Uusimmat

Roccat Taito -pelihiirimatto kulkee kultaista keskitietä

22.08.2012 13:10 Janne Mikola

Pelihiirimatot. Nämä suhtautumista jakavat läpyskät, jotka toisille ovat puhdasta käärmeöljyä ja jonkun toisen mielestä välttämättömyys. Selvä asia on, että pelaamisessa haetaan edgeä vastapuoleen nähden mitä pienemmistä asioista, ja joskus kyse on varmasti pelkästä lumevaikutuksesta.

Kylmä totuus on, että hiiren toiminta riippuu paljolti siitä, minkälaista pinnalla sitä käytetään. Hyvä hiirimatto ei tee kenestäkään parempaa pelaajaa, mutta mahdollistaa sen, että pelaaja voi pelata korkeimmalla tasollaan ilman välineistön aiheuttamia rajoitteita. Mikä Roccat Taitolla on mahdollista?

Tarkastelemme näinä kuukausina  pelaamiseen tarkoitettuja hiirimattoja hieman runsaammallakin otannalla, ja tämä artikkeli toimii sekä pienenä teoria-alustuksena tulossa olevalle, että myös saksalaisen, mutta suomenkielisiä termejä tuotteidensa malliniminä käyttävän Roccatin Taito-hiirimaton arviona.

Kuva: Assembly.org / Tuomas Siitonen

Pelaajien spektri

 Hiirimaton valinta on todella isolta osin subjektiivinen asia. Tämä johtuu siitä, että pelaajat pelaavat eri pelitavoilla; joku siirtelee hiirtä matolla sormillaan hyvin pienellä alueella ja uskomattoman korkealla hiiren herkkyydellä. Toinen taas raahailee hiirtä kättä olkapäästä asti liikutellen vähintään 50 senttimetriä leveällä pöydänkaistaleella ja poistuu peliareenalta kainalo hiessä.

Ei voida mitenkään väittää, että kumpikaan tapa pelata olisi toista parempi. Korkeampi hiiren herkkyys mahdollistaa nopeammat reaktiot, kun vihollinen yllättää sinut Battlefield 3:ssa selän takaa. Hitaampi hiiren herkkyys taas mahdollistaa tarkemman kursorin siirtelyn sen 150 metrin päässä juoksevan amerikkalaissotilaan pään mukana. Joku taas haluaa kaiken, ja pelaa keskiverrolla herkkyydellä.

Ja sitten ovat tietysti olemassa he, jotka säätelevät hiiren nopeutta käytetyn aseen tai pelihahmon luokan mukaan. Itse henkilökohtaisesti pidän tapaa hieman monimutkaisena, koska mielestäni on reaktioideni kannalta hyvä, että tähtäykseni on aina sama riippumatta siitä, mitä pelissä teen. Tällöin reaktiot tilanteisiin tulevat suorempaan selkärangasta eikä niitä tarvitse prosessoida ja soveltaa siihen, mitä on tapahtumassa.

eSports-maailmassa on osoitettu, että oli tapasi mikä tahansa, sillä voi menestyä: rahaturnauksissa pyöriviä maailmanluokan löytyy niin hitaan kuin nopeankin hiiren käyttäjistä. Ylivoimaisesti tärkein ohjenuora on, että jokaisen pelaajan tulisi pelata sillä hiiren herkkyydellä, mikä hänestä parhaalta tuntuu.

Oleellista on käsittää, että pelityylejä on useita, eikä yksi ratkaisu sovellu kaikille. Hiirimattoja tai muuta pelivälineistöä ei voi valita – eikä vähiten sponsorisopimusten vuoksi – myöskään yksinkertaisesti katsomalla, että millä se sinun lempipelaajasi pelaa, ja imitoimalla häntä.

Millainen pelaaja sinä olet?

