Uusimmat

PlayStation 2 ja sen ensimmäiset pelit testissä

17.12.2000 15:34 Muropaketin toimitus

Marraskuun lopulla julkaistu euro-PS2 on pintapuolisesti tarkasteltuna se sama kulmikas, musta laatikko kuin keväällä Japanissa julkaistu pelikonsoli. Ainoa näkyvä ero löytyy takapaneelista. Siinä, missä japanilaisessa PS2:ssa on pienikokoinen PCMCIA-korttipaikka, on eurokonsolissa huomattavasti isompi ”Expansion Bay” -kohokirjoituksella varustettu luukku. Sen alta paljastuu pellillä vuorattu syvennys, johon mahtuu ainakin yksi 3.5-tuumainen kovalevy, ehkä jopa kaksi päällekkäin. Syvennyksen sisällä ei näy minkäänlaista väyläliitintä, vaan mahdolliset lisälaitteet kytketään syvennyksen yläpuolella takapaneelissa olevaan, muutaman sentin levyiseen liitäntään. Eurokonsolin laajennuspaikan käyttötarkoituksia tulevat olemaan ainakin kovalevy, sekä internet-käyttöön tarvittava puhelin- tai laajakaistamodeemi.

Kuorien sisältä paljastuu roimasti eroavaisuuksia japanilaisen ja eurokonsolin välillä. DVD-ajurit on siirretty muistikortilta emolevyllä sijaitsevalle piirille, mikä ainakin hankaloittaa ajurien päivittämistä. Uudet ajurit on kai mahdollista päivittää tarkoitukseen valmistetulta CD-levyltä tai muistikortilta, mutta Sonyn viralliset tiedoitukset eivät ole vielä asiasta puhuneet. Toinen merkittävä uudistus on lähes tyystin erilainen emolevy. Japanilainen PS2 murrettiin alta aikayksikön ja modpiirit kävivät kaupaksi; Sony toivoo hidastavansa piraatteja uudella, vaikeammin häkättävällä emolevyllä.

Uusi ostoskierros edessä

PS2:n peruspeliohjain, Dual Shock 2, on muotoilultaan käytännössä identtinen Playstationin Dual Shockin kanssa. Aavistuksen raskaamman oloinen ohjain kätkee sisäänsä enemmän teknologiaa, sillä analogi-ilotikkujen lisäksi myös toimintonapit ovat analogisia. Sonyn alkuperäisen ilmoituksen mukaan ohjaimen kaikkien nappuloiden oli tarkoitus olla analogisia, mutta d-padin ja päätynappuloiden analogisuudesta ei ole tietoa. Risti-, neliö-, pallo- ja kolmionappulat kuitenkin toimivat kuten analogisten nappien pitää: mitä kovempaa painat, sitä suurempi vaikutus nappulan painamisella on. Valitettavasti kovin monet pelit eivät vielä tue analogitoimintoja, vaikka päinvastainenkin esimerkki löytyy: Konamin mainio jalkapallopeli ISS käyttää analoginappuloita lähes kaikkeen mahdolliseen syötöistä ja kikkailuista maalipotkuihin ja puskuihin.

Osa Playstationin tarvikkeista toimii sellaisenaan PS2:ssa. Komposiitti-, Svideo- ja Scart-johdot toimivat ilman muutoksia, joten uusia välijohtoja ei välttämättä tarvita. Multitap ja muistikortit eivät toimi ristiin: PS2-pelien tilanteet voi tallettaa vain PS2-muistikortille, Playstation-pelien tilanteet vain PS:n muistikortille, eikä PS:n multitap toimi PS2-pelien kanssa tai päinvastoin. Playstationin peliohjaimet tuntuvat toimivan niiden PS2-pelien kanssa, jotka eivät käytä toimintonappien analogitoimintoja ja useimpien PS2-pelien käsikirjoissa kerrotaan, onko peli yhteensopiva vanhojen ohjainten kanssa.

PS2:n muistikortti on kooltaan kahdeksan megatavua (8192KB), eli reilusti tilavampi kuin vanhan Playstationin muistikortti. PS2-pelien takakansissa on tekstilaatikko, jossa kerrotaan pelin tilannetalletuksen minimikoko suoraan kilotavuina (KB). Koot vaihtelevat Orphenin 30 kilosta aina muistilla syöpöttelevän NHL2001:n 1992 kiloon saakka. Samassa tekstilaatikossa kerrotaan myös pelaajien määrä ja tukeeko peli multitappia. Monet kaksinpelit eivät jostain syystä tunnista toista peliohjainta, jos se on kytketty multitap-laatikkoon.

Playstation-yhteensopivuus

PS2:n Playstation-yhteensopivuus on luonnollisesti hieno uutinen kaikille PS-pelejä omistaville. PS2:n asetusvalikossa on kaksi toimintoa, joilla voi vaikuttaa PS-pelien latautumisnopeuteen ja ulkonäköön. Kumpikin on tosin yhteensopivuudeltaan harvinaisen ronkelia laatua; testipeleistä vain aniharva toimi edes jommankumman toiminnon päällä ollessa. Kaikki testipelit toimivat kuitenkin moitteettomasti, kun toiminnot kytki pois päältä. Tekstuurien filtteröintiä parantava toiminto ei ollut mitenkään merkittävä kohennus PS-pelien grafiikkaan.

