Uusimmat

Razer Ouroboros – laadukas ja suorituskykyinen pelihiiri

04.07.2013 14:00 Miikka Lehtonen

Maailmaan mahtuu pelihiiriä. Jokaisella on varmasti oma suosikkinsa, joka sopii parhaiten käteen ja on tarpeesta riippuen joko langaton tai langallinen. Mutta mitä jos joku tekisi hiiren, joka sopisi mihin käteen tahansa ja olisi tarpeesta riippuen langaton tai langallinen? Olisiko se kova juttu? Razer teki niin ja me otimme selvää.

Razerin Ouroboros-pelihiiri on visuaalisesti tarkasteltuna aika erikoinen kapistus. Kulmikas ja reikäinen hiiri näyttää vuosituhannen vaihteen tieteisleffasta repäistyltä, mihin on myös syynsä: se on tehty äärimmäisen kustomoitavaksi.

Kuten nykyään trendi on, hiiri sopii sellaisenaan vasen- ja oikeakätisten käyttöön. Kummaltakin puolelta löytyy kaksi peukku- tai etusormipainiketta kahden normaalin painikkeen ja painettavan rullan ohella. Mutta siihen ne tavallisuudet sitten loppuvatkin suunnittelun osalta, sillä Ouroboros on melkoinen Frankensteinin hirviö.

Vedä ja venytä

Kaikki hiiret eivät automaattisesti sovi kaikkien käteen. Se nyt vain on fakta. Vaikka design-tiimi tekisi millaisia kevätjuhlaliikkeitä, jonkun käsi vain on eri mittainen kuin toisen, eivätkä otteetkaan ole samanlaisia.

Razer on pyrkinyt ratkomaan ongelmaa tekemällä hiirestään modulaarisen. Oletusmuodossaan se on sangen pienikokoinen ja kummallakin laidalla on oudot ponttoonit, joiden päällä peukku ja pikkusormi voivat levätä hiirellä huristellessa.

Jos tämä ei kuitenkaan miellytä, ponttoonit lähtevät nykäisemällä irti ja vaihtuvat laatikosta löytyviin, perinteisempiin kylkipaloihin. Myös hiiren perä, joka näyttää ihmeen ilmavalta, on tehty kustomoitavaksi. Sitä voi raahailla kokoon ja auki, jolloin hiirelleen saa kiitettävästi mittaa. Liikkumavaraa on 12,5 sentistä 14,5 senttiin. Toki jos hiiren vetää aivan auki, sen keskelle jää melkoinen aukko. Omalla otteellani tämä ei juuri haitannut, sillä käteni lepää hiiren takaosassa sormien ollessa nappien päällä.

Mikäli tämäkään ei vielä riitä, perän alla on rulla, jota pyörittämällä takaosan kulmaa voi nostaa tai laskea. Näin hiiri ainakin teoriassa sopii jos jonkinlaisiin otteisiin ja käsiin, joskin minun on todettava, että yksikään rullalla saatavista kulmista ei tuntunut käytössä kovin mukavalta. Matalin kulma olisi muuten ollut passeli, mutta tällöin pikkusormi ja kämmen painoivat koko ajan ikävästi hiiren liikutettavan takaosan kulmiin. Eihän se nyt mikään kamala rasite ole, mutta pienikin tympeys syö miestä siinä kahdeksannen tunnin kohdalla.

Kustomoitavuus ei suinkaan lopu siihen, sillä ehkä se mukavin juttu on, että hiirestä saa halutessaan langattoman tai langallisen. Erityismuotoiltu USB-plugi on pitkän johdon päässä ja sen voi kytkeä joko langattomaan tukiasemaan, joka toimii myös laturina, tai itse hiireen. Hiireen kytkettynä hiiri toimii suoraan langallisena ja vielä lataa akkuaankin käytön aikana.

Tämä on hyvä juttu, sillä mukana tulleen patterin väitettiin kestävän käytössä noin kahdeksan tuntia. Todellinen käyttöaika vaihteli hieman, mutta noin kuuden tunnin kohdalla hiirtä piti yleensä jo ladata uudelleen. Mistään todellisesta tehoihmeestä ei siis ole kyse, mutta bonuspuolella hiiren virtana toimii ihan tavallisen AA-pariston kokoinen ladattava akku, joten jos hiiri hyytyy tiukassa kohdassa, patterin vaihtamalla voi jatkaa taas tykitystä. Toki tämä vaatii hiiren takaosan purkamisen alkutekijöihinsä ja sitten takaisin kokoon nitkuttelemisen, joten mistään silmänräpäyksen operaatiosta ei ole kyse.

Näin yhden miehen testiryhmänä on siis vaikea sanoa, miten hyvin hiiren kustomoitavuus lopulta toimii. Itse sain siitä pienellä vaivalla – hyvinkin oletusasetuksilla – kohtalaisen mukavan, mutta tällöin ne kustomoitavuuden mukanaan tuomat aukot ja reunat vähän rassasivat kättä. Kannattaa ennen ostopäätöstä käydä käpistelemässä hiirtä kaupassa ja katsoa, miten hyvin sen saa käteensä sopimaan. Mistään taianomaisesta ratkaisusta kun ei ole kyse.

