Uusimmat

Turtle Beach Ear Force Z60 – basso jytisee taas

18.07.2015 18:00 Miikka Lehtonen

Alan hiljalleen vaipua epätoivoon pelikuulokkeiden ja –headsetien kanssa. Yksi pari toisensa jälkeen ilmestyy pöydälleni, päätyy testiin ja osoittautuu prikulleen samasta puusta veistetyksi: bassot kattoon, mulla ei ole niin hirveästi väliä!

Turtle Beach on perinteisesti tehnyt kuitenkin oikein hyviä headsetejä ja firman XP400-luurit ovat yhä konsolikäytössäni. Mutta miten mahtaa käydä, kun testissä on PC:lle suunniteltu surround-headset?

Turtle Beach on todellakin nimi, joka herättää ainakin minussa luottamusta. Firma on kuitenkin tehtaillut laadukasta äänipuolen kamaa 90-luvulta lähtien. Muistan hyvin ajat, jolloin Turtle Beachin äänikortit olivat esimerkiksi todella kova valinta musasta pitävälle PC-äänimiehelle.

Z60-headsetin hinta ei ole pelikuulokkeista puhuttaessa sieltä aivan kovimmasta kärjestä, mutta 91 eurolla odottaisi silti saavansa laatua, ainakin kun kyseessä on langallinen headset, eikä mikään langaton vekotin. Vaan miten mahtaa käydä?

Mustanpunaista muovia

Monien vertaistensa tavoin myös Z60 seuraa ”mustaa ja punaista” –suunnittelufilosofiaa. Kiiltävästä mustasta muovista tehtyjä luureja värittävät punaiset korostukset. Painoa on mukavasti, mikä kielii siitä, että laadussa ei ole säästelty. Kupit itsessään peittävät sisäänsä koko korvalehden ja ne on päällystetty mustalla kankaalla, joka tuntuu sormea vasten hieman karhealta, mutta käytännössä päätä vasten ihan kivalta.

Sangassa on riittävästi pehmustetta ja vaikka luurit nappasivatkin omasta päästäni oikein tukevan otteen, tunne ei ollut epämukava. Mikään ei hierrä, mikään ei satu.

Mikrofoni on irroitettavaa mallia ja tökätään vasemman kuulokekupin pohjaan. Joustavasta muovista tehtyä mikkiä voi suuntailla aika vapaasti. Pienenä erikoisuutena itse mikrofoniosassa ei ole lainkaan tuulisuojaa, vaan muovi on ihan paljaana hengitystä vasten.

Kytkeminen tapahtuu nykytrendin mukaisesti USB:n välityksellä. Kuulokejohdon puolivälissä on mötikkä, josta löytyy kytkin mikrofonin vaimennusta varten, volyymisäätimet mikille ja kuulokkeille, sekä pikavalintanappi, jolla voi valita, haluaako kuulokkeita käyttää peli-, elokuva- vai musiikkitilassa. Käytännössä pikavalintanappi säätää vain, miten ääniprosessorin sisäistä ekvalisaattoria tuunataan.

Teknisesti mennään siis ihan laadukkailla linjoilla, mutta eihän se nyt ole kuulokkeista puhuttaessa kuin osa totuudesta. Tärkein on kuuntelukokemus. Ääni. Miltä kuulostaa? Odotukseni olivat korkealla.

Basso jytisee, paljon muu sitten ei

Rehellisesti ja ihan suoraan sanoen olisin odottanut Turtle Beachilta enemmän. Okei, kun puhutaan pelikuulokkeista, se yleensä on lyhenne sille ajatukselle, että tarjolla tulee olemaan bassovoittoista ääntä. Niin nytkin. Mutta bassovoittoisen äänen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että kaikki subbaria korkeammat äänitaajuudet on unohdettu kokonaan, niin kuin nyt on käynyt.

