Uusimmat

Razer Seiren – pelimiehen ja tubettajan ammattilaismikrofoni

26.06.2015 17:37 Jukka O. Kauppinen

Yhä useampi meistä nauhoittaa elämistään, pelaamistaan ja jopa striimaa. Moni tekee podcasteja ja ties mitä. Elämme siis koko ajan äänekkäämmin ja sosiaalisemmin.  Mutta auta armias, jos vehkeet eivät ole kunnossa. Silloin meidän jutuillemme nauravat hevoset ja lampaatkin, nettipeikoista puhumattakaan.

Hyvä mikrofoni onkin erittäin tärkeä osa niin pelaajalle kuin itsensä alttiiksilaittajalle. Nettipeleissä kunnon mikki on vähintäänkin tärkeä väline, kun halutaan jutella toisten kanssa ja tulla kuulluksi, mutta ihan hirveää hifiä ei tuolloin vielä tarvita. Videoiden spiikkailussa, podcastailussa ja striimaillessa se sijaan tarvitaan mahdollisimman laadukasta mikrofonia.

Ja Razerilla on tähän vastaus. Seiren. Joka pelaajastriimaajan ikioma mikrofoni.

Razer tunnetaan erittäin monipuolisista peliohjaimistaan ja PC-lisälaitteista. Firma tekee laadukkaita tuotteita laatua vaativille pelaajille, ja olipa jonkin aika sitten isossa bisneslehdessä artikkeli, jonka otsikko kuului jotakuinkin näin: ”miljardin dollarin firma, josta et ole koskaan kuullut.”

No, kyllä pelaajat ovat Razerista kuulleet, mutta sen arvostus miljardiluokkaan yllätti minutkin.

Yksi kiinnostavimmista Razerin DNA:ssa olevista ominaisuuksista on ennakkoluuloton suuntaaminen uusille alueille. Firma kokeilee mielellään jäätä uusilla tuotteilla ja haistelee josko bisnestä löytyisi yllättäviltäkin suunnilta. Siinä samalla tietenkin tehdään myös varsin hyvälaatuisia perinteisempiä tuotteita. Seiren-mikrofonillaan Razer menee aivan uusille urille.

Onhan Razerilla ollut tuotteissaan äänitekniikkaa ennenkin. Kuulokkeissa on niin kaiuttimia kuin mikrofoneja, Leviathan on varsin pätevänoloinen äänentoistojärjestelmä ja niin edelleen. Silti, pelaajille, podcastaajille, striimaajille ja muille hifimmän audion etsijöille tarkoitettu huippuluokan mikrofoni on yllättävä käänne.

Seiren, jalusta ja pop-up-suodin.

Razermaisen vakuuttava

Razer Seiren on päällisin puolin erittäin vakuuttava tuote. Mikrofoni itsessään on putkilo, jonka etupuolella on pieni näyttö ja tarkkailukuulokkeiden äänenvoimakkuuden säädin. Putkilon toisella puolella on pyöreät säätimet nauhoituksen tilan ja äänenvoimakkuuden säätämiseen.

Seirenin voi ottaa käyttöön joko Razerin omalla pöytäjalustalla tai teleskooppipuomiin kiinnitettynä. Tai mitä nyt oma pöytäasettelu vaatiikaan, kiinnikkeet ovat standardinmukaiset. Siihen voi myös liittää pop-up-suotimen. Teleskoopilla mikrofonia voi asetella vapaamuotoisemmin, mutta eipä Razerin omassa pöytäjalustassakaan vikaa ole. Se on todella jykevä ja painava, ja mikrofonin voi säätää portaattomasti haluamaansa kulmaan. Jalusta myös suojaa mikrofonia kolhuilta ja tärinöiltä hyvin, sillä sen pohjassa on paksu eristyskerros.

