Uusimmat

The Finnish Trilogy: Winter War –ennakko (lautapeli)

13.08.2014 18:15 Leevi Rantala

Talvisota on suomalaisille ylpeydenaihe, jota muistellaan joka joulukuussa ainakin linnanjuhlien ja Parikan Talvisodan avulla. Lautapelisuunnittelija Mikugames antaa meille uudenlaisen mahdollisuuden talvisodan muisteluun, sillä nyt sen voi elää uudelleen lautapelin muodossa.

Yhden miehen pelifirman näkemys talvisodasta on suurin ja kunnianhimoisin lautapeli 105 kunnian päivästä, mitä tähän mennessä on tehty. Tämä valtavan laaja teos on minulla tällä hetkellä työn alla ja tässä artikkelissa kerron hieman ennakkotunnelmista pienempien skenaarioiden pelaamisen jälkeen.

Varsinainen pääartikkeli ja arvostelu The Finnish Trilogystä julkaistaan myöhemmin. Pelin laajuuden vuoksi sen käsittely päätettiin aloittaa hieman pienemmällä väliaikaraportilla.

Miksi aloittaa pienestä, kun tarjolla on suurempaa?

Yksinkertainen vastaus kysymykseen on, että Finnish Trilogy: Winter War on järkyttävän massiivinen peli. 2000+ pelimerkkiä ja valtava kartta takaavat, ettei tätä tahkota läpi yhdessä tai edes kahdessa viikonlopussa. Tiiviisti kirjoitetut säännöt vaativat muutaman lukukerran, jotta edes osa sen strategisista ja taktisista nyansseista tallentuu pelaajan muistiin. Tämänkin jälkeen ensimmäisissä sessioissa tehdään runsaasti virheitä, joten koko komeuden opetteleminen kannattaa aloittaa pienempien skenaarioiden pelaamisella. Näin minä tein ja se todellakin kannatti.

Pelin mukana tulee neljä pientä karttaa, joiden avulla voi pelata pienempiä skenaarioita. Taistelut sijoittuvat eri puolille rintamaa ja ne ulottuvat Kuusamosta Karjalan kannakselle. Kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä skenaariota on mahdollista yhdistää myös isommiksi kokonaisuuksiksi. Suosittelen tekemään näin vasta sen jälkeen, kun kaikki yksittäisiä karttoja käyttävät skenaariot on tahkottu läpi. Se antaa vielä enemmän varmuutta ennen varsinaiseen peliin siirtymistä.

Pienemmissä mittelöissä jätetään pois osa säännöistä, minkä ansiosta niiden oppiminen on hieman helpompaa. Pois jäävät sekä ilmavoimat että meritaistelut, jolloin pääpaino on maataisteluissa. Näissä ei kuitenkaan anneta sääntöjen puolesta mitään armoa, sillä ne ovat identtiset pääkampanjan kanssa. Yksikköjä on kartalla kuitenkin niin vähän, että erilaisten sääntöjen opetteleminen onnistuu huomattavasti helpommin. Lisäksi tehdyt virheet on helppo poistaa, sillä pelin tasapaino ei kaadu yhtä vuoroa aikaisemmin tehtyyn laittomaan siirtoon tai hyökkäykseen.

Mitä näistä opimme?

Pienet skenaariot toivat minulle juuri sitä mitä halusin, eli varmuutta maasodan koukeroihin. Säännöissä on lukuisia pieniä juttuja, jotka on hyvä opetella juuri näiden avulla. Esimerkiksi joukkojen siirto rautateiden avulla, eri yksiköiden erottaminen päämajojen alaisuudesta, huoltoreitit ja yksittäisten huoltopisteiden käyttö taistelussa sekä varsinaiset taistelumekaniikat.

Taisteleminen tuntuu erityisen hauskalta, sillä siinä on mukana täysin uusi idea. Jokaisella yksiköllä on normaalien hyökkäys- ja puolustusarvojen lisäksi myös aselajitunnus. Mitä enemmän yhdessä heksassa on taisteluun osallistuvia eri aselajeja, sitä enemmän siihen saa bonuksia. Nämä lisäbonukset arvotaan erivärisillä nopilla, joiden väri riippuu käytettävistä joukoista. Nopan tulos lisätään jokaiseen kyseistä väriä vastaavan joukon lukuun. Tämän johdosta voimasuhteet saattavat heilahtaa rajusti taistelun alettua. Esimerkiksi heikolta koostuva suomalainen jalkaväkirykmentti koostuu kolmesta pataljoonasta, joiden yhteenlaskettu painettu puolustusarvo vaihtelee 3-6 välillä. Tähän kun lisätään nopan tulos, niin hyvin heittämällä se saattaa jopa tuplaantua. Oli mielenkiintoista nähdä, miten yksittäisesti heikot suomalaiset yksiköt pystyivät kuitenkin pitämään pintansa määrällisesti ja voimallisesti ylivoimaiselta vaikuttavaa vihollista vastaan.

Nyt olisi tarkoitus siirtyä suuren kampanjan pariin. Sen tahkoamiseen täytyy varata runsaasti aikaa ja istumalihaksia, sillä kyseessä on 14 kierroksen mittainen valtava kädenvääntö. Lisäksi mukaan tulevat ensimmäistä kertaa nyt myös ilma- ja meritaistelut, jotka varmasti hidastavat ensimmäisiä kierroksia.

 

The Finnish Trilogy: Winter War

Tekijä: Mikugames

Julkaisija: Mikugames

Pelaajia: 2

Muuta: Lautapeli. Hinta suoraan tekijältä 86 euroa.

Pelin kotisivu: http://mikugames.com/

Leevi Rantala

 

Toim. huom. Mikugames työstää parhaillaan pelin ohjekirjan uutta, 2.0-versiota. Suomen sodista julkaistaan myös pelit Vol. 2 Continuation War 1941-1944  sekä Vol. 3 Lapland War 1944-1945.

 

Lisää aiheesta

Close Combat IV: Taistelu Viipurista (PC)

Red Winter (lautapeli) 

Talvisota: Icy Hell (PC) 

The Finnish Trilogy paketoi talvisodan, jatkosodan ja Lapin sodan suurstrategiaksi 

Winter War: Squad Battles (PC)