Uusimmat

Steelseries Rival –pelihiiressä on kaikki vähän paremmin

23.06.2015 17:29 Miikka Lehtonen

Steelseries on tehnyt pitkän päivätyön pääasiassa laadukkaiden pelituotteiden valmistajana. Varsinkin hiiristä puhuttaessa moni vannoo edelleen sitkeästi firman tuotteiden nimeen. Mutta niiden tiettyjen tuotteiden. Niiden, jotka sopivat omaan käteen.

Siihen rakoon voi olla hieman hankala lähteätunkemaan mitään uutta, mutta niin firma kuitenkin yrittää tehdä verrattain tuoreella Rival-pelihiirellään. Miten mahtaa käydä?

Kuuluin itsekin pitkään Steelseries-uskovaisten leiriin. Firman Xai-pelihiiri sopi käteeni kuin valettu ja tuntui muutenkin erinomaiselta. Ei miljoonaa painiketta, mutta lujaa laatua ja helppoa, toimivaa käytettävyyttä.

Samalla linjalla liikkuu myös Rival, joka on Steelseriesin omien sanojen mukaan “klassinen pelihiiri, mutta vähän paremmin toteutettuna”. Mainosmiehet saavat puhua, mitä haluavat, lopullinen päätös tehdään ihan muilla meriiteillä.

Klassinen kapistus

Rival teki kieltämättä heti lämpimän ensivaikutelman, sillä paketista paljastui tutun Steelseries-henkinen hiiri. Nappeja on taas sangen vähän, hiiri on tutun muotoinen ja kaikki vaikuttaa siltä, kuin olisi Xaihin taas tarttunut. No, melkein. Kyllähän eroja on vähäsen: peukalonapit ovat eri muotoiset ja vähän eri paikassa. Lennosta hiiren DPI:tä muuttava nappi on vähän erilainen. Hiirikin on pikkuisen eri muotoinen, mutta ei häiritsevästi.

Niinpä ideana todellakin tuntuu olevan klassisen Steelseries-designin hienovarainen virittely, eikä mikään totaalinen uudelleenkeksiminen. Ei silti, että sille meikäläisen perpektiivistä olisi ollut tarvettakaan, sillä Xai oli mielestäni todellakin äärimmäisen mukava ja hyvin käteen sopiva hiiri, jota käyttäisin edelleen, jos se ei olisi hajonnut.

Mitäsiis on tarjolla? Hiiri, josta löytyy viisi painiketta —vasen ja oikea nappi, kuten kaikista muistakin hiiristä, kaksi peukalonappia vasemmalla puolella ja painettava rulla —ja ei sitten hirveästi muuta. Kyljet on pinnoitettu nypytetyllä kumilla paremman otteen saamiseksi, mukana tulevalla ohjelmistolla voi säätää itselleen pikavalintanopeuksia hiiren liikkeelle ja sitten aktivoida niitä päällä olevalla napilla… Ja siinäse suunnilleen sitten olikin.

Rival-hiiren pointti kun ei olekaan viisi kilometriä pitkä ominaisuuslista, vaan se, että kaikki on tehty —kuulemma — äärimmäisen hyvin.

Parin kuukauden päivittäisen ja aktiivisen käytön jälkeen tähän on helppo yhtyä. Rival ei ole ehkä mitenkään maailmaa mullistava ja ravisteleva uudistus, joka muuttaa sen tavan, jolla ajattelemme hiiristä, mutta se on hyvä ja hommansa hoitava ohjainlaite.

Tämä tuntuu kuitenkin jotenkin niin hirveän pliisulta ja hiirelle ehkä jopa pienen epäoikeudenmukaisuuden tekevältä kommentilta. Haluan korostaa jälleen sitä, että Steelseriesin Xai —ja mikseivät muutkin vastaavat hiiret —ovat mielestäni niitä parhaita valintoja pelihiiriksi, ellei spesifisesti tarvitse jotain ominaisuutta, mitä ne eivät tarjoa.

