Uusimmat

Tritton Detonator -pelikuulokkeet: johdossa löytyy

11.09.2012 16:30 Kalle Laakso

Kun puhutaan kolmannen osapuolen konsolitarvikkeista, ei tarvitse kaukaa hakea kun törmää Mad Catziin. Mielipiteitä jakava merkki ei ole aina laadullaan juhlinut, mutta jotain on silti tehty oikein, sillä firman tuotteilta ei voi välttyä oikeastaan missään. Pelikuulokkeista puhuttaessa Tritton-merkkiä pidetään yhtenä hyvänä valintana perusvarmalla laadullaan.

Aiemmin itsenäisenä firmana toiminut Tritton Technologies siirtyi yrityskaupalla Mad Catzin huomaan kesällä 2010, mutta kauppa ei ole vaikuttanut millään tapaa Trittonin pelikuulokkeisiin. Ne ovat edelleen yksi niistä harvoista virallisesti Xboxille lisenssoiduista kuulokkeista. Niinpä tartuimmekin kiinnostuksella Xbox 360:lle äsken julkaistuihin Tritton Detonator -kuulokkeisiin.

Nalli napsahtaa

Ensivaikutelma Detonatoreista on miellyttävä. Mattamusta ulkoasu kiiltävine kohtineen on mukavan yksinkertainen, eikä turhasta ulkonäkö-hifistelystä ole tietoakaan. Kuulokkeiden tarkempi hypistely ja läppien kääntely nostattivat tunnelmaa vain entisestään: Ne eivät nitise ja paukku, ja pehmusteiden paksuus on hyvä, verrattuna moniin muiden valmistajien saman hintaluokan pelikuulokkeisiin.

Päähän Detonatorit istuvat hyvin ja jämäkästi. Täysin suljetut kupit ja keinonahkaiset pehmusteet pitävät ulkopuoliset äänet tehokkaasti kurissa, eivätkä peliäänet vuoda ulkopuolistenkaan kiusaksi, vaikka ääntä olisi enemmänkin. Trittoneiden jämeryys ei kuitenkaan tullut ongelmitta: tunninkin pelisessio oli aluksi aivan liikaa ja päätä alkoi uhkaavasti jomottamaan. Pienillä tauoilla, sitkeällä ja tehokkaalla käytöllä kuulokkeiden uutuudenkuohkeat sivuvaikutukset menivät ohi parissa viikossa. Tosin kuppipehmusteiden tekonahka ei ole omaan mieleen pintana aivan ideaalisin – varsinkaan astetta lämpöisempinä kesäiltoina.

Kytkentä Xboxiin ja televisioon Trittoneissa on yksinkertainen. Virtansa luurit saavat USB-portista, ja äänet läpivienti-RCA-piuhoista. Mukana tulee adapteri Xboxin taakse, mutta kuulokkeet saa myös suoraan kiinni töllöön. Adapterissa ei ole optista ulostuloa, joten vanhan mallin boxin omistajat joutuvat kikkailemaan Trittonit telkkariin tai käyttämään muita niksejä, jos on käyttänyt ääniinsä valokaapelia.

Detonatoreiden johto on sopivan pituinen. Reilu neljä metriä alkaa olemaan jo sen verran pitkä, että se ei ole piukalla vaikka pelaisi kauempaakin. Johdon toisessa päässä on säädin, missä on erilliset äänensäädöt peli- ja puheäänille, erilliset mute-napit omille peli- ja puheäänille sekä Selectable Voice Monitoring -nappula. SVM:n avulla pelaaja kuulee luureista oman äänensä mikkiin puhuessa, mikä auttaa myöhäisiltojen pelailua ja kontrolloi omaa äänen käyttöä tehokkaasti. Ominaisuus ei tosin ole aivan onnistunut, sillä Trittoneiden mikki on erittäin herkkä SVM:n kanssa. Toisin sanoen mikkiä täytyy pitää sen verran lähellä suuta, että normaali puheääni kuuluu tiimikavereille, mutta samalla oma hengitys ja pienimmätkin suunliikkeet kuuluvat häiritsevästi omiin korviin.

