Uusimmat

Plantronics RIG Gaming Headset – kevyttä iloa korville

19.05.2014 12:23 Kalle Laakso

Pääasiassa ammattikäyttöön tarkoitettuja kuulokkeita tekevä kalifornialainen Plantronics on ollut pitkän historiansa aikana monessa mukana. Jopa Apollo 11:n mukana ensimmäisellä kuulennolla vuonna ´69.

Nyt yhtiö tarjoilee pelaajille väkevää musikaalista ja räjähtely-iloittelua, sillä Plantronics RIG Gaming Headset on raskaamman sarjan kuuloke tosipelurille. Mutta miten pitkälle päästään mikserillä ja muilla eksoottisilla ideoilla?

Santa Cruzista lähdettiin valloittamaan pelimarkkinoita jo 90-luvun alussa, jolloin Plantronics teki ensimmäiset pelaamiseen tarkoitetut kuulokkeensa. Konsolipelaajat otettiin maalitauluksi jo muutaman vuoden kuluttua.

Vaikka Plantronics ei välttämättä puhuttele nimenä, niin sen kuulokkeita ovat käyttäneet monet ja taas monet pelaajat jopa aivan tietämättään. Yhtiö näet teki esimerkiksi Microsoftin mustalle Xboxille ensimmäisen Xbox Live -kuulokemikrofonin, joka tuli Live Starter Kit -paketin mukana kun palvelu polkaistiin käyntiin 2002 loppuvuodesta.

Kokemusta siis löytyy laidasta laitaan, mutta kysymys onkin tämä: kaupoissa kyllä riittää pelikuulokkeita, joten mahtuuko RIG markkinoille?

Keveyttä pääkopalle

Kyllä mahtuu. RIG-setti on kokonaisuutenaan ilahduttavan huolella tehty pelikuulokevaihtoehto.

Pelikuulokkeiden hinta on suhteellinen käsite. Minä pidän tämän hintaisia stereokuulokkeita suht arvokkaina, mutta sillä saa äänirikasta hyväilyä korville. Kupit itsessään ovat kevyet, hyvin hengittävät eivätkä ne natise tai pauku. Painonsa puolesta ne eivät paina korvia tai päälakea pidemmänkään ajan jälkeen. Keveydestä huolimatta niistä kuitenkin löytyy jytyä äänille, mutta ulkopuolisille asti ne eivät valu. Ulkopuolisia ääniä tulee jonkin verran läpi, mutta ei häiritsevästi.
Pelikuulokkeiden suurin sudenkuoppa on kierretty RIGissä ilahduttavan selkeästi. Yleensähän pelien jytkybasson peittämät ylä- ja keskiäänet kuuluvat miten sattuu, eikä asialle voi tehdä mitään. RIGissä basso ei korostu räjähtävimmissäkään peleissä liikaa ja ne tärkeät askel- ja latausäänet kuuluvat selvästi esimerkiksi sotapeleissä. Ja koska basso ei vuoda yli, voi samoilla kuulokkeilla nauttia myös elokuvista ja musiikkista.

Mikserin ilot

RIG on varustettu myös kiekkomaisella mikserillä, joka sisältää kaikki kuuntelussa tarvittavat perussäädöt. Mikserissä on niin mute-nappula kuin valmiit profiilit pää-, puhe- ja peliäänille sekä kolme taajuuskorjainprofiilia. Näistä kaksi korostaa joko bassoa tai keskiääniä, kolmannen korjatessa vain hitusen kirkkaita ääniä, mikä on pääasiassa tarkoitettu musiikin kuunteluun.

RIGien myyntivaltti, ainakin mainosten perusteella, on paketin eksoottisin idea – nimittäin älypuhelimen tai tabletin käyttäminen pelaamisen ohessa. Tabletin kautta voi näet soittaa musiikkia tai vastata puhelimeen kesken pelaamisen. Homma toimii niin kuin pitääkin, mutta ainakaan minä en ole niin HC-pelaaja, että antaisin idealle kovinkaan suurta arvoa. Vaikka joskus onkin täytynyt vastata puhelimeen kesken pelin, niin jatkuvassa käytössä älyvehkeen pitäminen kiinni luureissa pitäminen tuntuu turhalta.

