Uusimmat

QPAD QH-90 -pelikuulokkeet – laatua järkihintaan

04.08.2013 16:00 Juho Anttila

Ensivaikutelma on tärkeä. Se tiedetään ainakin QPAD:lla. Uudet QH-90-pelikuulokkeet toimitetaan paketissa, josta ei näyttävyyttä puutu. Jykevän tukeva laatikko, sisäkanteen hopeakirjaimin kirjoitettu kiitos valmistajalta ja tyylikkäästi pehmustettu pakkaus luovat mielikuvan laadusta.

Kriitikon tiukkaa silmää ei kuitenkaan hämätä pelkällä ulkonäöllä. Niin komeat kuin kuoret ovatkin, pelikuulokkeiden laatu mitataan vasta kovassa käytössä, taistelukentillä, ralliradalla ja musiikin pauhatessa. Tällä kertaa ulkonäkö ei petä.

Monenlaista rimpulaa on käynyt korvillani pelaajaurani aikana, mutta QPAD QH-90 nousee tuntumaltaan heti suosikkien joukkoon. Tukevat kuppikuulokkeet on pehmustettu nahkapäällysteisellä vaahtomuovilla. Tämänkertaisen testaajan pää on paitsi kova, myös melkoisen kookas, mutta säätövara riittää oletusarvoisesti antamaan jykevän mutta istuvan tuntuman.

Tämä siis siinä vaiheessa, kun kupit saa korvilleen saakka. Paketin sisältöä saa ihmetellä hetken jos toisenkin ennen kuin johtopaljoudesta saa selkoa. QPAD:lla on nimittäin valittu lähtökohdaksi modulaarisuus.

Johtoa jos jonkinlaista

Meristä peruskaapelia, jonka kautta ääni kulkee niin kuulokkeisiin kuin mikrofonista toiseen suuntaan, voi jatkaa useammallakin moduulilla. Yleisimmin käyttöön tuleva lisäke lienee niin ikään metrisellä piuhalla varustettu kontrolliyksikkö. Läpyskästä löytyy niin rullattava äänenvoimakkuuden säädin kuin myös tuntumaltaan vähän halvan oloinen, mikrofonin hiljentämiseen tarkoitettu kytkin.

Iso puhelinnappula vaatinee kaverikseen iPhone-laitteen. Oikean vekottimen kaverina nappulalla voi pysäyttää musiikin soimisen tai vaikka vastata puhelimeen. Kuulokemikrofonin liittämiseksi iPhoneen tarjolla on myös oma adapteripalikka. Applettomille lisänappulalla ei ole mitään virkaa, minkä voi laskea ihan pikkiriikkiseksi miinukseksi.

Jos kontrolliyksikön mukanaan tuoma toinen kaapelimetri ei riitä, pituutta saa vielä kaksi metriä lisää jatkokappaleella. Äänenlaadussa ylimääräiset liitokset ei kuulu, mutta tokihan se epäilyttää, miten käy kun maileja ja irroittelua sekä kiinnittelyä kertyy kymmeniä tai jopa satoja kertoja.

Modulaarisuuden periaatteita seuraten myös taipuisalla varrella varustettu mikrofoni kiinnittyy kuulokkeisiin suoraan 3,5 millimetrin plugilla. Kuulokkeiden puolella liitin on piilotettu irrotettavan ja todennäköisesti aika pian myös hukkuvan kumiläpyskän alle. Irrotettava mikki on rock, mutta noinkohan tämäkään liitos kestää ees taas renkuttamista? Testijakson aikana ongelmia ei ilmennyt, joten ehkä huoli on turha.

Tyyliä ja töminää

Kuulokkeiden tuntumaa ehdin jo kehumaan arvostelun alussa, mutta sanasen voi mainita myös ulkonäöstä. Hillityn tyylikäs musta lähestymistapa saa laitteen näyttämään kokoaan pienemmältä. Koko kupin valtaavat Q-logot saattaa joku laskea tyylivirheeksi, itseäni merkin mainostaminen ei häiritse. Kokonaisvaikutelmaa voisi kuvata ammattimaiseksi, ei pröystäileväksi.

Tuntuman ja ulkonäön sekä johtovaihtoehtojen ihastelemisen jälkeen on syytä tarttua myös homman pihviin. Äänentoisto on kuulokkeiden ainoa oleellinen ja tärkeä tehtävä, kaikki muut kokonaisuuden komponentit seisovat tai kaatuvat tämän mukana.

QH-90:n kantavaksi teemaksi voisi nostaa erottelevuuden. Testipelinä toimineen Metro: Last Lightin äänimaailma toistuu selkeänä ja kirkkaana, komeasti jopa tilavaikutelmaa luoden, vaikka QH-90 onkin stereolaite ilman ylimääräistä efektihuttua. Erityisesti ääniskaalan korkeammalla laidalla laite nousee hintaansa laadukkaammaksi tuttavuudeksi.

Kiitosta on syytä antaa myös tiiviistä rakenteesta. QH-90 piilottaa helposti vähän häiritsevämmänkin taustamelun. Äänimaailmaan on helppo uppoutua niin, ettei luurit päässä tarvitse häiriintyä kanssaihmisten huutelusta tahi muusta turhanpäiväisestä.

Jos jostain on etsittävä korjaamisen varaa, niin sitten bassotoiston puolelta. Kyllä ne matalatkin jyminät sieltä löytyvät, mutta jyhkeämpääkin bassotoistoa on kuultu jopa halvemman hintaluokan laitteissa. Makuasia, kuinka suureksi puutteeksi tämän laskee. Itse ihastuin äänimaailman selkeyteen, mutta jos tahtoo puhaltaa vaikut korvista, joutuu ehkä etsimään itselleen jonkin toisen ratkaisun.

Sama linja jatkuu myös musiikkitoiston puolella. QH-90 on oivaa jatkumoa nykytrendille, joka pyyhkii lattiaa käsityksellä siitä, etteikö pelikuulokkeista olisi myös musiikin kuunteluun. Toki erikoistuneilla laitteilla saa paremman lopputuloksen, mutta jos uskontosi ei ole hifi, riittää QH-90 tarjoamaan kelvollisen musiikkikokemuksen. Tosin bassotoiston aavistuksenomainen heikkous tuntuu tässäkin käytössä.

QPAD QH-90 kustantaa tällä hetkellä melko tarkkaan satakunta euroa. Hintaluokassaan suoritus on hyvä, ajoittain jopa erinomainen, riippuen bassotoistolle annetusta painokertoimesta. Parhaimmillaan haastetaan jopa kympin pari kalliimpiakin laitteita.

Alussa puhuttiin ensivaikutelmasta. QPAD QH-90 esittelee itsensä eliittituotteena, mutta jos ihan suoraan silmiin katsotaan, markkinoilta löytyy parempiakin. Harvemmin vain tällä hinnalla ja näin tyylikkäässä paketissa tarjoiltuna. Hinta-laatusuhteeltaan sangen mainiot luurit jäävät ainakin tällä kriitikolla vakiokäyttöön myös arvostelun kirjoittamisen jälkeen. Se voitaneen laskea suositukseksi.

 

QPAD QH-90

Hinta: noin 100e

Lisätietoja:http://www.qpad.com/products/headsets/QH-90-Black/ 

 

Tekniset tiedot:

Taajuusvaste: 15 – 25 000 Hz
Nimellinen herkkyys: 98 +- 3dB
Nimellinen impedanssi: 60 Ohm
Mikrofonin taajuusvaste: 100 – 12,000 Hz
Mikrofonin herkkyys: -39 +- 3dB
Paino: 350g