Seiren tekeekin päällisin puolin erittäin vakuuttavan vaikutuksen. Se on näyttävä ja vakuuttava, suorastaan design-laite, jolla saa varmasti muutaman uskottavuuspisteen, jos laite näkyy jalustoineen ja filttereineen vaikka live-striimissä tai pelinauhoitteessa.

Ulkoasu on kuitenkin vain puoli ruokaa. Miten mikki toimii?

Niin herkkä

Seiren herätti testijakson aikana monenlaisia mietteitä. Niistä ihmettelevin oli tämä: tarvitseeko striimaaja oikeasti tätä kaikkea?

Seiren on näet todella hifi. Todella ammattimainen, viimeisen päälle tehty tuote. Niin järeä, että en ole nyt ihan varma kohderyhmästä.

Sanotaan se suurin ongelma heti tässä kohtaa: mikillä on hintaa liki 200 euroa, joissakin kaupoissa enemmänkin. Muropaketin hintavertailussa skaala on 190-239 euroa. Siihen päälle vielä suodin ja/tai teleskooppivarsi, niin hinta nousee melkoiseksi.

Samalla rahalla saa myös hyvät pienemmät mikrofonit, filtterit, jalustat, mikserin, piuhat ja tarkkailukuulokkeet – ja jää vielä ylikin. Podcast- ja videocast-porukka saa siis täyden työkalupakin samalla rahalla mitä yksi Seiren maksaa.

Kun mikin hintaan lisätään vielä joustoripustus, suodin ja jalusta, niin siihen menee jo pitkä penni.

Mistä siinä sitten maksetaan?

Mainitun hifistelyn ja laadun lisäksi kehut monikäyttöisyydestä. Seiren sisältää muun muassa useita mikrofonielementtejä, joiden nauhoitusprofiileja voi säätää vaivattomasti laitteen takana olevasta säätimestä. Mikki kuuntelee käytössä olevan profiilin mukaisesti yhdestä, kahdesta, kolmesta tai neljästä eri suunnasta. Tätä testattiin sekalaisella älämölöllä, puhujilla ja liikkuvilla äänilähteillä eri tilanteissa, ja Seiren sai nauhoitusprofiiliensa suuntaavuudesta / stereokuvasta täydet pisteet.

Seiren onkin selvästi suunniteltu monikäyttöiseksi työkaluksi. Sitä voi käyttää spiikkien ja voice-overreiden tekemiseen, sillä voi puhella mukavia striimien päälle, sillä voi nauhoittaa podcasteja. Valitaan vain kuhunkin tarkoitukseen sopiva nauhoitustila ja asetetaan mikki sopivasti. Aivan edessä ja lähellä käytettäessä tarvitaan tietenkin pop-up-filtteriä, etteivät terävät äänteet napsu liikaa. Tarpeesta ja tilasta riippuen kannattaa harkita pöytä- ja/tai teleskooppijalustaa, sillä Seiren on oikeasti niin iso laite, että ei sitä pysty laittamaan suoraan käyttäjän ja näytön väliin. Jos mikkiä haluaa käyttää tietokoneen lähellä, niin pöytäjalustaa käytettäessä se on parempi asettaa jonnekin etuviistoon tai sitten ripustaa teleskoopilla näytön yläpuolelle, spiikkaajan ja näytön välisen näkökentän ulkopuolelle.

Useamman ihmisen ollessa äänessä puhujat voivat olla vaikka vierekkäin tai vastakkain, jolloin mikin voi asettaa heidän väliinsä. Tai vielä useamman ihmisen puhellessa heidän keskelleen. Kaikki onnistuu. On se vehje.

Niin tarkka

Monipuolisuus onkin Seirenin merkittävin valtti. Jos mikrofonia voi hyödyntää useissa eri tilanteissa ja ympäristöissä, niin kyllähän tämä toimii ihan missä vain ja nauhoittaa kaiken. Aivan kaiken.

