Uusimmat

Zeebo – kehitysmaille suunniteltu pelikonsoli

08.03.2011 16:30 Henri Heikkinen

Lännen ihme, idän kauhu. Amerikkalais-brasilialainen Zeebo inc toi markkinoille vuonna 2009 uudenlaisen kehitysmaakonsolin, johon pelit ladataan 3g-matkapuhelinverkosta. Käydessäni joulukuussa Brasiliassa ehdin kaiken rilluttelun ohessa tutustumaan pikaisesti myös Zeebo-pelikonsoliin.

Mikä Zeebo?

Talvella 2006 São Paulossa, lelu-ja elektroniikkafirma Tectoyn toimistoissa Reinaldo Normand valitteli työkavereilleen pelien ja pelikonsoleiden kallista hintaa ja huonoa saatavuutta Brasiliassa.

Mitä jos joku tekisi konsolin, johon myös kehitysmaiden asukkailla olisi varaa? Piratismin kitkemiseksi pelit voitaisiin ladata suoraan verkosta. Pian lamppu syttyi ja kuningasajatuksen keksinyt Normand otti yhteyttä esimiehiinsä.

Tectoylla ei ollut kuitenkaan mahdollisuuksia lähteä tällaiseen hankkeeseen itse. Onneksi sopiva yhteistyökumppani löytyi nopeasti pelipuolesta kiinnostuneesta matkapuhelimien komponentteja valmistavasta Qualcommista.

Miljoonia dollareita ja kolmisen vuotta alkuperäisen idean jälkeen Zeebo julkaistiin Brasiliassa ja hieman myöhemmin Meksikossa.

Mitä se on syönyt?

Vähemmän yllättäen Zeebo perustuu Qualcommin piirisarjaan ja grafiikkapiireihin. Tehoiltaan laite ei päätä huimaa. Prosessorina raksuttaa 528 megaherzin ARM11, keskusmuistia on 160 megatavua ja näytönohjain puskee vga-tason (640 x 480) kuvaa ulos 4:3 kuvasuhteella.

Käytännössä Zeebo vastaa tehoiltaan parin vuoden takaisia älypuhelimia.

Hauskana nyanssina Qualcommin grafiikkapiirien teknologia on ostettu AMD:ltä, joka aikanaan osti suomalaisen Bitboysin kehittämään mobiiliympäristöön 3d-kiihdyttimiä. Oletettavasti myös Zeebossa asuu hieman suomalaista osaamista.

Laitteessa on sisäänrakennettu 3G-modeemi, jonka kautta pelit ladataan gigaiselle flash-muistille. Piraattipeelon kiusaksi fyysisiä pelimedioita ei ole, eikä pelejä pysty lataamaan muistikortille.

Peliohjaimia Zeebolle on toistaiseksi kolme erilaista. Perusohjaimena toimii Z-Pad, eli käytännössä tavallinen 6-nappinen pädi, joka muistuttaa enemmän kuin vähän Nintendo Wiin Classic Controlleria.

Nintendolta apinoidulta vaikuttaa myös Boomernag –niminen liiketunnistimella varustettu ohjain, jonka toimivuutta en valitettavasti päässy kokeilemaan. Kolmantena on näppäimistö, jota käytetään mm. nettisurffailuun.

Pelit

Laitteelle on ilmestynyt puolensataa peliä, jotka ovat enimmäkseen mobiilipelien ja vanhojen konsolipelien käännöksiä, mutta muutama varta vasten Zeebollekin kehitetty löytyy. Autopelien terävintä kärkeä edustavat Zeebo Extreme –autopelit ja sarjakuvamainen Zeebo F.C. Foot Camp –futispeli. Zeebolle löytyy myös joitain opetuspelejä tyyliin Pablo ja Pedro oppivat englantia.

En kovin montaa peliä ehtinyt kokeilemaan ja joukossa saattaa olla helmiäkin, mutta käytännössä pelikokemusta voi kuvailla termillä ”kännykkäpelien pelaaminen televisiosta”. Sillä erotuksella tosin, että monet uudet iPhone -pelit ovat laajempia ja hienompia.

Full-HD:llä hemmoteltua suomalaista voi ihmetyttää miksi kukaan haluaisi ostaa Zeebon, varsinkin kun sen pelitkin ovat parhaimmillaan keskinkertaisia. Täytyy kuitenkin muistaa, että kun henkilö ei tiedä paremmasta, niin yksinkertainenkin arcadesähläys jaksaa viehättää. Tämän voin sanoa lukuisten Jungle Hunt -tuntien kokemuksella.

Markkinarakoa

Zeebon markkinarako löytyykin siitä, että useimmilla brasilialaisilla tai meksikolaisilla ei yksinkertaisesti ole varaa muuhun, eikä muiden konsolien saatavuuskaan ole niin hyvä.

Protektionistisissa kehitysmaissa kaikille ns. luksustuotteille on usein asetettu huomattavia tulleja ja veroja. Brasiliassa pelit ja konsolit maksavat jopa enemmän kuin Suomessa. Niinpä keskitulojen ollessa merkittävästi alle meikäläisen tason on halvalle konsolille selkeä tilaus.

