Uusimmat

Roccat Kave XTD Stereo Gaming Headset – jytkettä riitti, samoin tunteikasta viskinpolttoa

10.01.2015 14:00 Pekka Leinonen

Olen nyt istunut muutaman viikon tässä samassa paikassa, jossa kirjoitan tätä, päässäni Roccatin stereoheadsetti. Tänä aikana olen kuunnellut sata soundtrackia musiikkia, katsonut kymmeniä elokuvia ja pelannut pelejä niin, että päässäni pitäisi soida, mutta kun ei soi. Nämä kuulokkeet ovat siis varsin pätevät.

Kuulokkeet kytketään tietokoneeseen kahdella kolmen ja puolen millin liittimellä. Tästä seurasi aluksi ongelmia laitteistoni kanssa, koska jostain syystä emolevyyn integroitu Realtek halusi väkisellä tunnistaa kuulokkeet7.1-järjestelmäksi. Vuosia USB-liitäntää käytettyäni en tiedä, onko käytäntö miten vakio, mutta saipahan tätäkin pähkäillä aikansa kuluksi.

Itse johtoon on isketty kiinni säädin, jolla voi säätää äänenvoimakkuuden ja sen, oliko mikrofoni päällä vai ei. Eli ne oleellisemmat asiat. 2,5-metrin johdossa riitti minulle tarpeeksi pituutta.

Jämäkkää ja mukavaa

XTD:n käyttömukavuus on aivan toista luokkaa kuin aiemmissa kuulokemikrofoneissani. 50-milliset kuopat ovat juuri sopivasti pehmustetut ja tarpeeksi kookkaat. Sangassa on tarpeeksi säätövaraa ja se, mistä minä pidin eniten, on pehmyt materiaali, joka painaa päälakeani. Saatoin pitää kuulokkeita koko kymmenen tunnin pelisession ajan, eikä päätäni alkanut särkeä kuin taisteluväsymyksestä tai liiasta kahvista. Kuulokkeet ovat myös rakenteeltaan sopivan jämäkkää tavaraa.

Olin tottunut hieman kevyempiin kuulokkeisiin, joten aluksi 305 grammaa painava setti tuntui jokseenkin raskaalta ja mietin, että tähänkö menee niska. En tiedä miten paljon über-hifikuulokkeet painavat, mutta parin tunnin jälkeen en enää huomannut ylimääräistä painolastia.

Äänenlaatu on tasaisen hyvää. Sävelkorvani ei ole maailman tarkin, mutta tiedän kun musiikki ja äänitehosteet toimivat. Esimerkiksi Grimrockia pelatessa erotin melko selvästi salanappia painettuani, että missä suunnassa ovi aukesi ja miten kaukana. Kauhupeleissä kuulin piilopaikastani käsin, että missä pahuus kulkee ja milloin voin ryömiä ulos. Räiskintäpeleissä, joiden aseissa on ylipäätään munaa, aseet kuulostivat siltä, että munaa on.

Myös musiikki kuulosti, että luokkaa on ok. Vanhassa countryssa erotti rahinat ja sanoistakin sai jotain selvää. Burzumia tai Panteraa kuunnellessa jytkettä riitti, hakkaaminen, huuto ja turpaanveto tuntuivat tarpeeksi. Topi Sorsakosken alakuloisuus ja Vesa-Matti Loirin viskinpolttama ääni kuulostivat ehkä asteen tunteikkaammilta kuin edellisillä kuulokkeillani, joka oli Microsoftin MX-3000. Herkimmissä ambienssipohjaisissa biiseissä saattoi vain nojata taakse ja sulkea silmät ja ”olla jossain”. Eihän taso vanhaa levysoitinta tai kotihifijärjestelmää voita, mutta yön vaeltajalle, jolle surround-systeemin kytkeminen aamuyöstä aiheuttaisi häädön, meininki on hyvä.

Mikrofoni ei yllä samalle tasolle. Pelattiin jätkien kanssa Borderlandsia. Kysyin kaveriltani, että kuulostaako ääneni selvemmältä kuin ennen. Vastauksesi tuli jotakuinkin sellaista, että aivan loud and clear, mutta ennen olit jonkin hitusen selvempi. Kaverin jeesiä!-huudot tulivat kyllä selkeästi perille. Mikrofonin saa myös irti kuulokkeista ja sen voi vaikka heittää järveen, jos siltä tuntuu. En nähnyt sille mitään syytä, koska laite pyöri paikallaan 360 astetta, joten häiritsemästä sen sai ilmankin.

Roccat mainostaa tuotettaan halpasarjan huippuna. Mainosmiehiä koskaan usko ällös, mutta 70-80 euron kuulokkeina hinta-laatusuhde ei ole hullumpi. Etenkin kaltaiselleni käyttäjälle, jolle mukavuus on tärkeintä, näppäimistöksi riittää jokin 15 vuotta vanha logitekki ja näytönkin tarvitsee olla vain 24 tuumaa, XTD Stereo on toimiva valinta.

Mutta yksi miinus: kuulokkeet suojaavat huonosti ulkomaailman ääniltä. Koneen humina pääsi läpi helposti, kun kisukuvia katsellessa unohti kuunnella mitään.

 

Roccat Kave XTD Stereo Gaming Headset

Valmistaja: Roccat

Hinta: noin 70-80 euroa

Lisätietoja:

http://www.roccat.org/Products/Gaming-Sound/ROCCAT-Kave-XTD-Stereo/

Pekka Leinonen

  

Tekniset tiedot

Kuulokkeiden taajuus: 20 – 20000 Hz

Kuulokkeiden herkkyys:  115 dB

Elementin koko:  50 mm

Mikrofonin taajuus: 10 – 10000 Hz

Mikrofonin herkkyys: 32 dB

Liitäntä: 2x 3.5mm (mikrofoni ja kuuloke)

Paino: 305g

Kaapelin pituus: 2,5 metriä