Hiirimattovalmistajat kategorisoivat ja markkinoivat tuotteitaan esimerkiksi termeillä kontrollihiirimatto ja nopea hiirimatto. Razerin mallistossa on jopa tuotteita, joissa hiirimaton eri puolilla on erilaiset pinnat eri pelityyleille, kontrollipuoli matalan herkkyyden pelaajille ja nopeuspuoli korkealle herkkyydelle.

Vaikka hiirimaton valinnan voikin tehdä erittäin menestyksekkäästi jo puhtaasti siltä pohjalta, että mikä tuntuu kaupassa parhaalta, on myös erittäin hyvä ymmärtää, että millainen pelaaja itse olet.

Eräs tapa ottaa asiasta selvää on seuraavanlainen: siirry pelaamaan sitä FPS-peliä, johon olet aikojen saatossa säätänyt itsellesi ominaisimmat asetukset. Seuraavaksi tehtävänäsi on mitata viivottimella, miten monta senttimetriä hiiresi liikkuu hiirimatolla pelihahmosi kääntyessä paikallaan täyden ympyrän, eli 360 astetta.

Virallisia määritelmiä tästä irti saatavien tulosten jaottelulle ei tietenkään ole. Ohjenuorana voidaan esittää, että korkean herkkyyden pelaajalla täyteen ympyrään kuluu alle 12 senttimetriä hiiren liikettä hiirimatolla, siinä missä matalan herkkyyden pelaaja tarvitsee tähän liikkeeseen kaksinkertaisen matkan, eli 24 senttimetriä tai enemmän. Jos kierrokseen taas kului jotain väliltä 12-24 cm, olet keskitien kulkija.

Tulosta ei kannata säikähtää, koska tässä ei voi saada hyvää tai huonoa tulosta. Kuten artikkelissa on jo aiemmin mainittu, hiiren herkkyys on puhtaasti henkilökohtainen preferenssi. Voit potentiaalisesti olla maailman paras pelaaja 5cm/360:llä tai 100cm/360:llä.

Erilaiset pelityylit asettavat kuitenkin erilaisia vaatimuksia käytössä olevalla laitteistolle. Matalan herkkyyden pelaajalla esimerkiksi hiirimaton pinta-ala on ensiarvoisen tärkeää, siinä missä vastakkaisessa tapauksessa pelaaja yleensä nauttii mahdollisimman kitkattomasta hiiren liikkeestä pienillä lihaksilla tapahtuvaa pienen alueen liikuttelua varten.

Minun hiirimattoni, sinun hiirimattosi

 Kovat, eli muoviset, metalliset tai lasiset hiirimatot dominoivat pitkään pelihiirimattojen tarjontaa. Viime vuosina perinteiset kangashiirimatot ovat tehneet kuitenkin näyttävän paluun mattojen A-luokkaan.

Yksi kovien mattojen eduksi laskettu ominaisuus on niiden kestävyys. Siinä missä kumpi tahansa mattotyyppi menee kyllä pinnastaan rikki kun sitä pihviveitsellä käsittelee, kova hiirimatto on aina kuitenkin puhdistettavissa kaikenlaisesta liasta. Kangashiirimatot sen sijaan imevät itseensä ajan myötä likaa, ja niiden käyttöikä on aivan eri tavalla rajattu.

Tässä artikkelissa tarkastelemme Roccatin Taito-tuotesarjan hiirimattoa. Testiin valikoitunut versio on kahdesta tarjolla olevasta paksuudesta se jykevämpi eli viisimillinen, ja pinta-alaltaan malliston keskimmäinen.

Taito on kangasmatto, joka toimitetaan kuluttajalle läpikuultavassa muovisessa pakkauksessa rullalle käärittynä. Hiirimattojen rullalle kääriminen on trendi, joka ei saa minulta täyttä ymmärrystä. Logistisia perusteita on vaikea hahmottaa, sillä littanaksi pakatun hiirimaton voisi kuvitella vievän vähemmän tilaa rekan lavalta kuin puolet ilmaa sisältävän tuubin.

