Uusimmat

SteelSeries XAI laserhiiri – peto hiiren vaatteissa

23.11.2009 12:23 Juho Anttila

Harrastukseensa vakavasti suhtautuville pelaajille on nykyään tarjolla jos jonkinlaista työkalua. Kädenjatkeista tärkeimmät, pelihiiret, kilpailevat tyypillisesti nappien määrällä, värivaloilla ja pröystäilevällä ulkonäöllä.

Tässä seurassa vakavasti otettaviin pelivälineisiin keskittyvän SteelSeriesin uutukainen, XAI Laser Mouse näyttäytyy nöyränä, jopa huomaamattomana hiirulaisena. Ulkonäkö pettää, sillä vaatimattoman kuoren alla murisee hurja peto.

SteelSeries ei ole aivan uusi yrittäjä välinerintamalla, mutta hiiriä firma ei ole tuottanut vielä kovinkaan pitkään. Kunnianhimoa ei silti puutu, sillä tuotteilla tähdätään alusta asti huipulle. Markkinapuheiden mukaan XAI on hiiri pelaajilta pelaajille.

Vaatimattomuus kaunistaa

Hiirulainen on haudattu muovikuvun alle tyylikkään mustaan pahvipakkaukseen. Kääreiden seasta paljastuva laite toistaa samaa yksinkertaista väritystä. Valmistajan logon lisäksi ainoastaan vaaleanharmaa rulla ja jäänsininen merkkivalo rikkovat muuten tasaisen tummaa kokonaisuutta.

Laite on muotoilultaan hyvin perinteinen. Profiili on loiva ja matala, kaikenlaiset voimakkaat sormia tukevat ja käden muotoa toistavat kolot puuttuvat. Symmetrisyys takaa sen, että sama hiiri käy yhtä lailla myös vasenkätisille.

Johto on päällystetty tukevalla punoksella ja siinä on myös asianmukainen vedonesto USB-liittimen lähellä. Liitin on tietenkin kullattu, kuten hifimpään käyttöön tarkoitetuissa laitteissa on nykyään tapana. Kaapelin liitos hiireen on luottamusta herättävän tukeva. Pienet nykäykset tuskin riittävät heikentämään sitä.

Suurikokoisempiin ja voimakkaasti muotoiltuihin laitteisiin tottuneella kuluu hetki tottuessa XAI:n konstailemattomaan kaareen. Alkujärkytyksen jälkeen punainen lanka kuitenkin löytyy. Loiva muotoilu kannustaa liikuttamaan hiirtä pelkän ranteen sijasta selvemmin myös sormilla, minkä johdosta ohjaustuntuma on tarkka. Laitteella on silti painoa kokoonsa nähden kohtuulliset 94 grammaa, joten rotta ei pääse karkailemaan omille teilleen.

Nappien määrässäkään ei olla liioiteltu. Rullan ja norminamiskojen lisäksi molemmilla laidoilta löytyy kaksi ylimääräistä ohjelmoitavaa nappia. Lisäksi hiiren päällä on yksi kolmion muotoinen painike, jota käytetään yksinomaan konfiguroinnin yhteydessä. Nappuloiden käyttötuntuma on erinomainen, painallukset syntyvät kevyesti ja pakottamatta. Selvästi tuntuva ”naksu” ehkäisee virheitä ja antaa miellyttävän palautteen.

Säätövaraa kerrakseen

XAI:n teknisten ominaisuuksien luulisi tyydyttävän vähän vaativampaakin hardwarehifistiä. 5001 CPI:tä (Counts Per Inch) ja 12 000 FPS (Frames Per Second) ovat lukuja, joihin ei kovin moni laite ole tähän mennessä venynyt. Säätötarkkuus on kaikissa oleellisissa ominaisuuksissa yhden yksikön suuruinen, joten hienosäätäjillä riittää askarreltavaa täydellisiä asetuksia etsiessä.

Hiirulaisen varsinainen myyntivaltti on kuitenkin se, miten näitä ominaisuuksia käsitellään. SteelSeries Xai nimittäin tallettaa kaikki asetuksensa ja profiilinsa suoraan hiireen. Tietokoneelle ei tarvitse välttämättä asentaa erillistä ohjelmistoa lainkaan.

Ratkaisussa on kaksi selkeää etua. Mainoslupausten mukaan ylimääräisen ohjelmistokerroksen ohittaminen parantaa laskentatehoa ja -tarkkuutta, kun signaali tulee hiirestä suoraan valmiina käyttöjärjestelmälle. Toisaalta samat asetukset ovat käytettävissä heittämällä käytännössä millä koneella tahansa. Kertaalleen konfiguroitu hiiri vain kiinni koneeseen ja kaikki on valmista niin kauan, kun itse käyttöjärjestelmän omia hiiriasetuksia ei ole väännetty kovin eksoottisiksi.