Kun sain Z60:n – joka ei siis sisällä mitään erityisiä ekvalisaattoriohjelmia, ulkopuolisia ajureita tai muutakaan, vaan on todellinen plug & play –laite – epäilin aluksi, että testikappaleessani oli jotain vikaa. Olin kytkenyt kuulokkeet monitorini USB-hubiin ja olin varma, että tämä kytkentä aiheutti äänen prosessoinnissa jotain ongelmaa. Niin suttuiselta, tuhnuiselta ja hämmentävän matalaerottelutaajuuksiselta ääni kuulosti.

Mutta ei. Vaikka kytkin kuulokkeet mihin USB-paikkaan tahansa, ei se ääni siitä muuttunut. Bassoa Z60:sta irtoaa ihan kivasti, mutta ei mitenkään hirvittävän ylikorostetusti. Jos korkeampia taajuuksia olisi käytännössä edes olemassa, kuulokkeet voisivat kuulostaa hyviltä. Nyt eivät: efekti tuntuu melkein siltä kuin kuuntelisi musiikkia veden alla. Kaikki on sumeaa, suttuista ja mumisevaa.

Eikä se erikoisuus siihen lopu. Joskus kun kuuntelin musiikkia keskittyneesti, olo oli melkein sellainen, kuin olisi kuunnellut jotain vanhaa 90-luvun RealMedia-nettistreamia. Äänessä tuntui voimakasta kompressiokohinaa, vaikka kyseessä oli häviötön tiedostoformaatti, joka kuulosti ihan hyvältä muilla testilaitteilla.

Kun USB-palikan nykäisee välistä pois ja kytkee kuulokkeet suoraan 3,5mm-kuulokeliittimeen, tilanne paranee hieman. Ääni on yhä bassovoittoinen, mutta ei niin totaalisen möhnö kuin USB:llä. Toisaalta samalla menetetään luurien merkittävä myyntiargumentti, 7.1-tilaääni. Se kyllä toimiii ihan kohtalaisesti peleissä, jotka sitä ymmärtävät. Tilan erottelu ei tietenkään ole yhtä hyvä kuin oikeasti seitsemällä diskreetillä kuuloke-elementillä, mutta yllättävän hyvin softallakin jo vedetään!

Z60:n mikrofoni osoittautui testissä lopulta ihan asialliseksi. Ääni kuuluu selkeästi ja kirkkaasti, eikä hengityskään kuulemma haitannut. Tästä siis peukkua firmalle.

Mutta paljon muusta se peukku ei kyllä sitten nousekaan. Se nyt on kokemuksen kautta jo vähän selvää, että yleensä bassovoittoisilla pelikuulokkeilla musan ja elokuvien kuunteleminen ei ole se maailman huikein kokemus, mutta nyt edes pelaaminen ei ollut hirveän kivaa. Voisi toivoa, että peliluureilla SU-122:n tykin jyrähdys tai Battlefield 4:n matsi saisivat hampaat kalisemaan ja pään helisemään. Nyt eivät: kaikki on niin tasapaksua, harmaata ja kämäistä.

Suoritettuani pientä vertailua Logitechin G35-peliluurien kanssa (paljon parempi ääni) tein taas sen lopullisen kokeen. Otin lähemmäs satasen peliluurit irti koneesta ja pistin tilalle 29 euron Superlux-kuulokkeet. Ja voi pojat, että yllättäen niin War Thunder, Battlefield 4, musiikkisoittolista kuin Netflixin leffatkin kuulostivat aika pahuksesti paremmilta.

Ja niinpä nyt todellakin ollaan jo vähän epätoivoisessa tilanteessa. Miksi ostaisin 91 eurolla kuulokkeet, joissa on tuhnuinen ja tukkoinen ääni, kun murto-osalla saa paljon parempaakin? Niinpä. En minäkään keksi mitään hyvää selitystä.

Turtle Beach Eat Force Z60
Valmistaja: Turtle Beach
Hinta:  85-90 euroa

Lisätietoja: Turtle Beach

Tekniset tiedot
PC-liitäntä: USB
Mobiililaiteliitäntä: 3,5 mm
Virta: USB
Kaapeli: 2,1 metriä
60mm-kaiutinelementit
Taajuus: 20 Hz – 20 kHz