Uusimmat

Thrustmaster GPX LightBack Ferrari F1 Edition – värikäs PC/Xbox-padi

07.09.2013 16:00 Kalle Laakso

Thrustmasterin nimi saa aikaan outoja väristyksiä. Hyvälaatuisilla HOTAS-lentosimulaattoriohjaimilla 90-luvun puolivälin aikoihin mainetta niittänyt Thrustmaster oli noihin aikoihin yksi parhaista laitevalmistajista. Laatu ja hinta kulkivat käsi kädessäja firma piti etenkin PC-pelaajat tyytyväisinä. Mutta vuosituhannen vaihteessa Thrustmasterin laatu kuin lehmän häntä.

Joskus hengähdystauot tekevät kuitenkin hyvää. Thrustmaster on miettinyt asioitaan uusiksi ja iskee nyt yllättävän kovaa. Yksi uusista aluevaltauksista on virallisen lisenssin Xbox 360 -ohjain GPX LightBack.

Viimeisen vuosikymmenen aikana aivan liian moni Thrustmasterin peliohjain on ollut kelvoton. Kun laatulaitteet muuttuivat halvoiksi, huonosta ja nitisevästämuovista tehdyiksi  epäergonomisiksi kahvoiksi, niin niin ei ihme ettäThrustmaster-nimi unohtui. Muut laitevalmistajat menivät heittämälläohi sekä laadussa ettäsuosiossa. Syystäkin.

Yllättävän hyvä

Uutta paluuta edustaa GPX LightBack, jonka ensituntuma on hyvä. Ohjain sopii käteen hyvin. Thrustmaster on selkeästi satsannut laatuun, eikä ohjain rutise tai pauku kovemmassakaan otteessa. Ohjaimen alapuoli on mustaa kumimaista muovia, mikä pitää kahvat tukevasti käsissä. Pinnoitteen huono puoli on tosin se, että kädet hikoavat pelatessa enemmän kuin esimerkiksi Xbox 360:en originaaliohjaimella pelatessa.

LightBackin tatit ovat peukaloiden alle tutun muotoiset, originaalin syvennyksen pikku nyppylöitä myöten. Tattia painaessa napsahdus on kuitenkin äänekkäämpi ja himpun verran jämäkämpi, mikä antaa pelatessa alkuperäistäohjainta välittömämmän tunteen painalluksessa. Tattien deadzone on myös alkuperäistäohjainta huomattavasti pienempi, ja käytännössäniitä ei edes tunne.

Originaalin 360:an ohjaimen ristiohjaimesta voi olla montaa mieltä, eikä se varsinaisia riemun kiljahduksia ole saanut aikaan. GPX:än ristiohjain on karkeasti sanottuna lähimpänäNintendon ohjaimia, minkä luulisi miellyttävän joitakin pelaajia. Digipadi sopii varsinkin beat ’em’up -peleihin huomattavasti alkuperäisen ohjaimen ristiä paremmin. D-pad on myös jämäkämpi GPX:ssä, mutta ei niin paljoa, ettäpeukalo tulisi kovin kipeäksi pidemmissäsessioissa. Tärkeimmiten harhapainallukset vähenivät huomattavasti peligenrestä riippumatta.

Ristiohjauksen lisäksi myös liipaisimet ovat kokeneet suurimmat muutokset. Liikerata liipaisimilla on hieman Microsoftin ohjainta suurempi, mikä sopii autopeleihin hyvin. Toisaalta taas liikerata voi olla liipaisinaktiivisissa räiskintäpeleissäjoillekin liikaa, mutta kasuaalipelaajat tuskin eroa huomaavat. Ohjaimen paras ominaisuus on myös liipaisimissa, ei kuitenkaan rata vaan muoto. Thrustmaster on muotoillut kummankin liipaisimen ulkosivua paremmin sormille sopiviksi. Liipaisimet ovat ulkosivuilta hieman sisäsivuja matalammat ja ergonomisemmat, eikä näin ollen sormitaipeita ala särkemään, vaikka liipaisimien muodot ovat muutoin suhteellisen terävät.

Arvostelun GPX-ohjain on F1 Edition, mikä erottuu mustasta GPX-versiosta reilusti ulkoisesti. PäältäGPX F1 Edition on selkeästi suunnattua Ferrari-faneille. Toisessa kahvassa on myös kaiken lisäksi F1-pilotti Fernando Alonson nimikirjoitus. F1 Editionissa on myös päällispuolella varsinkin autopeleihin tarkoitetut F1-auton ratista kopioidut valot kummallekin liipaisimen painallukselle. Fiilistä yritetään myös nostaa tattien alapuolilla olevilla punaisilla valoilla, jotka palavat ohjaimen tärinöiden mukaan. Ilmeisesti myös ainoastaan F1 Editionissa ohjaimen alapuoli on kumimaista pinnoitetta, kun taas musta GPX on kauttaaltaan kovaa muovia. Teknisesti ohjaimet ovat kuitenkin identtiset.

