Uusimmat

Lautapelejä koko perheelle I – For Sale, Qwixx, Huhupuheita

09.02.2015 14:07 Juho Anttila

Talvi on lautapelien kulta-aikaa. Perheet viettävät yhdessä erilaisia juhlapyhiä ja välillä pakkanen nipistää niin, ettei uloskaan välttämättä viitsi suunnata. Kauppojen hyllyt notkuvat tänäkin talvena uusia lautapelejä, joista muutama päätyi myös Anttilan perheen pöytään. Osa kokeilluista peleistä oli uusia, osa vähän vanhempaa tuotantoa.

 Artikkelissa testataan pelit For Sale, Qwixx ja Huhupuheita.

 

For Sale

For Sale on kiinteistönvälitykseen keskittyvä korttipeli. Kuivahkosta aiheesta on kuitenkin leivottu kasaan nopeatempoinen, helposti opittava, mutta kuitenkin samalla strategiantajua vaativa pelikokemus.

Peli jakautuu kahteen hieman erilaiseen osioon. Ensin pelaajille jaetaan nippu pelirahaa, joilla on tarkoitus ostaa erihintaisia asuntoja. Valikoima vaihtelee pahvilaatikosta avaruusasemaan, kirjaimellisesti. Ostoksilla ei voi käydä ihan vapaasti, sillä muut havittelevat samoja asuntoja.

Ostaminen tapahtuu huutokaupan avulla. Pöydälle jaetaan kerralla yhtä monta asuntoa kuin pelissä on mukana pelaajia. Tämän jälkeen pelaaja toisensa perään nostaa tarjousta, jos kantti vain kestää. Passaava pelaaja joutuu noukkimaan itselleen halvimman pöydältä löytyvän asunnon, mutta rahaa kuluu vain puolet omasta tarjouksesta. Lopulta pöydällä on vain yksi asunto, joka päätyy täydellä hinnalla eniten tarjonneelle.

Kuviota toistetaan siihen saakka, kunnes kaikki asunnot on myyty. Sitten asetelma kääntyykin päälaelleen. Nyt tarkoitus onkin myydä asunnot pois mahdollisimman hyvään hintaan. Pöydälle jaetaan nippu eri hintaisia shekkejä. Pelaajat tarjoavat salassa ostamiaan asuntoja. Arvokkaimman asunnon tarjonnut lunastaa kalleimman shekin, halvimman tarjonnut jää pahimmassa tapauksessa puille paljaille. Kun kaikki asunnot on myyty, lasketaan rahat.

For Sale kuuluu niihin peleihin, jotka oppii hetkessä. Pelistrategiakin hahmottuu jo ensimmäisen pelin aikana ja kun yhteen erään ei kulu aikaa kuin runsas vartti, tulee peliä pelattua helposti useampikin kierros kerralla. Oikein mukava pikkupeli, josta kaikki kokeilijat tykkäsivät.

 

Pelaajia: 3-6

Kesto: 20 minuuttia

Kehittäjä: Stefan Dorra

Julkaisija: Marektoy

Hinta: noin 12-18 euroa

 

Qwixx

Qwixx on askel edellisestä vielä pienempään. Paketissa tulee mukana kaksi valkoista ja neljä eriväristä noppaa, pistelomakelehtiö ja ohjekirja. Kokonaisuus tuo mieleen peliklassikko Yatzyn. Pienikokoinen laatikko sopii hyvin mukaan vaikka matkalle.

Pelimekaniikka vaatii hieman pureskelua, sillä vaikka noppapohjainen lähestymistapa muistuttaakin Yatzystä, Qwixxin tavoitteet ovat aika lailla erilaisia. Pistelehtiössä löytyy neljä eriväristä rataa, joissa kahdessa kulkee pisteruudukko kahdesta kahteentoista, kahdessa taas toiseen suuntaan kahdestatoista kahteen.

Pelaajat heittävät vuoron perään kaikkia noppia. Ensin lasketaan valkoisten noppien yhteistulos, jonka jokainen pelaaja voi halutessaan rastittaa haluamaltaan pisteradalta. Tämän jälkeen heittovuorossa oleva pelaaja saa valita vielä yhden värillisen ja yhden valkoisen nopan ja rastittaa näiden yhteistuloksen valitun nopan väriseltä radalta.

Homman juju piilee siinä, ettei radoilta saa rastittaa sellaisia arvoja, joiden oikealla puolella on jo rasti. Jos siis kahdesta kahteentoista kulkevalla radalla löytyy jo rasti seiskan kohdalla, voi tältä radalta merkitä vain kahdeksikon tai korkeamman numeroarvon. Kahdestatoista kahteen kulkevilla radoilla sama logiikka toimii luonnollisesti toiseen suuntaan.