Laadukasta suorituskykyä

Kun kustomoitavuudesta pääsee yli, käy ilmi, että Razerin Ouroboros on asiallinen pelihiiri. Itse käytin sitä pääasiassa langallisessa tilassa, koska kun istuu koko päivän koneella säätämässä, koodaamassa ja pelailemassa, kuuden tunnin akkukestolla ei ole paljon virkaa. Kun kuitenkin joudun pari kertaa päivässä vaihtamaan hiiren langalliseen tilaan – laturissa olevalla hiirellä on paha pelata – miksi en jättäisi plugia suoraan kiinni? Ehkä arvostaisin langattomuutta enemmän, jos välillä haluaisin vaikka käyttää hiirtä sohvalta käsin mediakeskuksen ohjailuun tai muuhun vastaavaan puuhaan.

Käytti hiirtä miten käytti, se on pelivehkeenä laadukas. Razer ei ole tyytynyt vain yhteen sensorityyppiin, vaan hiiren pohjasta löytyy sekä laser että optinen sensori, joilla hiiri pystyy maksimissaan 8200 DPI:n lukutarkkuuteen. Laboratorio-olojen ulkopuolella on vaikea sanoa, miten paljon etua tuplasensorit antavat perinteisiin hiiriin verrattuna, mutta kyllä se tarkka on.

Hiiren hermokeskuksena toimii Synapse 2.0 –ohjelmisto, jolla voi ohjelmoida rottaan makroja, säädellä sen tarkkuutta ja lukunopeutta sekä muita yksityiskohtia. Mainiona oivalluksena hiireen voi tallentaa kerrallaan neljä eri tarkkuusastetta, joiden välillä voi vaihdella lennosta hiiren päällä olevien nappien avulla. Tämä on toki arkipäivää, mutta hauskasti Ouroborosissa on myös nappi, jota pohjassa pitämällä hiiri hyppää hetkeksi haluttuun tarkkuuteen. Tästä on hyötyä, kun joutuu yllättäen vaikka tarkkuuskiväärillä tekemään pieniä ja tarkkoja korjausliikkeitä.

Softa on muutenkin laadukas. Se sisältää muun muassa kalibraatiotyökalun, jolla hiiren voi hienosäätää toimimaan kuulemma miltei millä tahansa alustalla. Itse testasin kolmella: pelikäyttöön tarkoitetulla kangasmatolla, World of Warcraft –muovimatolla ja Ikean pöydällä. Hiiri toimi kalibraation jälkeen kaikilla erinomaisen luotettavasti. Oma Xaini sekoaa välillä hieman ja tekee outoja hyppyjä, mutta Ouroboros toimi kaikilla kolmella alustalla kuin junan vessa.

Painikkeiden liikeradat ovat mukavan jämerät ja lyhyet, joten tiukkakin naputtelu onnistuu sujuvasti ja tarkasti. En myöskään saanut hiirellä aikaan yhtään vahingossa tapahtuneita tuplapainalluksia, mikä on aina mainio juttu. Suorituskyvyn puolesta valitettavaa ei siis ole: Razer Ouroboros on raudaltaan täyttä rautaa.

Jos se sopii käteen

Hieman humoristisesti Ouroborosin suurin myyntivaltti voi olla myös sen suurin kompastuskivi. Hiiri itse on laadukas ja jos sen saisi vaikka Xain kaltaisessa linjakkaassa ja käteen sopivassa muodossa, vaihtaisin siihen tältä istumalta. Vaan kun ei saa. Hiiri on liian kulmikas ja kolho minun makuuni. Vaikka pääasiassa käsi sopiikin sen ympärille ihan asiallisesti, välillä joku osa raahaa jotain terävää kulmaa vasten ja silmäkulma nytkähtää. Eikä tätä nytkähtelyä kovin kauaa jaksa katsella.

Kannattaa siis käydä kaupassa testaamassa. Jos hiiri tuntuu käteen sopivalta ja muokkausominaisuuksien avulla sen saa istumaan omaan otteeseensa, tarjolla on todella laadukas ja suorituskykyinen pelihiiri, joskin hintava sellainen.

 

Razer Ouroboros

Valmistaja: Razer

Hinta: n. 136 euroa

Lisätietoja:  http://www.razerzone.com/ouroboros

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot
  • Sopii: oikea- ja vasenkätiselle
  • Mitat: 7.1 cm x 13.7 cm x 4.2 cm
  • Paino: 115 g
  • Liitettävyystekniikka:lLangaton, langallinen
  • Liikkeen havaitsemistekniikka: laser/optinen
  • Painikkeiden määrä: 11
  • Liiketarkkuus: 8200 dpi
  • Suorituskyky: 50 G maksimikiihdytys, 1 ms vastausaika, 1 000 raporttia sekunnissa, 200 tuumaa/s
  • Ominaisuudet: vierityspyörä, sisäinen kämmentuki, Hyperesponse-painikkeet, vaihdettavat sivupaneelit, 4G Dual Sensor System,

 

Lisää aiheesta

Roccatin uusi hiiri – ei Savua ilman tulta

Steelseries MMO Gaming Mouse Legendary Edition: laatuhiiri, nimihirviö

SteelSeries QcK – ajoiko aika klassikkohiirimaton ohi?

Suuri hiirimattovertailu 2013

Lue myös

Creative Tactic 3D Rage Wireless – poikkeuksellisen kestävät pelikuulokkeet

GT Academy koulii pelaajista kilpa-ajajia – haastattelussa 2012 voittaja

Might & Magic X: Legacy –ensikosketus – wanhan koulun ropeilua

Tekken Revolution hämmentää ilmaispelaamisen mallillaan