Toisaalta pakkaustavasta aiheutuvat negatiiviset seuraukset pelaajalle ovat enemmän kuin ilmeisiä. Taito ei suoristunut edes kolmeviikkoisen testirupeaman aikana oikeasta reunastaan täysin pöydän pinnan mukaiseksi. Suoristumista olisi voitu nopeuttaa vanhanaikaisilla konsteilla, kuten asettamalla painoa maton päälle, mutta on harmillista, että uuden tuotteen ostaja joutuu tekemisiin tällaisten ongelmien kanssa.

Pieni kuprulla oleminen ei muodostu kuitenkaan kynnyskysymykseksi. On selvä, että ajan kanssa matto litistyy, ja on jonain päivänä täysin tasainen. Lisäksi, jo keskikokoisen Taiton pinta-ala on riittävän suuri, jotta aivan äärimmäiseen oikeaan reunaan ei hiirellä tarvitse usein edes matkata.

Tämä on hyvä asia myös siksi, että jostain oudosta syystä Roccat on päätynyt painattamaan hiiren oikeaan alakulmaan tuotetunnukset muusta matosta selvästi kohollaan olevalla ja kumimaisella maalilla, jonka päällä hiiri käyttäytyy selvästi nihkeämmin.

Roccat Taito on kangashiirimatoksi erittäin nopea. Testihiiristä Logitechin MX518 liukuu Taito-hiirimaton päällä selvästi kevyemmin kuin monilla kovilla matoilla. Toisaalta Taito tarjoaa liikkeelle juuri mukavalla tavalla kitkaa, eli hiiren liikuttelu on tasaista ja erityisen hyvin hallittavissa.

Kitka, tärkeä asia ainoastaan Formula 1:ssä?

 Hiirimatto on hyvä silloin, kun hiiren liike sen päällä tukee pelaajan pelityyliä. Hiirimaton ominaisuudet taas määräytyvät erittäin pitkälle pelkästään yhden fysikaalisen määreen, kitkan, perusteella.

Hiirimattojen valmistajien markkinointiosastolla termistöä oiotaan usein kuitenkin urakalla. Jokaisen mattopaketin kyljessä lukee ”low friction”, sillä kuluttajat on opetettu ajattelemaan, että matala kitka on hyvä asia. On kuitenkin tärkeätä käsittää, että äärimmäisen liukas matto on hankala kontrolloitava, ja toisinpäin. Lisäksi, tarkalleen ottaen kitkaakin on olemassa kahdenlaista: lepokitkaa ja liikekitkaa. On ensiarvoisen tärkeää, että nämä kaksi ominaisuutta hiirimatossa ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Miksikö?

Jos näin ei ole, on äärimmäisen vaikeaa, tai jopa lähes mahdotonta liikuttaa hiirtä matolla sitä kuuluisaa yhtä pikseliä. Tämä johtuu siitä, että kun hiiri lähtee liikkeelle, se ”nytkähtää” eteenpäin kontrolloimattomasti lyhyen matkaa. Pelitilanteissa on helppo keksiä paikkoja, joissa tällainen ilmiö, jossa sen viimeisen tärkeän millin siirtäminen ei onnistu tarkasti, aiheuttaa sitä, että turpaan tulee.

Ja tämä on alue, jossa Roccat taito on kerrassaan erinomainen, aivan samalla viivalla mm. tässä asiassa markkinoiden parhaana usein pidetyn SteelSeries 4HD:n kanssa. Miten pieni liike tahansa on mahdollinen ja lopputulos on kaikin puolin odotettu.

Dome.fi myytinmurtajien asialla

 Jokunen viikko takaperin kirjoittelimme Domen toimituksen blogiin tapauksesta, jossa allekirjoittanut oli vahingossa säheltänyt näppäimistön ja limsapullon kanssa. Tämä synnytti ajatuksen käytännön testistä kangashiirimaton kanssa: kuinka pahasti hiirimatto ottaa siipeensä, kun vahinko käy.

