Uusimmat

SteelSeries Sensei on käsittämättömän tarkka pelihiiri

07.09.2012 13:35 Janne Mikola

SteelSeries Sensei on ulkoisesti tasan saman muotoilun mukainen hiiri, kuin sen edeltäjä, kiitelty Xai. Sisuskalut hiiressä sen sijaan on pistetty kokonaan uusiksi, ja tekniseltä kannalta katsottuna kyseessä on todellinen hirviö.

Hiiri on kehitetty yhdessä eSports-maailmaa hallitsevien klaanien kanssa. Sisällä hurisee 32-bittinen ARM-prosessori, joka on yhtä nopea kuin 75-megahertsinen Pentium. Paino vain 102 grammaa. Sopivilla asetuksilla jopa 11400 CPI. Tuotekokonaisuus ei kuitenkaan koskaan ole pelkästään osiensa summa, vaan jotain enemmän. Mikä on dojon kunnioitetun suurmestarin, Sensein, Akilleen kantapää?

Maailmalla Senseistä on kirjoiteltu paljon, ja usein johtopäätöksenä on esitetty, että se on hiiriä, jotka soveltuvat monentyylisille otteille. Itse olen vahvasti eri mieltä, josta todisteena toimii se, että minulla oli hyvin suuria vaikeuksia sopeutua hiiren käyttöön kämmenotteisten SideWinderieni ja Logitechieni jälkeen. Senseille luontevin ja samalla ehkä se ainoa oikeasti käyttökelpoinen ote on kämmenellä hiiren päällä lepäävän otteen sijasta ote, jossa hiirestä pidellään kiinni vain sormilla, vähän kuin lintu saaliistaan.

Sensei on täysin symmetrinen hiiri, joka on ilouutinen niille vasenkätisille, jotka käyttävät hiirtään näppäimistön vasemmalla puolella. Useimmat pelihiiret on muotoiltu ergonomisesti ja joko niistä ei valmisteta koskaan vasenkätistä painosta, tai jos niin tehdään, niin vain todella pieni painos. Täydelliseen symmetrisyyteen liittyy Sensein kohdalla se, että ne näppäimet jotka normaalisti hiirissä käsitetään peukalonäppäiminä, omaavat hiiren toisella puolella myös peilikuva-vastineet itsestään.

Minun normaaliotteellani taas aiheutin runsaassa määrin virhepainalluksia nimettömällä ja pikkusormella ns. ulkoreunan peukalonäppäimiin. Tämä taas johtui suoraan siitä otteesta, jolla minä olisin hiirtä halunnut käyttää. Otetta vaihtamalla ongelma poistui, mutta alitajuisesti aina ajan kanssa lipesin siihen itselleni sopivampaan tyyliin, ja taas virhenäppäiltiin.

 Erikoinen kaapeliratkaisu

Koko on yksi Sensein monista tavoista erottua muista. Kaapeli ei ole normaalilla kumilla päällystettyä tyyppiä, vaan se on päällystetty verkkomaisella ja vahvalla kankaalla. Valmistajan mukaan tämä varmistaa, että piuha ei napsahda poikki edes kovatempoisissa riuhtomisissa.

Mutta kuinka iso ongelma tuo langallisten hiirten kaapelien poikki napsuminen on koskaan edes ollut? Itselleni kyseistä onnettomuutta ei ole tapahtunut koskaan, eivätkä tarinat tällaisesta ole yleisiä edes internetin keskustelualueilla. Vahvistetussa kaapelissa ei toisaalta ole ajatustasolla mitään vikaa näin nykyisellä kertakäyttökuluttajaelektroniikan aikakaudella, jossa laitteiden käyttöiän kasvattamiseen tuotekehittely on todella harvinaista. Ongelma on se, että tässäkin on kyseessä skenaario, jossa kuluttaja saa jotain, mutta menettää jotain.

Kaapeli on nimittäin todella jäykkä. Tuotepakkauksessa se on taiteltu tiukahkoon kymmensenttiseen nippuun, ja siitä aukaistuna hiiren kaapeli on kuin kymmenestä kohtaa auton oven väliin jäänyt kissan häntä. Tilanne ei myöskään parane kovin nopeasti ajan kanssa. Lisäksi, kaapelin karhea verkkomainen pinta ei liu’u sievästi terävällä pöydänkulmalla, kun se laskeutuu pöydän taakse koneelle.

Pro-gamerin ajuriohjelmisto

 En tiedä pidetäänkö SteelSeriesin pääkonttorilla progamereita vähän turhamaisina vai mistä on kyse, mutta hiiri on kyllästetty ominaisuuksilla, jotka ovat pelisuorituksen kannalta aivan turhia. Hiiressä on useita eri ledejä, joista jokaisen väri on säädettävissä ajuriohjelmiston puolelta aivan vapaasti täydestä 32-bittisestä väripaletista. Hiireen voi myös luoda väriprofiileja, joiden välillä voi vaihtaa yhdellä napin painalluksella.

On toki hienoa että esteettisyys on alkanut 2000-luvulla laajentamaan jalansijaansa tietoteknisten vehkeiden puolella. Toisaalta voi miettiä, että miksi videopelaaja haluaisi maksaa ylimääräistä säädettävistä ledivaloista? Eikä siinä vielä kaikki. Hiiren pohjassa on muutaman senttimetrin leveä LCD-näyttö, johon ajuriohjelmiston kautta voi ladata yksivärisiä bittikarttoja. Kyllä: hiiren pohjassa!

