Uusimmat

Roccat Syva –pelinappikuulokkeet – kiva ulkonäkö, pliisu ääni

06.08.2014 19:00 Miikka Lehtonen

Hyvien nappikuulokkeiden etsintä on hankalaa. Täytyisi tasapainotella hintaa, laatua ja käyttömukavuutta. Roccat yrittää seuraavaksi tätä tasapainotteluaktia hämärästi nimetyn Syva-nappikuulokesettinsä kanssa. Vaaka on kallistunut selvästi yhteen kolmikosta ja muut ovat jääneet vähän retuperälle.

Roccatin Syva –nappikuulokkeet – kyllä, A:lla, ei Ä:llä – olivat paperilla aika kiinnostavat. Firma kehui ne maasta taivaisiin ja väitti nappiensa tarjoavan pelaajille tarkoitettua ääntä laadusta säästelemättä. Uskoinkin kehut ainakin siihen saakka, että näin hintalapun: 29 eurolla ei yleensä hifiä saa.

Mutta ei toki saa tuomita tuotetta ennakkoon, joten pyrin olemaan ennakkoluuloton ja reilu testaillessani nappeja. Testilaitteistona käytettiin 3DS:n ja PlayStation Vitan ohella Googlen Nexus 5 –puhelinta, Macbook Airia ja Sansan Clip-musiikkisoitinta.

Testimateriaalia oli laidasta laitaan: pelejä, elokuvia, sarjoja ja jopa Skype-keskustelu. Miten napit pärjäsivät?

Veikeä ulkoasu

Jos jostain täytyy kuulokkeille hattua nostaa niin ulkoasusta. Mustaa ja sinistä väriä kantavat kuulokkeet ovat muotoilunsa ja litteän johtonsa ansiosta aika veikeän ja piristävän näköiset. Mukana toimitetaan kolmet kumitutit, joiden avulla kuulokkeet pitäisi sovitella korviin. Perinteiseen tyyliin tarjolla on kolmea eri kokoa ja yhtä perinteiseen tyyliin yksikään niistä ei sopinut täydellisesti korvaani.

Yksi oli aivan liian pieni, toinen liian suuri ja kolmas sen verran ärsyttävästi liian pieni, että ympäriltä falskasi koko ajan sisään taustamelua.  Vika voi olla korvassani, mutta jos Roccatit olisivat käyttöön jääneet, olisin tehtaillut jostain paremmat tiivisteet kuulokkeisiini.

Koska kyseessä on niin sanottu headset, eli kuulokemikrofoniyhdistelmä, kuulokejohtoon on kiinnitetty pieni muovinen möntti, josta löytyy mikrofonin ohella nappi sen vaimentamiseksi. Tämä osoittautui käytännössä ongelmaksi ainakin minun korvieni kanssa, sillä paksu ja litteä johto yhdessä möntin kanssa painoivat sen verran, että pikkuisen liian pieni nappi ei tahtonut millään pysyä paikallaan korvassani. Toki voisi olettaa, että näin tehty liitäntä on huomattavasti kestävämpi kuin monissa muissa kuulokkeissa käytetty, huomattavasti ohuempi kaapelointi. Voisi, mutta koska sitä ei pystytty testaamaan, en kestävyyden laatuun mene vannomaan.

Johto on myös kovin kitkaista ja kankeaa materiaalia, mikä sai sen koko ajan tarttumaan nappeihin, taskujen kulmiin ja muihin ulokkeisiin. Arkinen käyttö tuntui siis jo hieman epämiellyttävältä, mutta jos äänenlaatu on huima, niin kyllähän sen kestäisi. Vai mitä?

Perustason ääntä

Koska kyse on niin sanotuista pelikuulokkeista, olisi ehkä pitänyt jo ennakkoon arvata, millainen äänimaailma tulisi olemaan. Bassossa löytyy tietenkin reippaasti muiden äänialueiden jäädessä paitsioon. Äänimaailma ei kuitenkaan ole niin yliampuvan bassoinen kuin monissa muissa kuulokkeissa, vaan ehkä pikemminkin yleisen lattea ja puuroinen.

Vaikutelma oli erityisen korostunut alkuvaiheissa, jolloin vertailukohtana käytettiin sittemmin hajonneita Denonin nappikuulokkeitani. Denonin muistojen haalistuessa ja korvien tottuessa Roccatiin olisi voinut kuvitella myös mieltymyksen kasvavan, mutta toisin kävi: en missään vaiheessa pitänyt Syvan äänestä suuresti.

Kun sitten testijakson lopussa hankin vihdoin uudet nappikuulokkeet aktiivikäyttöön – niistä lisää pian – huomasin taas selvästi, miten tasapaksu ääni Roccatin napeista irtoaa. Lisäpisteitä on toki annettava mikrofonista, joka toimii ihan asiallisesti. Hifistä ei toki voida puhua, mutta satunnaisiin peli- tai Skypekeskusteluihin se riittää taatusti.

Mutta ei auta. Kun tarvitsen headsetiä, käytän sellaista. Kunnollista. Ja kun en tarvitse, minulla on paljon parempi vaihtoehto nappikuulokkeiksi. Ja vieläpä sellainen, joka tekee ”ei 29 eurolla nyt voi ihmeitä odottaa” –tekosyyn vähän tyhjäksi. Tykästyin jokin aika sitten lukijatipsin ja muusikkokavereiden hehkutuksen perusteella Superluxin kuulokkeisiin ja bongasin, että firma myy myös nappikuulokkeita. Roccatia halvemmalla sain napit, joiden ääni on huomattavasti miellyttävämpi, tasaisempi ja täyteläisempi kuin testikappaleessa. Vaihtoehtoja siis on.

Roccatin Syva ei ole mikään huono kuulokesetti (harmi, koska ”Roccat Syva on syvältä” olisi ollut houkuttelevan herkullinen otsikko), mutta ei mitenkään erikoisen hyväkään. Jos kaipaat erityisesti headset-tyyppisiä nappikuulokkeita ja budjettisi on rajallinen, näillä varmasti pärjää. Mutta jos jaksaa vähän enemmän etsiä ja katsella, paljon parempaakin on saatavilla.

 

Roccat Syva

Valmistaja: Roccat

Hinta: noin 29 euroa

Lisätietojahttp://www.roccat.org/Products/Gaming-Sound/ROCCAT-Syva/

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot, kuulokkeet:

  • Frequency response: 20~20,000Hz
  • Sensitivity at 1kHz: 96dB/1mW
  • Impedance: 32Ω
  • Max. input power: 10mW
  • Drive diameter: Ø10mm

Mikrofoni:

  • Sensitivity at 1kHz: -40±3dB
  • Impedance: ≤2.2kΩ
  • Directivity: omni-directional

 

Lisää aiheesta

Asus ROG Vulcan Pro –  hiljaisuutta, mutta millä hinnalla?

Plantronics RIG Gaming Headset – kevyttä iloa korville  

QPAD QH-90 -pelikuulokkeet – laatua järkihintaan 

Razer Hammerhead -kuuloke tekee musiikista kuraa mutta jyrisee peleissä 

Sound Blaster EVO Zx: turhan tyyriit mobiililuurit 

Thrustmaster Y-250C – keskikastin pelikuulokkeet