Uusimmat

Steelseries Shift Cataclysm Keyset – rahat pois WoWittajilta?

15.06.2011 14:30 Juho Anttila

SteelSeries Shift on ihan pätevä näppäimistö, jonka varsinainen myyntipointti löytyy vaihdettavista näppäinkartoista. Ilman toimivia sellaisia katse kääntyy väkisin vakavammin otettavien pelinäppäimistöjen suuntaan. 

World of Warcraft jos mikä on peli, joka voisi hyötyä pätevästä erikoisnäppäimistöstä. Shift-näppäimistölle tarkoitettu Cataclysm-näppäinkartta tuo kaikki tärkeimmät toiminnot kätevästi pelaajan näppien ulottuville. 

Kuten jo alkuperäisessä Shift-arvostelussa mainitsin, on näppäimistökartan vaihtaminen äärimmäisen helppoa. Laitteen oikealla puolella oleva vipu avataan ja kolmeen kerrokseen taittuva näppäimistö nostetaan irti. Uusi taitellaan tilalle helposti vasemmalta alkaen. Toimenpiteeseen kuluu aikaa muutamia sekunteja. 

Paljon nappuloita 

Näppäimistö on väritetty oranssinmustalla sävyllä, Cataclysmin teemaa seuraillen. Oikealla laidalla luimistelee itse Deathwing. Yleisvaikutelma on hillityn tyylikäs. Räikeyteen ei olla sorruttu, vaikka Warcraftin piirrosmainen tyyli antaisi siihenkin mahdollisuuksia. 

Varsinaisen näppäimistön puolella muutokset rajoittuvat komentojen visualisointiin. Tärkeimmät oletuskontrollit on kirjattu suoraan näppäimiin, joten ne löytää helposti. Shift- ja Ctrl-näppäimet on värikoodattu vienosti, joten hyvässä valaistuksessa tarvittavan apunäppäimen erottaa yhdellä silmäyksellä. Tosiasiassa jokainen vakavasti wowittava säilöö tärkeimmät käskyt suoraan selkärankaansa, joten tekstien varsinainen hyötynäkökohta jää kapeaksi. 

Shiftin funktionäppäinten alle on piilotettu yhteensä kolme kerrosta toimintoja. Cataclysm-näppäimistössä valtaosa näistä toiminnoista on varattu suoraan erilaisille eleille. Näkyvämpään osaan nousee puolestaan näppäimistön oikea laita, jossa tutut numeronäppäimet on korvattu sarjalla pääasiassa pyöreitä toimintonäppäimiä. 

Toimintonäppäimistä leijonanosa on varattu keskustelua avittaville namiskoille. Näiden pääsee säätämään kameraa, käymään kauppaa, arpomaan satunnaislukuja ja tekemään muuta enemmän tai vähemmän tarpeellista. Nappien sijoittelu ei tunnu seuraavaan mitään kovin hienostunutta logiikkaa. Samaa aihepiiriä edustavat toiminnot on sijoitettu lähelle toisiaan, mutta esimerkiksi käyttöergonomiaa ei olla pohdittu juuri tätä pidemmälle. 

Virheitä ja pettymyksiä 

Erikoistunut näppäimistö on hyvä idea, mutta onko sille sittenkään käyttöä? Jokainen vakavammin Warcraftia pelaava muokkaa näppäinkarttansa juuri sellaiseksi, kuin mikä omaan pelityyliin parhaiten sopii. On kyseenalaista, että valmiiksi viritetty näppäimistö vastaisi kaikkien tarpeisiin. 

Testiin saapunut näppäimistö edusti myös asettelultaan kansainvälistä mallia. Toisin sanottuna siitä puuttuivat skandinaaviset merkit kokonaan. Tätä suuremman ongelman aiheutti se, että kauttaviivan paikka on kansainvälisessä asettelussa erilainen kuin pohjoismaisessa näppäinkartassa. Seurauksena tästä yksikään näppäimistöön etukäteen ohjelmoitu makro ei toiminut oikein. 

Näppäimistöä ostavan kannattaakin olla tarkkana. En tiedä, onko Cataclysm-näppäinkarttaa edes saatavilla pohjoismaisena versiona, mutta jos käteen sattuu kansainvälinen versio, on edessä ongelmia. Käyttöjärjestelmän näppäinasetusten vaihtaminen Cataclysm-näppäimistön käytön ajaksi kansainväliseen muotoon voi korjata ongelman, mutta ainakin oma Windows 7 -käyttöjärjestelmäni tahtoi itsepintaisesti palauttaa käyttöön suomalaisen näppäinasettelun. Liekö syynä ollut sitten se, että varsinainen Shift-näppäimistöni on kuitenkin pohjoismaista mallia. Tai sitten kyse oli World of Warcraftin ongelmasta. 

Kansainvälistä näppäinkarttaa suomiasetuksilla käyttävä joutuukin todennäköisesti ohjelmoimaan kaikki makrot uudestaan. Urakkaa tehdessä herää väistämättä kysymys, eikö saman tempun olisi voinut tehdä ilmankin vaihdettavaa näppäinkarttaa. Tämänkaltaisen tuotteen toivoisi toimivan sellaisenaan suoraan paketista avattuna ilman ylimääräistä säätämistä. 

Vaikka käsiin sattuisikin pohjoismainen versio näppäinkartasta, jäi sen käyttökelpoisuus silti kyseenalaiseksi. Kilpailuetua erikoisnäppäimistöllä ei ainakaan saavuta, eikä käyttömukavuudenkaan kohdalla ole nähtävissä järin merkityksellistä eroa normaalinäppäimistöön verrattuna. Myöskään visuaalisesti erikoisnäppäimistö ei ole niin näyttävä, että siihen viitsisi sijoittaa rahaa. 

Ehkä erikoisnäppäimistöltä vaadittaisiin todellisuudessa selvästi radikaalimpaa otetta koko ongelmaan. Oletustoimintojen nimien lätkäiseminen näppäinten päälle voi olla jopa haitallista, jos toiminnot on sijoittanut itse eri näppäimille. Erikoisnäppäimistön puolella tarvittaisiin puolestaan selvästi käyttöergonomiaa parantavia ratkaisuja nyt nähdyn sijaan. 

Tuntuukin, että Cataclysm-näppäimistön suunnittelu on tehty väärin päin. Sen sijaan, että oltaisiin mietitty mitä pelaajat aidosti tarvitsevat, on tahdottu vain päästä rahastamaan World of Warcraft -pelaajia. Tuloksena on tuote, joka ei vastaa pelaajien jo olemassa olevaan tarpeeseen, vaan yrittää luoda sellaisen tyhjästä. Minua yritys ei vakuuttanut. 

Mutta miten näppäimistö toimii ilman Cataclysm-palikkaa? Lue ja ota selvää!

 

SteelSeries Shift Cataclysm Keyset

Valmistaja: SteelSeries

Hinta: n. 25 euroa

Muuta: Vaatii Steelseries Shift -näppäimistön, myydään myös yhdessä

Lisätietoja: SteelSeries Shift Cataclysm Keyset

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot:

  • Korkeus: 40 mm
  • Leveys: 490 mm
  • Pituus: 190 mm, rannetuen kanssa 240 mm
  • 2 USB 2.0-porttia
  • Audio- ja mikrofoniliitäntä
  • Kolme korkeustason säätöä
  • Ohjelmoitavat media- ja pikanäppäimet