Tämä on myös miinus. Seiren on herkkä ja tarkka. Niin herkkä, että esimerkiksi omalla toimistollani nauhoittaessani jouduin miettimään mikrofonin sijoitukset monta kertaa uusiksi, sillä se oli niin paljon tarkempi ja herkempi taustaäänille. Siinä missä sinänsä erinomaisen tarkat kuulokemikkini ja käyttämäni Zoomin nauhuri sekä sisäänrakennetulla että erillisellä mikrofonilla toimivat ihan hyvin spiikkauksiin työpisteelläni, Seirenpä nappasi mukaan myös taustalla kuuluvan tietokoneen hurinan. Tästä ei päässyt eroon sen enempää laitteen asettelulla kuin mikrofonien suuntaavuudellakaan. Seiren kuuli myös taustahuminan, piste.

Mainoskuvien jälkeen: tämä on se todellisuus.

Loppuratkaisu olikin virittää väliaikainen nauhoituspiste muutaman metrin päähän. Seiren CD-tornin päälle, USB-piuha toimistoläppäriin ja sitten vasta spiikataan. Ei huono ratkaisu tämäkään, sillä seisaaltaan spiikattuna puhekin tulee jämäkämmin ja ilmakin liikkuu keuhkoissa eri malliin. Mutta samalla se on asia, joka kannattaa huomioida.

Seuraavaksi piti miettiä huolella myös muuta ympäristöä ja etäisyyksiä. Vähemmän optimaalisessa ympäristössä oikean puhe-etäisyyden, voimakkuuden ja tallennustasojen löytäminen vaativat aikansa testausta. Välillä mikrofonin takana oleva betoniseinä aiheutti selviä kaikuja, välillä äänessä oli selvää onttouden tunnetta. Vähemmän hifillä mikrofonilla ympäristön rajoitteet eivät niin tunnu, mutta nyt asioita sai viilata hetken huolella ennen kuin ääninäytteet miellyttivät omaa korvaa. Mutta niin pitääkin, kun halutaan tehdä asioita kunnolla.

 

Klikkaa: Kuuntele Razer Seiren ääninäyte (WAV, ZIP, 7 Mt)

Mikrofoniin puhumista eri etäisyyksiltä ja mikrofonin omaa tallennuksen tasoa vaihdellen. Järjestys: kauempaa, lähempää, aivan läheltä. Tekstinä Seirenin oma tuotekuvaus.

 

Syvemmin äänimaailman salaisuuksiin perehtynyt podcastaajatuttavani testasi myös Seireniä kotistudiossaan ja ynnäsi, että se ei tunnu nauhoittavan ylä-ääniä kovin tasaisesti vaan tekee niistä ”terävähköjä”. Lisäksi ääntä kuvailtiin ”värittyneeksi.”

Mikin mukana tulevasta jalustasta saa tässä ehkä parhaan käsityksen. Se on painava ja hyvä.

Huippumikki mutta kenelle?

Seiren näkyy asentamisen jälkeen tietokoneelle USB-laitteena, joka on sekä mikrofoni että äänikortti. Käytännössä käyttäjän täytyy muistaa vaihtaa äänen ulostulo takaisin äänikortille, jos ei halua liittää tarkkailukuulokkeitaan suoraan mikrofonin pohjasta löytyvään kuulokeliittimeen. Missä on muuten yksi pieni fiba: Seireniin pystyy liittämään kuulokkeet naps vian, kun käytössä on pöytäjalusta. Mutta jos mikin ruuvaa tärinältä suojaavaan joustoripustukseen, niin kuulokeliitin onkin aivan liian lähellä kiinnikettä eikä kuulokeliitin mahdu millään paikoilleen.  Melkoisen tyhmä moka.

Myös mikin asentaminen saattaa vaatia hieman säätämistä. Testasin Seireniä usealla eri kokoonpanolla, joista opin yhden hyvin, hyvin tärkeän läksyn: jos USB-mikrofoni sanoo vaativansa vähintäänkin Windows Vista –käyttöjärjestelmän, niin se myös vaatii sen. Seiren ei toimi vanhemmilla käyttiksillä. Piste.