Tavoitteena on siis saada kaikille radoille mahdollisimman monta rastia tekemällä strategisia valintoja sen suhteen, mitä ruutuja merkitsee vai merkitseekö mitään. Peli päättyy, kun joku pelaaja on joutunut passaamaan neljä kertaa tai kaksi rataa on täytetty oikeaan laitaan saakka, jolloin nämä radat menevät lukkoon. Lopuksi lasketaan sitten pisteet ja julistetaan voittaja.

Sanallisesti selitettynä Qwixx kuulostaa monimutkaiselta, mutta jälleen kerran idea avautuu helposti jo ensimmäisen pelikierroksen aikana. Näin pientä peliä ei välttämättä tule kaivettua esille kotioloissa, mutta jos aika tai tila on kortilla, löytyy Qwixxillekin käyttöä. Noin vartin kesto ja pieni tilantarve tekee Qwixxistä oivan reissupelin, jos tilaa löytyy vain noppien heittelemiselle.

 

Pelaajia: 2-5

Kesto: 15 minuuttia

Kehittäjä: Steffen Benndorf

Julkaisija: Marektoy

Hinta: noin 12 euroa

 

Huhupuheita

Viime joulun hittipeli Huhupuheita on aika lailla erilainen pelattava kahteen edelliseen peliin verrattuna. Huhupuheita on Pictionaryn, Aliaksen ja aika monen muun vastaavan pelin jalanjäljissä kulkeva seurapeli, joka keskittyy humoristiseen yhdessäoloon varsinaisten pelimekaniikkojen jäädessä vähemmän merkitykselliseen asemaan.

Pelin mukana tulee kahdeksan muovilehtiötä, nippu tusseja sekä pakallinen erilaisilla sanoilla täytettyjä kortteja. Idea on arvaamispeleistä tuttu: sana pitäisi osata piirtää niin, että muut pelaajat osaavat arvata sen. Huhupuheita-pelin juju on rikkinäinen puhelin -henkinen pelimekaniikka, jossa arvaus- ja piirtämiskierroksia käydään läpi useampia ennen kuin tulokset tarkistetaan.

Jokainen pelaaja saa eteensä lehtiön ja muilta salassa pidettävän sanakortin. Sana valitaan noppaa heittämällä, minkä jälkeen tarkoitus on piirtää se lehtiöön minuutissa. Tämän jälkeen lehtiö annetaan eteenpäin, jolloin seuraava pelaaja arvaa, mistä sanasta oli kyse. Arvaus kirjataan lehtiöön, joka annetaan taas eteenpäin seuraavalle pelaajalle, jonka tehtävänä on piirtää edellisen pelaajan arvaus. Tätä jatketaan, kunnes jokainen pelaaja saa eteensä oman lehtiönsä.

Viimeistään tässä vaiheessa käy ilmi se, ettei Huhupuheita ole pelinä arvioituna erityisen hyvä. Pistelaskuvaiheessa käydään läpi jokainen vihko ja arvausten sekä piirrosten muodostama ketju. Pistelaskua varten on olemassa kahdetkin erilaiset säännöt, molemmat yhtä epämääräisiä. Kilpailuhenkisillä pelaajilla voi tässä vaiheessa tulla pahimmassa tapauksessa riitaa, kun yritetään selvittää, onko lopulliseksi jäänyt arvaus tarpeeksi lähellä alkuperäistä vai ei.

Pistelasku kannattaakin hylätä tyystin ja keskittyä pelkkään hauskanpitoon. Rikkinäinen puhelin -mekaniikka tuottaa jatkuvasti sangen hulvattomia ajatushyppyjä ja aivopieruja. Nauru raikaa ja mukavaa on, kunhan pelaajia riittää. Vähimmäismäärä kun on neljä eikä se riitä vielä kovinkaan mielenkiintoiseen pelikokemukseen. Testiryhmän koko oli kuusi henkeä, millä syntyi jo melkoisen absurdeja ajatusketjuja. Bilepelinä Huhupuheita on erinomainen.

 

Pelaajia: 4-8

Kesto: n. 10-15 minuuttia kierrosta kohden

Kehittäjä: USAopoly

Julkaisija: Marektoy

Hinta: noin 25-30 euroa

 

Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Duel of Ages 2 (lautapeli)

Newtown (lautapeli)

Next War: Korea (lautapeli)

Salvage Team –lautapeli kertoo avaruuden hylynputsaajista

The Finnish Trilogy: Winter War (lautapeli)

The Finnish Trilogy: Winter War –ennakko (lautapeli)