Niinpä kun sanon, että Rival on samaa maata, mutta ehkä vielä paremmin tehtynä, kyseessä on aika korkea kehu. Kaikki toimii erinomaisen laadukkaasti: painikkeet tuntuvat jämeriltä, mutta silti mukavilta käyttää. Kehujen mukaan ne myös toimivat vähintään 30 miljoonaan klikkaukseen saakka, mikä on sen luokan kehu, että sitä on hankala yhden testijakson aikana testata. Ergonominen suunnittelu on minun kouraani hyvinkin onnistunutta ja omalla claw-otteellani hiiri liikkui kevyesti, mutta silti tarkasti.

Steelseries kehuu, että hiiren optinen sensori edustaa jotain aivan uudenlaista teknologiaa, mihin en osaa sen kummemmin kommentoida mitään. Tarkka se kuitenkin oli. Käytössäoli paitsi Steelseriesin oma hiirimatto, myös Ikean pöytälevy. Molemmilla hiiri luki tarkasti nopeudesta riippumatta, kuten toki pitääkin. On paha sanoa, onko näissä eri sensoreissa laboratorio-olosuhteiden ulkopuolella oikeasti suuria eroja, mutta hei: eipä ollut ongelmiakaan.

Kehujen väärti

Mukana tuleva SteelSeries Engine -ohjelmisto taas on siitäkiva, että se toimii hyvin ja kuten nykytrendi vaatii, tallentaa asetuksensa hiiren muistiin. Niinpä rotta toimii mainiosti, löi sen mihin koneeseen tahansa.

Softan avulla voi tehdä makroja, säädellä hiiren valoefektejä, tarkkuuksia ja niin edelleen, ja sitten tallentaa asetuksiaan pikavalinnoiksi. Tämäkin on toki tuttua suunnilleen kaikista muista Steelseriesin hiiristä.

On toki todettava, että koska hiiri on suunniteltu ergonomisesti, se ei toimi vasemmassa kädessä oikein mitenkään, ja jos käsi sattuu olemaan huomattavan pieni, ehkä hiiri tuntuu turhan kookkaalta.

Jos näin ei ole, Rivalista on oikeasti vaikea keksiä mitään suurta valittamisen aihetta. Testisession jälkeen Rival sai jäädä koneeseen ihan aktiiviseen pelikäyttöön jatkossakin. Se todellakin on kuin Steelseriesin klassiset pelihiiret, mutta ehkä vähän paremmin tehtynä. Ja jos ei paremmin, niin ainakin yhtä hyvin. Ja se on aika pirun hyvin se.

 

Steelseries Rival

Valmistaja: Steelseries

Hinta: noin 59,90 euroa

Lisätietoja: http://steelseries.com/products/mice/steelseries-rival

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot

  • Zero Hardware Acceleration –tarkka liikkeen seuranta kaikilla nopeuksilla
  • Säädettävä sensorin tarkkuus, max 6500 CPI
  • 1 ms kustomoitava vasteaika
  • SteelSeries-kytkimet, joille luvataan yli 30 miljoonan painalluksen kesto
  • 6 ohjelmoitavaa painiketta (mukaan lukien CPI)
  • Sotkeutumaton Soft feel -kaapeli
  • Soft touch -pintaviimeistely, suurikokoiset kumipinnoitteiset tartuntapinnat
  • 16,8 miljoonaa väriä, 2-vyöhykkeinen valaistus
  • Räätälöitävä 3D-nimikilpi
  • Peliprofiilien tallennus pilveen
  • Koneelle tallennetut Quickset-toiminnot
  • 1000Hz polling
  • Kuusi painiketta
  • 6400 ruutua sekunnissa
  • Sopii oikeakätisille pelaajille
  • Kullattu USB-liitin
  • 2 m, kevyt, kuitupintainen kaapeli

Lisää aiheesta

Corsair ryntää PC-pelilaitemarkkinoille: värinäppiksiä ynnä muuta 

Logitech väittää: ”tämä on kaikkien aikojen kehittynein langaton hiiri” 

Rakenna pelihiiri H. R. Gigerin tyyliin 

Roccat Kone Pure Military: karu ulkoasu, asiallinen hiiri 

Steelseries DeX – tarkan pelaajan tarkka hiirimatto

Turtle Beach Drift – kangas on uusi musta 

Turtle Beach Grip 500 – pitoministerin perillinen