Windows 7/8-koneilla plug’n’play-toimivuus oli sekin vähän vaihtelevaa. Jollakin koneella mikki toimi lennosta. Toisella kone latasi Seirenin ajurin Windows Updatesta. Kolmannella kone vaati aivan ehdottomasti Razerin oman työkaluohjelman, joka latasi Seirenin ajurin.

Seiren on hyvä, laadukas ja monikäyttöinen mikrofoni – mutta kenelle se on? Ehkä hänelle, joka haluaa kunnollinen all-in-one-laitteen, jota voi käyttää missä tahansa. Mutta jos tarvitset vain yhtä mikrofonia, jonka ripustat eteesi striimien päälle höpöttäessäsi, silloin Seiren voi olla yliampuvan hieno laite. Siinä on yksinkertaisesti liikaa toimintoja ihmiselle, jolle riittäisi myös muutaman kympin perusmikki.

Tätä edelleen pureskeltaessa: kellä meistä on oikeasti niin paljon erilaisia käyttötarkoituksia ja tarpeita, että niitä varten kannattaa sijoittaa yhteen rankasti hinnoiteltuun mikrofoniin?

Seireeni edestä, seireeni takaa.

Joillakin luultavasti on. Ja myönnetään: se että Seiren liitetään suoraan tietokoneeseen USB-liittimellä, jolloin se näkyy koneelle äänikorttina, voi olla tietyissä tapauksissa todella kätevää. Videokäsittely- tai striimaussoftalle vain määritellään, että lisätäänpä tuon mikrofonin ääniraita näiden video- ja äänikanavien rinnalle ja vot – sitten vain pulistaan.  Seirenillä homma hoituu yksinkertaisesti ja helposti, eikä pöydälle tarvita miksereitä tai muita tarvikkeita. Tilaa ja vaivaa siis säästyy. Digitaalisuus on helppouden hakijalle iloinen asia, kaikki on vain plug’n’playtä.

Ehkä Seirenin kohderyhmää ovatkin aivan erityisesti juuri ne, jotka haluavat mieluummin yhden laadukkaan ja monikäyttöisen digitaalisen mikrofonin sen sijaan, että pöydällä risteilee mikserin ja mikrofoni(e)n piuhoja, eikä hintalappukaan ole ongelma.  Tai ne, jotka tietävät kyllä Razerin, mutta eivät ole koskaan käyneet musiikkikaupassa tai tiedä millaisia laitteita hifimmät nauhoittelijat käyttävät.  

Seirenistä on julkaistu kaksi eri mallia. Perusversiossa on vain USB-liitäntä, Seiren Pro sisältää myös standardin XLR-liittimen.

 

Razer Seiren mikrofoni

Valmistaja: Razer

Laitevaatimukset:  Windows Vista tai uudempi, Mac OS X, vapaa USB-liitin

Hinta: Noin 190-239 euroa

Lisätietoja: http://www.razerzone.com/gaming-audio/razer-seiren

Jukka O. Kauppinen

 

 

Tekniset tiedot:

  • Neljä säädettävää tallennus kuvioita (kardioidi, stereot, ympärisäteilevä, kaksisuuntainen)
  • Sisäänrakennettu kuulokevahvistin
  • Plug-and-play
  • Taajuusalue: 20~20000Hz
  • Herkkyys: 4.5mV / Pa (1 kHz)
  • Tehontarve / kulutus: 5V 500 mA (USB)
  • Näytteenottotaajuus: 192 kHz
  • Bittinopeus: 24bit
  • Maks SPL: 120 dB (THD: 0,5% 1 kHz)

 

Lisää aiheesta

Gioteck EX-02s: Uuden sukupolven kuulokemikrofoni 

Gioteck MH-1 – järeämpi Xbox-mikki pienipäisille 

Steelseries Spectrum 5XB – Xbox-pelikuulokkeet eivät sovi kissatalouteen