Eniten ihmetystä aiheutti kuitenkin kuulokkeiden ja mikin liittäminen kiinni. Säätimessä on kaksi 3,5-millistä paikkaa, toinen luureille, toinen mikrofonille ohjaimeen, mikä aiheuttaa turhaa johtohelvettiä. Kuulokkeiden metrin pituinen johto säätimeen on tällä ratkaisulle hieman liian pitkä. Kun siihen lisää toisen metrin säätimestä ohjaimeen, niin sylissä on johtoa turhan paljon – ainakin istuessaan. Ratkaisu on hassu, sillä jokainen langallinen ja suurin osa langattomista kuulokkeista Xboxilla pitää liittää kiinni ohjaimeen, mikäli mikin haluaa toimivan.

Yksinkertaisempi ratkaisu olisi ollut huomattavasti parempi, koska nyt ohjaimeen kiinni tulevalla palikalla ei ole mitään virkaa, vaikka kokonsa puolesta siihen olisi sopinut vaikka muutama nappula, esimerkiksi äänensäädöt ja mute. Nyt säädintä joutuu pitämään käsinojalla tai pöydällä lähellään, että sitä pystyy tarvittaessa käyttämään. Kaiken kukkuraksi luurien ja mikin piuhat lähtevät säätimestä eri puolilta, mikä ei auta asiaan yhtään. Tritton olisi voinut ottaa mallia esimerkiksi Steelseriesin pelikuulokkeista, ja tehdä omat ratkaisunsa ohjaimeen kiinni tulevalla palikalla.

Ihan jees, mutta..

 Äänenlaatu Detonatoreissa on aavistuksen saman hintaisia muita pelikuulokkeita parempi, vaikka bassoa painotetaan keski- ja korkeita ääniä enemmän. 50-millimetrin Neodymium -elementit eivät jätä epäselvyyksiä mitä pelissä tapahtuu Battlefield 3:n ja Forza 4:n tasoisten äänien kanssa.

Sen sijaan musiikin kanssa Trittonit eivät omaan korvaan sopineet – vaikka niitä mainostetaankin yhteensopiviksi uusimpien puhelimien ja MP3-soittimien kanssa. Kuulokkeiden jämäkkyys ja korvien ympärille painautuva tekonahka saivat aikaan epämiellyttäviä sävyjä liiallisesta basson korostamisesta pidemmissä pätkissä. Enemmän kyse on kuitenkin mieltymyksistä musiikin tapauksessa, enkä usko että tämä on ongelma kaikille. Elokuvien kanssa en lähtenyt edes puljaamaan.

Kaiken kaikkiaan Tritton Detonatorit ovat tässä hintaluokassa hyvät pelikupit. Jämäkkä rakenne ja hyvä päähän istuvuus ovat erinomaisia, eivätkä peliäänet petä. Rakenteen ansiosta voisi kuvitella Detonatoreiden kestävän vaikka käytössä vähän runtua saisikin. Sen sijaan sekamelska kuulokkeiden ja mikin johtojen kanssa on sen verran eksoottinen, että aivan kaikkiin lapsi- ja eläinkotitalouksiin niitä en lähtisi suorilta suosittelemaan. Erilaisella ratkaisulla asia olisi aivan toisenlainen, kun Detonatoreiden rakenne ja tekninen puoli on kuitenkin kunnossa ja eittämättä parhaasta päästä tässä hintaluokassa.

 

Tritton Detonator Stereo Headset

Valmistaja: Mad Catz

Laitteet: Xbox 360

Hinta: 70 – 99 euroa

Kotisivu: http://www.trittonaudio.com/prod/detonator.asp

 

Tekniset tiedot:

  • Taajuusvaste: 25 Hz – 20 kHz
  • Kaiuttimen halkaisija: 50mm
  • Magneetin tyyppi: Neodyymi
Lue myös

Guild Wars 2 -matkapäiväkirja – osa 3: Kehitys kehittyy

Remember Me – ensikosketuksessa kyberpunkin seuraava sukupolvi

Resident Evil 6 – myös kauhua, ei vain räiskintää

Roccat Kulo 7.1 USB – ristiriitaiset pelikuulokkeet