Testimenettely oli seuraava: otin puolillaan olevan kolajuomapullon ja kylmästi kaadoin sen pöydällä makaavan Roccat Taiton päälle. Annoin limsan imeytyä 30 sekunnin ajan mattoon, jonka jälkeen kuivasin maton talouspaperilla ja tämän jälkeen huuhtelin sen runsaan juoksevan haalean veden alla.

Tulos oli kohtalaisen yllättävä: kuivuttuaan hiirimatto oli täysin käyttökelpoinen ja jäi lopulta jatkuvaan testikäyttöön läppärikoneen pöydälle. Tarkemmalla tarkastelulla hiirimaton pinnasta on kuitenkin löydettävissä jonkin verran erilaisen luiston alueita, joten uuden veroinen se ei enää ole. Kertakäyttökamaa kangasmatot eivät sentään näytä enää olevan.

On kuitenkin hyväksyttävä se tosiasia, että rasva, yön yli kahvikupin alle kuivuva rinkula, käsistä vuosien saatossa irtoava lika ja muut hankalammat tapaukset ovat edelleen selvästi helpompihoitoisia kovalla hiirimatolla, kuin kangasmatolla.

Hiirimaton sudenkuoppa

 Roccat Taito on yksi parhaista kaikentyylisiä pelaajia palvelevista kangasmatoista, joita olen koskaan testannut. Kultainen keskitie, eikä niinkään erikoistumisen huippu. Myös maton hinta on varsin maltillinen, joten ostosuosituksen antaminen olisi hyvin lähellä.

 Mutta se ominaisuus, joka suoran ostosuosituksen matolta vie pois, on testatussa viisi millimetriä paksussa versiossa sen työstöjälki. Ranteen alle jäävän kulman leikkausjälki on erittäin rosoinen, ja suorastaan kova ja raapiva. Tämä on merkittävä epämukavuustekijä, joka vie pitkissä pelisessioissa usein huomion pelistä pelaajan ranteeseen, ja saa kerta toisensa jälkeen lääppimään kulmaa sormilla ja miettimään että miksi se nyt tuolta tuntuu.

On hivenen kyseenalaista, että miksi hiirimatosta edes on olemassa kaksi eri paksuusversiota. Yleisesti ottaen hiirimattoa pidetään sitä parempana, mitä ohuempi se on. Ergonomian kannalta ajateltuna taas ergonomiaa parannettaessa päädytään yleensä nostamaan rannetta hiirimattoa korkeammalle rannetuen avulla.

Vaikka pari milliä ohuempi tuoteveli onkin materiaaleiltaan ja ominaisuuksiltaan muuten täysin sama nyt testatun Taito-mallin kanssa, on periaatteessa mahdollista että matalampana sitä ei vaivaa tämän maton rosoisuus, jolloin se luultavasti on tätä miellyttävämpi käyttää.

 

Roccat Taito Mid-Size 5mm -hiirimatto

Valmistaja: Roccat

Testattu: Testihiirinä käytetty seuraavia: Logitech MX518, Microsoft SideWinder X8, Razer Naga Epic, testipeleinä mm. Battlefield 3, Diablo 3, World of Tanks ja Counter-Strike: Global Offensive.

Muuta: Hinta hieman alle 20 euroa.

Lisätietoja: http://www.roccat.org/Products/Gaming-Mousepads/ROCCAT-Taito-Series/

Janne Mikola

 

Lue myös

Blaze Sega Mega Drive Ultimate Handheld – 18 klassikkoa tv-pelinä

GamesCom 2012 – kuhinaa Saksassa

Logitech G600 -MMO-hiiri hämmentää ja sekoittaa

Roccat Isku – upea ja jopa rönsyilevä pelinäppis

Turtle Beach XP 400 – hyvät kuulokkeet

Wii U – Nintendon uusi konsoli peleineen ensitestissä