Tosin minä en näe kyseiselle näytöllä mitään muuta käyttöä kuin kavereille retostelemisen. Ymmärrättehän, näyttö on 99,9 prosenttia ajasta pöytää vasten. Mutta minkäs sen väliä, jos kyseisellä featurella saa kavereiden naamat kateudesta vihreäksi. Näytöllä näkyy toki informaatiota profiilien muutoksista ja muista hiirellä tehtävistä konfiguraatiomuutoksista, mutta näitä muutoksia on hiiriin tehty jo vuosikaupalla ilman hiiren pohjassa lepääviin näyttöihin tuijottelemista. Jos sinulla on aikaa kurkkia hiiren pohjaan, olisi sinulla varmasti aikaa säätää sama asia ajuriohjelmistostakin käsin.

Säätöjen osalta SteelSeriesin ajuriohjelmisto on kieltämättä uskomattoman esimerkillinen. Kaikki tarvittava on tarjolla intuitiivisissa paikoissa ja paljon puhtaammalla selkokielellä esitettynä kuin edes Windowsin omissa natiiviasetuksissa. Kaiken kruunaa se, että ajuriohjelmistossa mukana tulee eri peleihin sovitettuja vakioprofiileja, jotka ovat todellisen elämän huippupelaajien käyttämien profiilien kopioita. Valikoimasta löytyy muun muassa muutaman maailmanluokan Counter-Strike ja Starcraft 2 -pelaajan hiiriasetukset. Itse totesin niistä erityisesti Fnatic-klaanin CS-asetukset erittäin käyttökelpoisiksi.

Vaikka totta kai pitää muistaa, että todelliset peliasetukset riippuvat ajuriohjelmiston asetusten lisäksi myös pelinsisäisistä asetuksista.

 Teknisesti uskomaton

 Ihan ensimmäisestä käyttöhetkestä alkaen oli kohtalaisen selvää, että Sensei on yksi maailman tarkimmista ja suorituskykyisimmistä hiiristä. Ensinnäkin hiiri liukuu karheilla muovipinnoillakin hämmästyttävän sulavasti ja ennen kaikkea äänettömästi. En suorastaan voinut uskoa eroa tuntumassa SteelSeriesin 9HD-hiirimatolla MX518:n ja SideWinder X8:n jälkeen. Hiiren pohjassa olevat tassut ovat parhaat kohtaamani. Niin yksinkertaista se on.

Myös sensori on aivan käsittämätöntä luokkaa. Sensein sisällä pörisee prosessori, jossa väitetään olevan tehoa yhtä paljon kuin Pentium 1 –tason PC:ssä. Voin kyllä uskoa. Hiiri on todella responsiivinen ja hiiren liike siirtyy kursorin liikkeeksi vailla mitään viiveitä tai pätkimisen tuntua.

Hiiri on samalla tarkka sekä nopea. Kun on hetken käyttänyt Senseitä ja siirtyy takaisin mihin tahansa muuhun hiireen, tuntuu hetken aikaa siltä, kuin kursori alkaisi liikkumaan sulavan liikkeen sijasta pienin, mutta havaittavin harppauksin. Kiitos mahtavan sensorin ja Senseille luontevimman sormiotteen, pieni, tarkkuutta vaativa työ on hiirellä kaikkein otollisinta. Sensori ei myöskään rajoita laajoja liikeratoja, joskin toisenlainen ergonomia voisi antaa sen kohdalla etua.

 Harmaapartaisen suurmestarin akilleenkantapää

Kaikkea tätä teknistä finessiä varjostaa se tosiseikka, että vääränlaisella alustalla hiirellä saa kyllä aikaiseksi myös vääränlaisia tuloksia. Kaikki kangasmatot eivät nimittäin todellakaan sovi Senseille. Jopa SteelSeriesin oma QcK osoittautui matoksi, jolla Sensein lasersensorin saa vaihtelevalla käytöllä sekoamaan noin kerran päivässä. Sekoaminen ei ole mikään maailmoja järisyttävä katastrofi, mutta kun se tapahtuu oikealla hetkellä, niin frägin pelaaja menettää takuulla. Yleensä tämä ilmenee keskinopeassa sivuttaisliikkeessä, jonka aikana kursori tekee ylimääräisen koukkauksen pitkälle ylös tai alas.

Sillä otannalla joka testin puitteissa oli mahdollista tehdä, suosittelen, että Senseitä käytetään jollain muulla hiirimatolla kuin kangasmatolla. Yksi erinomainen valinta olisi 9HD. Pääsette hämmästelemään omituisen äänetöntä ja sulavaa liukua.

 

SteelSeries Sensei

Valmistaja: SteelSeries

Hinta: noin 55-70 euroa

Lisätietoja: http://steelseries.com/products/mice/steelseries-sensei

Janne Mikola

 

Tekniset tiedot

  • Laitevaatimukset: 1,5 GHz suoritin tai nopeampi, Windows 7, Vista tai XP, vapaa USB-portti, 300 Mt kiintolevytilaa, 1 Gt keskusmuistia.
  • Näppäimien määrä: 8
  • Paino: 102 grammaa
  • Koko: 38,7 x 68,3 x 125,5 mm
  • Sensorin tarkkuus: 1 – 5700 CPI, tuplana 5701 – 11400 CPI.

 

Lisää aiheesta

G500 – Onko legendan seuraajasta uudeksi legendaksi?

Logitech G600 -MMO-hiiri hämmentää ja sekoittaa

Roccat Alumic – kovan luokan hiirimatto

Roccat Kova[+] – pelihiiri täynnä Lapin taikaa

Roccat Taito -pelihiirimatto kulkee kultaista keskitietä

Lue myös

Guild Wars 2 -matkapäiväkirja – osa 3: Kehitys kehittyy

Remember Me – ensikosketuksessa kyberpunkin seuraava sukupolvi

Resident Evil 6 – myös kauhua, ei vain räiskintää

Wii U – Nintendon uusi konsoli peleineen ensitestissä