Uusimmat

Trust Ami Mouse Wireless 300

15.05.2001 14:39 Kalle Lahtinen

Vanhanmallisten ja -aikaisten hiirien johto alkaa vähitellen väistyä radioteitse välitettävän ohjausdatan tieltä. Monesti johto rajoittaa hiiren sijoittelua ja sotkeutuu ympäristöön aiheuttaen päänvaivaa. Tietyt yritykset ovat jopa valmistaneet johdon siististi rullalle kieputtavia laitteita yleisilmettä ja toimivuutta siistimään.

Kaikestä tuosta pääsee kätevästi eroon ostamalla langattoman hiiren. Mikä sen mukavampaa kuin liittää vastaanotin kiinni koneeseen ja käyttää johtohässäkästä vapaana olevaa hiirulaista haluamallaan paikalla. Ensimmäiset versiot radioaalloilla toimivista kursorinliikuttajista olivat epävakaita ja -tarkkoja. Kursori saattoi liikkua pätkittäin ja vastaanotin kadottaa signaalin kokonaan. Onneksi näistä lapsuuden kenkien aiheuttamista ongelmista on nykyisin päästy eroon, ja langattomat hiiret toimivat yhtä hyvin kuin pitkähäntäiset serkkunsa.

Ami Mouse Wireless 300

Trustin valmistama Ami Mouse Wireless 300 hyppää mukaan edullisten langattomien kilpasarjaan. Alhaisen hintansa vuoksi voi tämä kerätä harkitsevia silmäyksiä kaupan hyllyllä, ja lähteä kuluttajan mukaan kotikonetta täydentämään. Mitä hiiri tarjoaa ja ovatko sen ominaisuudet mistään kotoisin? Valmistajan kertomia tietoja:

Ami Mouse Wireless 300

  • Kaapelivapaa hiiri, joka tarjoaa optimaalisen vapauden
  • Trustin kehittämä kehittynyt langaton teknologia
  • Viiden metrin ja 360 asteen vapaa operointialue
  • Käteensopiva muotoilu
  • Kaksi rullaa ja kolme painonappäintä
  • Kahden vuoden kauppatakuu
  • Hyödyntää 27 MHz:n radiotaajuutta
  • Ohjelmoitavat näppäimet

Äänekäs otus

Ensinäkemältä hiiri vaikuttaa suht tyylikkäältä hopean ja harmaan väreissä kiiltäen ja hyvänä bonuksena tuotteeseen kuuluu suomenkielinen ohje. Nopea tutkiminen kertoo kahden patterin sijaisevan pohjassa, luukun alla piilossa. Kaksi rullanäppäintä näyttävät turhan pieniltä keskelle sijoitettuina. Testipainallukset paljastavat jotain kummaa: hiiren rullat ja näppäimet pitävät uskomattoman lujaa meteliä niitä painettaessa. Vasen ja oikea painike naksuvat äänekkäästi ”naks, naks” ja molemmat rullat sanovat ”sirr, sirrr” muovisesti kumisten. Vanhaan Logitechiin verrattuna meteli on vähintään kaksinkertainen. No, ennakkoluulot sikseen ja hiirtä asentamaan.

Vastaanotin sisältää PS2-liitännällä varustetun, noin puolitoista metrisen johdon ja 5 cm x 5 cm vastaanottimen, jossa palaa vihreä ledi indigoiden saapuvaa infoa. Sekä vastaanottimessa että hiiressä on valintakytkin kahdelle eri kanavalle. Molemmat olivat valmiiksi säädettyinä kanava 1 -osioon, joten ei muuta kuin patterit sisään ja vastaanotin kiinni.

Asennus ja ohjelmat

Windowsin latauduttua alkoi Ami 300 toimia suoraan PS2-standardin mukaisena hiirenä. Yllättävästi jokainen nappi toimi kunnolla ja kursori liikkui mallikkaasti. Mitään Trustin omia ajureita ei tarvinnut asentaa. Kätevää!

Yhden illan hiiri sai ajella PS2-yhteensopivana ja tänä aikana minkäänlaisia yhteensopimattomuusongelmia ei esiintynyt. Plussaa siitä. Trustin omat ajurit ja ohjelmat alkoivat kuitenkin kiinnostaa ja nopea PS2-hiiren uninstaus järjestelmästä toi laitehallintaan tilalle CD-levyllä toimitettujen virallisten ajureiden aikaansaaman Trust Ami Mouse Wireless 300:n. Tehtäväpalkkiin ilmestyvästä Trustin logosta pääsee tämän jälkeen säätämään ominaisuuksia haluamikseen. Tarjolla on eri näköisiä ja mallisia kursoreita, häiveviivaa, nopeuden ja painallusten säätämistä sekä muuta turhaa sälää, joilla ei käytännössä tee yhtään mitään. Mukavana vaihtoehtona olivat ohjelmoitavat komennot, joilla on mahdollista käynnistää vaikkapa sähköpostiohjelma tai Internet-selain.

Yhteenveto

Testikäytössä hiiri toimi mukisematta eikä hukannut kursoria tai aiheuttanut minkäänlaista muuta päänvaivaa. Homma toimi kuin hiirenloukku, mutta muutama asia jäi hämäämään. Trustin muotoilu on suoranainen kopio Microsoftin perushiirestä ja kahden rullan sijoittaminen vierekkäin keskelle hiirtä oli testaajalle epämukava vaihtoehto. Peukalonapin puuttuminen sivusta on suoranainen puute ja jopa laatikossa mainostettu kolmas näppäin loistaa poissaolollaan. Käytössä on siis kaksi perusnamiskaa sekä kaksi rullaa.

Tarkempaan liike-erotteluun tottunut hiiristi jää kaipaamaan USB:n tai PS2-Raten parantamia ominaisuuksia. Trusti ei kiinnostunut yhteistyöstä säätöohjelmien kanssa ja käyttikin vakiota Win 98:n 40Hz:n virkistystaajuutta. Aika on myös ajanut perusmuotoilun tieltä ja parempaan tottuneelle kädelle aiheuttikin hämmennystä totutella uuteen tulokkaaseen. Kahden rullan sijoittaminen vierekkäin sai keskisormen hamuamaan väärää sirisijää, mutta nämä ovat pelkkiä tottumuskysymyksiä. Viikon testaamisen jälkeen hiiri tuntuikin kotoisammalta, mutta sai suosiolla vaihtaa paikkaansa vanhan kiistakumppaninsa kanssa testin loputtua. Edullinen hinta ja toimiva kokonaisuus menettävät arvoaan vanhanaikaisen muotoilun sekä äänekkäiden namiskoiden ja rullien takia. Muuten käsissä on hyvin toimiva ja helposti asennettava hiiri, joka avaa markkinaraon langattomien jyrsijöiden hintaa kammoaville. Maahantuojana toimii Triosoft, ja hintaa laitteella on noin 200 markkaa.