Zeeboa myydään joustavilla maksuehdoilla, jopa kahden vuoden osamaksulla ja ostaessaan laitteen asiakas saa itselleen myös 3g-nettiyhteyden ja mahdollisuuden jos ei nyt varsinaisesti surffata, niin ainakin olla yhteydessä internetiin.

Kokemusteni perusteella brasilialainen mobiilinetti toimii erinomaisesti. Maassa on kattava ja nopea 3g-verkko, mutta perinteiset laajakaistayhteydet eivät ole kaikkien saavutettavissa jo hintansa vuoksi. Näin Zeebon sisäänrakennettu 3g-piiri on paikallaan ja erittäin hyödyllinen.

Zeebon oppitunnit

Zeebo ei meidän kannaltamme ole konsolina millään tavalla mielenkiintoinen, mutta monessa muussa suhteessa se on. Ensimmäiseksi pistää silmään se, että konsolin kysyntä on oikeastaan keinotekoinen.

Brasiliassa ja Meksikossa on olemassa ostokykyinen keskiluokka, ainakin jos maksuehdot ovat kohdallaan, mutta tullit ja verot pitävät ”tuontikonsoleiden” hinnat keinotekoisen korkealla. Esimerkiksi Playstation 2 olisi vielä erittäin varteenotettava vaihtoehto sikälaiselle kuluttajalle, jos se maksaisi alle satasen.

Zeebo kiertää tuontitullit valmistamalla konsoleita paikan päällä, mikä tietysti hallituksen silmään näkyy brasilialaisia työllistävänä. Kuluttajan kannalta tämä tarkoittaa samalla sitä, että hänen valinnanmahdollisuutensa pienenevät.

Verrokkina voi miettiä tilannetta, jossa kaikilla suomalaisilla olisi kymmenen vuotta muuta maailmaa jäljessä oleva ”tasavallan tietokone”,  koska muiden hinnat ovat keinotekoisesti järkyttävän korkealla.

Toinen oppitunti liittyy peleihin. Zeeboon myydään pelit verkon kautta lähinnä piratismin vuoksi. Brasiliassa juuri kellään ei ole modaamatonta pelikonsolia, koska harvalla on varaa ostaa lähes sadan euron hintaisia pelejä.

Kymmenien miljoonien kuluttajien maissa määrä olisi aivan hyvin korvannut hinnan. Esimerkiksi Sonylla on portfoliossaan satoja, ellei tuhansia jo myynnistä poistuneita pelejä, jotka muutaman euron hinnalla kävisivät teollistuvissa maissa kaupaksi kuin häkä.

Mihin Zeebo menee?

Zeebo on kehittymässä ns. set-top box –tyyppiseksi olohuoneen viihderatkaisuksi. Lähimpänä verrokkina voisi pitää Elisan markkinoimaa Elisa viihde –palvelua, johon saa elokuvien ja digiboksin lisäksi yksinkertaisia pelejä sekä nettiyhteyden puhelinverkon kautta.

Seuraavan sukupolven Zeebolle yhtiö ennustaa noin sadan dollarin hintaa, mikä sopivin maksuehdoin on jo huomattavan suuren yleisön tavoitettavissa. Tällaiselle paketille voi helposti kuvitella markkinoita esimerkiksi Intiaan, jossa noin kolme prosenttia kotitalouksista omistaa tietokoneen, mutta pian lähes kaikki ovat nopean matkapuhelinverkon ulottuvilla.

En löytänyt tarkkoja myyntilukuja, mutta epämääräisesti on puhuttu kymmenistä tuhansista. Kun laite perustuu vanhaan ja yksinkertaiseen teknologiaan ei konsolia tarvitse myydä tappiolla, eivätkä suunnittelukulutkaan ole huimat voi pienempikin myynti olla mukavan voitollista.

Mikäli Zeebo lyö itsensä läpi Kiinan ja Intian ”miljardimarkkinoilla” voidaan jo puhua konsolisodan mustasta hevosesta, ainakin jos pelkkiä myyntilukuja katsoo.

Aika näyttää miten Zeebon käy. Näin jälkiviisaana Zeebo tuntuu juuri sellaiselta laitteelta, minkä esimerkiksi Nokia olisi voinut tuoda menestyksekkäästi markkinoille ympäri maailman. Miksei tuonut?

Henri Heikkinen

 

Zeebon kotisivut: http://zeeboinc.com

Zeebon pelejä: http://zeeboinc.com/content/

 

Lue myös

Cities in Motion -päiväkirjat kertovat suomipelin synnystä

Crysis 2 -haastattelu – Crysis 2 on rujompi ja tummasävyisempi

Deus Ex: Human Revolution – salat avautuvat haastattelussa (osat 1-5)

Mad Catz Wireless Racing Wheel – tärinätön perusratti Xbox-kuljettajille

Nintendo 3DS – jättitestissä 3DS:n julkaisupelit

Skylanders Spyro’s Adventure tekee Activisionista leluvalmistajan

Sound Blaster Tactic 3D Sigma – Tukevat kuulokkeet pelaajille