Se surullisen kuuluisa DVD-toisto

PlayStation 2:n DVD-toiston laadusta on puhuttu pitkään ja hartaasti. Ankaran testaamisen, suurennuslasilla tarkastelun ja neljään DVD-soittimeen vertaamisen jälkeen PS2:n DVD:lle rapsahtaa arvosanaksi kolme ja puoli tähteä viidestä. Konsolin mukana tuleva komposiittijohto antaa täysin väärän kuvan PS2:n DVD-toistosta. Vaikka kuva näyttää varmasti hienolta VHS-nauhoihin tottuneen mielestä, pistävät komposiitille ominaiset kuvavirheet DVD-ammattilaisen silmään kuin harava. Lainaan saatua Playstationin S-videokaapelia käyttäen tilanne muuttui valoisammaksi, kirjaimellisesti. Kuvassa on aavistus turhaa kohinaa, mikä näkyy eloisuutena etenkin tummissa kohdissa. Kuvan tumma pää tuntuu muutenkin olevan ongelma PS2:lle, sillä mustan pään sävyt menevät ikävästi tukkoon, eli tummat sävyt tuppaavat katoamaan. Pahin ongelma on joka tapauksessa PS2:n sabotoitu RGB-toisto: aidolla RGB-Scartilla olisi mahdollista saada selvästi parempi kuva kuin S-videolla, mutta Sonyn toimien seurauksena RGB-Scartista saadaan ulos vain vihreä kuva. Vielä RGB:täkin parempi kuva on saavutettavissa komponenttijohdolla; sellaista ei valitettavasti tähän hätään löytynyt, joten jää nähtäväksi, onko Sony estänyt myös komponenttitoiston.

Japanissa julkaistiin jokin aika sitten PS2:n uusi malli, jonka mukana toimitetaan langaton DVD-kaukosäädin. Eurokonsolin DVD:tä määräillään peliohjaimella, ja vaikka perustoiminnot luonnistuvatkin sillä välttävästi, ei yhdistelmää voi kovin käyttäjäystävälliseksi kehua. Sanura Suomi toimitti testiin Saitekin valmistaman langattoman kaukosäätimen (ovh 199mk). Sen mukana tulee peliohjainporttiin kiinnitettävä infrapunavastaanotin, jossa on onneksi läpimeno peliohjaimelle. Sekä kaukosäädin että infrapunamokkula ovat muotoilultaan PS2-henkisiä. DVD:n käyttö on kaukosäätimellä paljon luontevampaa kuin peliohjaimella, vaikka PS2 reagoikin säätimeen aivan turhan laiskasti. Käsikirjan mukaan kaukosäätimen nappuloiden painelu pelin aikana aiheuttaa 15-20 sekunnin tauon pelissä, mutta muuta haittaa siitä ei pitäisi olla. Testi kertoi muuta: vaikka kaukosäätimeen ei takuulla pelin aikana koskettu, lakkasivat peliohjaimen analogitikut äkisti toimimasta, eikä niitä saanut päälle repimättä infrapunavastaanotinta irti. Ongelma ilmeni pari kertaa nelituntisen pelisession aikana.

Ensimmäisen aallon pelit

PlayStation 2:n ensimmäiset 20 peliä eivät juuri kehuja ansaitse: joukkoon mahtuu vain puolenkymmentä peliä, jotka voisi edes hätätapauksessa harkita ostavansa. Useimpien pelien grafiikassa ja pelattavuudessa näkyy selvästi ohjelmoijien ylenpalttinen kiire ja uuden konsolin outous. Muutama peli jopa jumiutui pari kertaa pidemmän pelisession aikana, eikä grafiikan sahalaitareunoja pehmentävää Anti-Aliasingia ole käytetty läheskään kaikissa. Kaiken kukkuraksi joidenkin pelien hinnat ovat karanneet kauas Sonyn määräämistä ohjehinnoista: 349 ja 399 markan sijasta pelikauppojen hyllyiltä löytyy lähes 500 markan hintalapulla varustettuja tapauksia.

Lue peliarvostelu, katsele ruutukuvia ja lataa mpg-muodossa olevia videopätkiä klikkaamalla pelin nimeä. Listaan lisätään pelejä sitä mukaa, kun eDomen yhden miehen videoeditointiyksikkö ehtii koostaa lisää pelivideoita. Kesseniä lukuunottamatta videopätkät ovat keskimäärin minuutin mittaisia; hires-versiot ovat resoluutioltaan 320×240 ja lores-versiot 160×120.

 

(arvostelut eivät luettavissa)

# Dinosaurus (Ubisoft)
# Donald Duck Quack Attack (Ubisoft)
# F1 Championship Season 2000 (EA)
# Fantavision (Sony)
# FIFA 2001 (EA)
# Gradius (Konami)
# International Superstar Soccer (Konami)
# International Track & Field (Konami)
# Kessen (EA)
# Midnight Club Racing (Take 2 / Rockstar Games)
# NFL Madden 2001 (EA)
# NHL 2001 (EA)
# Orphen: Scion of Sorcery (Activision)
# Rayman Revolution (Ubisoft)
# Ready 2 Rumble Boxing – Round 2 (Midway)
# Ridge Racer V (Sony)
# Smuggler”s Run (Take 2 / Rockstar Games)
# SSX (EA)
# Swing Away Golf (EA)
# Tekken Tag Tournament (Sony)
# Theme Park World (EA)
# Timesplitters (Eidos)
# Wild Wild Racing (Ubisoft)
# X Squad (EA)