Plantronicsilla asia on kuitenkin otettu ilmeisen vakavasti, sillä kuulokkeet on varusteltu puomimikrofonin lisäksi nappikuulokkeista tutulla johtomikillä, jota suositellaan mobiilikäyttöön. Sitä voi käyttää pelatessakin, mutta johtomikrofoni ei tue taustaäänien suodatusta. Muutoin kumpikin mikki toimii hyvin ja ne rekisteröivät hiljaisemmankin puheen. Mikkien ääni toistetaan vaimeasti myös omiin korviin, mikä antaa käyttäjälle kätevää äänipalautetta ja sopii myös myöhäisiltojen pelaamiseen.

Mutta RIG tuo mukanaan myös perinteisen johtohelvetin. No, ainakaan johdot eivät ole liian lyhyt. Mikkijohdot ovat 1,5 metriä per piuha ja mikserikiekosta lähtee 2,5 metrin virta-USB ja 3,5 millimetrin audiojohto, joiden myötä kiekkoa voi sijoitella jo melkoisen vapaasti. Vain mikserin ja Xbox-ohjaimen väliin tuleva irrotettava chat-piuha ja tympeästi miksaajan taakse integroitu mobiililaitejohto ovat turhan lyhyitä. Mobiililetkun saa sentään kiinni viereiseen virta/audiopiuhaan, mutta muutoin se roikkuu turhaan mukana. Saisi mokoma olla irroitettava. Pitkissä piuhoissa on toki puolensa, mutta ainakin tässä taloudessa lattialle kertyi RIGistä turhan paljon mustaa johtoa.

Konsoleilla äänet joko TV:stä RCA-läpiviennillä adapterilla tai konsolista optisella johdolla miksaajaan. Valokuitukaapeli täytyy kuitenkin ostaa erikseen. Kuulokkeet toimivat suorilta PlayStation 4:n kanssa. Xbox Onella puhuminen vaatii erikseen ohjaimeen kiinnitettävän audioadapterin.

Ostamisen arvoiset?

Onko RIG hintansa arvoinen? Kyllä. Voin suositella. Kupeista on vaikea löytää nillitettävää, kun laatu ja varsinkin äänet toimivat moitteitta. Johdot saattavat aiheuttaa tarpeetonta pahennusta ja mobiililaiteidea tuntuu turhalta. Mutta hyvä näin, että vaihtoehtoja löytyy.

Suurin kynnyskysymys on tietysti hinta. Jos se ei ole este, saa rahalla kevyet laatukuulokkeet perusvarman mikserin kera.

Vaikka Plantronicsin katalookissa ei ole miljoonia pelikuulokkeita, niin laatu korvaa määrän. Itse annan jatkossa avosylin mahdollisuuden firman tuleville kuulokkeille, sillä RIG nousi ja yllätti tosissaan harmaan massan seasta.

Plantronics RIG Gaming Headset

Valmistaja: Plantronics

Saatavuus: Android, iOS, Mac, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Windows Phone, Xbox 360, Xbox One

Hinta: noin 113-150 euroa

Lisätietoja: http://www.plantronics.com/us/product/rig

Kalle Laakso

Tekniset tiedot:

  • Elementin koko: 40mm
  • Taajuusvaste: 20Hz – 20kHz
  • Mikrofonin taajuusvaste: 100Hz – 10kHz
  • Paino: 250 g

 

Lisää aiheesta

Asus ROG Vulcan Pro –  hiljaisuutta, mutta millä hinnalla? 

Creative Tactic 3D Rage Wireless – poikkeuksellisen kestävät pelikuulokkeet 

Gioteck MH-1 – järeämpi Xbox-mikki pienipäisille 

QPAD QH-90 -pelikuulokkeet – laatua järkihintaan 

Lue myös

Newtown (lautapeli)

Valiant Hearts –ensikosketus – seikkailu ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa

Watch Dogs –ensikosketus: kuin Chicagossa konsanaan [osa 2]

Watch Dogs –haastattelu: teknologiahippaa ja huomispäivän kyberpunkkia