Ei aivan ongelmaton

Ei GPX valitettavasti hyvistä asioistaan huolimatta ongelmaton ole. Ohjain on langallinen, mutta 2,5 metrin piuhan soisi olevan mielellään metrin pidempi. Nyt johto pingottuu ikävästi television ja sohvan välille, eikämahdollisilta vahingoilta voi välttyäjos kotona on polvenkorkuisia taikka kotieläimiä. Ohjaimessa tosin on johdossa konsolin tippumisen estäväliitoskohta.

Arvostelukappale-GPX on myös ikävästi maanantaikappale. Kun pelin jättääpaussille selailee ohjain valikoita itsekseen säännöllisen epäsäännöllisesti. Joskus selailua tapahtui myös GPX kädessä, mikä johti kiusallisiin vahinkovalintoihin. Ominaisuuden takia Xbox ei myöskään mene missään vaiheessa ruudunsäästötilaan, ellei johtoa nyppäse konsolista irti.

Loput asiat ovat mielipiteitä. Omaan silmääni F1 Edition on ulkoisesti liian räikeä. Kirkkaanpunainen ja vitivalkoinen, kiiltäväpinta on turhan huomiota herättävä. Ostajalle ikävää on se, ettäF1 Edition on pikkuisen mustaa GPX:ää kalliimpi, mutta alapinnoitteen takia paremmin käteensopiva. Myös kahvan liipaisin- ja tattivalot ovat turhaa hifistelyä, vaikka junioripelaajat varmasti tykkäävät.

Langalliset ohjaimet ovat usein langattomia kahvoja kevyempiä, mutta GPX:än paino on omaan makuun liian kevyt 150 grammallaan. Vertailuna langaton malli painaa pattereineen noin 230 grammaa, mikä on pienistäpainoista huolimatta huomattava ero. Kevyt GPX tuntuu aavistuksen lelumaiselta, vaikka muuten onkin jämerääja laadukasta tekoa.

Toimii

Konsolivalmistajien omat ohjaimet eivät ole enää nykyään välttämättäparhaita, vaikka olisivatkin muiden valmistajien kapineita hintavampia. Moni kolmannen osapuolen valmistaja on kuronut väliäkiinni ja pelaajille se on vain hyvä asia.

Thrustmasterin uudet konsoliohjaimet eivät ole edes sieltä huonoimmasta päästä, ainakaan GPX:ssä. Siksi onkin sääli, että arvosteltavaksi osui ongelmallinen kappale. Muutoin GPX olisi varteenotettava vaihtoehto vaikka toiseksi ohjaimeksi. Tosin hinta voi tulla vastaan, joten kannattaa miettiämitä sillä saa. Ohjain kun maksaa saman verran kuin Microsoftin oma ohjain, mutta ei ole sitäparempi, ei tosin huonompikaan. D-padi, tarkat ja hyvät tatit sekä muotoillut liipaisimet ovat parempia kuin esikuvallaan, kun taas esimerkiksi muotoilussa ja pinnoitteessa originaali vie Thrustmasteria.

GPX soveltuu hyvin sekä auto- ettäbeat ’em’up -peleihin, mikä on varteenotettava saavutus ja huokeampi vaihtoehto kasuaalipelaajille.  Pelaajien ei näet välttämättätarvitse ostaa erikseen rattia ja taistelutikkua, vaan nämäpärjäävät mainiosti pelkän Thrustmaster GPX:n avulla molempia peligenrejä pelatessa. 

Thrustmaster GPX LightBack Ferrari F1 Edition

Tekijä: Thrustmaster

Julkaisija: Thrustmaster

Testattu: Xbox 360

Saatavilla: PC, Xbox 360

Hinta: Noin 50 euroa

Lisätietoja:http://www.thrustmaster.com/products/gpx-lightback-ferrari-f1-edition

Kalle Laakso

 

Lue myös

Assassin’s Creed IV Black Flag –haastattelu – Karibiaa tutkimassa (1+2)

Grand Theft Auto V –ensikosketus – viivaa, viinaa ja aseita (osa 2)

Logitech G500s -pelihiiri – futuristista tyylikkyyttä

Matkailua pelialalla – sarjakuva sekoittaa totta ja tarua, itkettää ja naurattaa

QPAD QH-90 -pelikuulokkeet – laatua järkihintaan

Razer Hammerhead -kuuloke tekee musiikista kuraa mutta jyrisee peleissä

World of Tanks Xbox 360 –ensikosketus – sujuvaa paditankkisotaa