Hiirelle voi määritellä viisi erilaista profiilia, joista jokaiselle on valittavissa vielä kaksi erillistä, pikanäppäimellä valittavaa CPI-asetusta. Asetusten määrittelyn voi tehdä halutessaan kokonaan hiiren pohjassa lymyilevän LCD-näytön avulla. Käytännössä profiilit kannattaa kuitenkin määritellä valmistajan kotisivulta ladattavan ohjelmiston avulla. Konfigurointinäyttö sopii kohtuullisen onnistuneesta käytettävyydestään huolimatta ennen kaikkea hienosäätöön.

Makroja ja hienosäätöä

Konfigurointiohjelmistoa ei toimiteta hiiren mukana, vaan se on haettava itse verkosta. Toki näin saadaan käyttäjille viimeisin versio, mutta ratkaisu tuntuu silti säästämiseltä. Itse ohjelmisto on sen sijaan ensiluokkaista jälkeä.

Säätövaraa riittää kotitarpeiksi. Jo mainitun CPI-säädön lisäksi profiileilleen pääsee määrittelemään muun muassa raportointitiheyden sekä sen, kuinka paljon hiiri soveltaa korjauslaskentaa hiiren liikkeiden ja alustan epätasaisuuden aiheuttamien häiriöiden suoristamiseksi. Jokainen toiminto selitetään seikkaperäisesti, joten kokemattomallakaan säätäjällä ei mene sormi suuhun. Kun ominaisuudet on määritelty, ne ladataan hiireen napin painalluksella, jolloin samat säädöt toimivat suoraan missä tahansa hiirtä käyttääkään.

Pienenä myyntivalttina SteelSeries tarjoaa mahdollisuuden vakoilla taitavampien pelaajien salaisuuksia. Valmistajan kotisivulta on tätä kirjoittaessa ladattavissa seitsemän eri ammattilaisen määrittelemät hiiriprofiilit, jotka voi siirtää suoraan omalle hiirelleen. Näin kukaan XAI:n käyttäjä ei voi vedota ainakaan ikivanhaan ”kyllähän minäkin, jos olisi yhtä hyvät vehkeet” -argumenttiin.

Viimeisenä silauksena muutenkin mainioon tuotteeseen XAI tukee myös makroja. Komentosarjat voivat olla parhaimmillaan 200 merkin mittaisia ja pelkkien painallusten lisäksi halutessaan pääsee myös nauhoittamaan ja säätämään käskyjen kestoa ja niiden välistä viivettä. Graafinen käyttöliittymä takaa, että hieman pieleen menneen makronauhoituksen voi hienosäätää millisekuntien tarkkuudella juuri haluamansa kaltaiseksi.

SteelSeries XAI on yllättävä ja jopa erinomainen pelihiiri. Sen matala profiili voi muodostua kynnyskysymykseksi suurikätisille tai muuten vain kookkaisiin ja aggressiivisesti muotoiltuihin hiiriin tottuneille pelaajille. Suorituskyvyltään laite on kuitenkin lupaustensa mukainen ja asetusten säilyttäminen hiiren omassa muistissa on ominaisuus, jota soisi näkevänsä muuallakin.

Itse ihastuin XAI:n tarkkuuteen ja ohjaustuntumaan niin, että viimeksi käyttämäni Sidewinder X5 siirtyi perheen jälkikasvun käyttöön ja pelikoneeni vierellä komeilee nyt SteelSeriesin tuote.

Hiirulaisesta joutuu pulittamaan ostopaikasta riippuen noin 60-80 euroa, mikä on sopuhinta näinkin pätevästä laitteesta.

 

SteelSeries XAI

Valmistaja: SteelSeries

Hinta: Noin 60-80 euroa

Lisätietoja: SteelSeries XAI

Juho Anttila

 

Ominaisuudet:

  • Paino (ilman johtoa): 94g
  • Frames Per Second: 12 000
  • Inches Per Second: 150
  • Counts Per Inch: 100-5001
  • Kiihtyvyys: 30G
  • Polling: 125 – 1000 Hz
  • Kaapeli: 2 m

 

Lue myös

Assassin’s Creed II –haastattelu ja videoesittely

Blobo – suomalainen superpallo haastaa Wii Sportsin

Logitech G19 – testissä tosipelaajan supernäppäimistö

Microsoft Sidewinder X6 -pelinäppäimistö – melkein suosituspeukun arvoinen

Microsoft Sidewinder X8 –hiiren leveästä takapuolesta saa tuhdin otteen

PSP Go – Sonyn uusi taskukonsoli ensitestissä

Sega Mega Drive Portable – testissä taskukokoinen Mega Drive