Uusimmat

Nu, Pogodi! – neuvostoliittolaista videopelaamista

13.12.2011 16:18 Jukka O. Kauppinen

Tiesittekö, että Neuvostoliitossakin oli aikoinaan peliteollisuutta? Sekä omaperäistä ja luovaa, että ihan rehellisen kopioivaa. Valtiollisen Elektronika-yhtiön luomia elektroniikkalaitteita riitti tietokoneista taskulaskimiin – ja Nintendon Game & Watch -taskukonsoleista kopioituihin Elektronika-videopeleihin.

Kesällä Moskovassa käydessäni minulla oli haaveena löytää aito neuvostoliittolainen Elektronika-elektroniikkapeli. Kyllähän minä niitä löysin, mutta liian suolaiseen hintaan. Mutta Tallinnassa onnisti! Bongasin suosikkitoriltani ihan ehdan Elektronikan!

Löytöni oli kaiken lisäksi vanhin tiettävästi tunnettu Elektronika-peli, IM-02 Nu, Pogodi!, vuodelta 1986. Käytännössä peli on iloinen piraattiversio Nintendon Egg -pelistä (EG-26).

Nintendon alkuperäispeli julkaistiin jo vuonna 1981, mutta Neuvostoliiton teknologia onnistui kopioimaan sen jo 1986.

Vaikka Nu, Pogodi! on käytännössä suora klooni Eggistä, on peliä muokattu hienoisesti sikäläisiin oloihin muuttamalla munia rosvoavan suden ulkonäköä ja asentoja. Susi ei näet ole lännessä tunnettu Iso Paha Susi, vaan neuvostoliittolaisen Nu, Pogodi! -nimisen piirrossarjan Volk-niminen susi. Tarkkasilmäinen huomaa myös, että Nintendon pelissä talon katolta kurkistelee hädissään kana, mutta neukkuversiossa munarosvoa tarkkailee piirrossarjan jänö, Zayats.

Vaikka pelit ja pelikoneet ovat sinänsä identtiset, tuntuu Nintendon alkuperäispelissä olevan ainakin kuvien perusteella kirkkaammat värit ja terävämmät hahmot. Toisaalta voihan löytämäni peli olla toki ruudultaan haalistunut. Täytyy myös tunnustaa, että laite huokuu tietynlaista neuvostoliittolaista hellyttävyyttä, sillä viimeistely ja olemus eivät yllä Nintendon alkuperäispelien tasolle sen enempää omien kaukaisten muistikuvien kuin netistä löytyvien valokuvienkaan perusteella.

Pelattavuuttahan näissä ikimuinaisissa laitteissa ei juuri ole. Pelit olivat äärimmäisen yksinkertaisia ja äänet hupaista piipitystä. Mutta ovat niissä silti samalla tiettyä lumoa. Pelihistorian muinaisten vuosien henkeä, ajalta kun kaikki mitä vain voitiin jotenkin pelata oli siistiä. Puhumattakaan siitä, miten Neuvostoliitossa piratisoitiin länsimaisia ja aasialaisia viihdejärjestelmiä oikein valtiollisella tasolla, luoden niistä kömpelöitä piraattituotteita leipää ja sirkushuveja kaipaavalle kansalle.

Neukkulassa tehtiin muuten myös muutakin kuin Nintendo-klooneja! Kunhan joskus ehdin, niin julkaisen juttua myös Moskovassa sijaitsevasta neuvostoliittolaisten kolikkopelien museosta. Siellä niitä aarteita riitti niin, että kamerasta loppui akkukin kesken.

 

Electronika IM-02 Nu, Pogodi! (1986) – Nintendo EG-26 Egg

Egg-pelin kuvat: Handheldempire.com / Egg

 

Elektronika IM-02 Nu, Pogodi! / Egg ja Elektronika IM-22 Merry Footballers / Monkey & Ball.

 

Lisätietoja:

 

Lue myös

Mass Effect 3 – scifijättiläisen tekijät haastattelussa

Replay Expo oli täynnä historian havinaa

Resident Evil: Operation Raccoon City – zombieräiskinnän uudet tuulet

Sound Blaster Recon3D – pelaajan piristävä ääniratkaisu

SteelSeries Merc Stealth – FPS-pelaajien häivenäppis

Syndicate-ensitesti – We Belong!

Xbox 360 Wireless Speed Wheel – näppärä rattiohjain padipelaajille

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 12)