubesta videon, jolla Nintoastin tekijä kertoi kuinka laite oli rakennettu. Sitä katsoessa jo mietin kuinka rakentaisin omani. Hetken etsittyäni löysin todella yksinkertaisen ja tyylikkään retrohenkisen paahtimen. Kun se saapui postista, niin olin jo hankkinut kaikki tarvittavat sähkötarvikkeet paikalliselta tv-korjaajalta.

Sen jälkeen alkoi vaikein homma eli paahtimen purkaminen ja suunnittelu. Kuinka saan asennettua kaiken tarvittavan sen sisälle?  Aikani komponentteja paahtimen sisällä pyöriteltyäni minulla oli mielikuva projektista.

Seuraavaksi irroitin NES-konsolin emolevystä turhat osat pois ja tein uuden korttiliittimen Game Geniestä. Juotin korttiliittimen ja emon kontakteihin kaikki 144 johdonpäätä. Seuraavaksi piti rakentaa uusi videopiiri ja virtalähde. Virtalähteenä käytin tarvikemuuntajaa, jonka purin ja asensin paahtimen sisälle.

Nyt niin videopiiri kuin virtalähde olivat valmiit, joten oli aika testata niiden toimivuutta. Ensin mittasin kaikki virrat, että joka paikassa oli oikea jännite, etteivät tv tai Nintendo emolevy hajoa.  Sähköt olivat ok, kuva tuli telkkariin mutta ääni vasta sitten, kun tein konsoliin stereomodin. Sen jälkeen äänet kuuluivat hienosti tv:n kaiuttimista.

Emolevyä piti vähän mallailla paikoilleen, eikä se mahtunut paahtimeen ennen kuin napsaisin kummastakin ylänurkasta palat pois. Ennen lopullista kokoamista piti vielä ratkaista virta-, reset- ja ledin kirkkaudensäätönappien asennukset.

Sen jälkeen alkoi liimapistoolin lämmittely ja osat etsiytyivät paikoilleen. Ohjainportteihin käytin Nes Four Score –nelinpeliadapteria, jolla paahtimeen voi kytkeä neljä ohjainta. Myös turbo-kytkimet toimivat.  Adapterin emolevyä oli vähän pienennettävä ja muokkasin johdotuksenkin uudelleen, mutta loppujen lopuksi se istui hyvin paikalleen.  Nyt kaikki oli kasassa eikä muuta kuin pelaamaan uudella NINTOASTERILLA!

Konsoli toimii niin, että konsoli käynnistyy kun vedän vivun alas. Paahdon keskeytysnappi resetoi konsolin. Ledien kirkkaus säätyy paahtoaikarullasta.

 

Mutta jotain puuttui yhä! Nimittäin modatut ohjaimet! Toisen ohjaimen ulkoasun säilytin alkuperäisenä, mutta lisäsin valot  Nintendo-,  A- ja  B-tekstien alle. Näin ne loistaa punaisena, kun Nintoasteriin kytketään virta. Toisen ohjaimen tein Mega Man –teemalla, jossa Megiksen aseen piipusta loistaa punainen valo. 

Näin syntyi Nintoaster.

Päivitys:

Pari viikkoa siitä, kun olin saanut Nintoasterin valmiiksi olin ostoksilla paikallisessa tavaratalossa, jossa bongasin todella hienon leivänpaahtimen. Tarkastelin sitä lähemmin ja mietin, että tästä on pakko tehdä Nintoasteri. Se oli viimeinen kappale ja sain vielä hintaakin tingattua alaspäin. Siitä kesti vain pari viikkoa, niin Nintoaster 2.0 oli valmis. Se sisälsi samat toiminnot kun 1.0 Toasteri, mutta jotain uuttakin piti tietysti keksiä. Ensimmäisenä tuli mieleen, että maalaan ohjaimen samalla värillä kuin paahtimen. Lopuksi lisäsin valot Nintendo-logon taakse ja ohjain oli valmis. Näin syntyi Nintoaster 2.0.

Teksti ja kuvat: Jarno Kotavuopio

 

Nintoaster 2.0:

 

Koneen ”ohjekirja”:

 

 

Retropelikoteloita kuin suoraan tehtaalta? Ehei, itse tein!

Jarno Kotavuopio onnistui jekuttamaan kanssaretroilijoitaan mainiolla ideallaan. Sillä kyllähän kanssapelaajat innostuvat, kun jostain kaapin pohjalta löytyy naarmuton, virheetön ja kaikin tavoin täydellinen kappale jotain muinaista, rakastettua peliä. Mitäpä nyt siitä, että se oli itse tehty repro.

 

Lisää aiheesta

Doom pyörii pankkiautomaatissakin!

Dynablaster Revenge on tosi hyvä kymmenen pelaajan Bomberman – ja ilmaiseksi 

Hullu modaaja rakensi läppärin, jossa on sekä PS4 että Xbox One 

Huomasitkos muuten, Skrolli 2014.2 ilmestyi  

Perjantaikevennys: Duke Nukemin teema matriisiprintterillä 

Quake näyttää oskilloskoopilla pelattuna jokseenkin… upealta!