Uusimmat

Blood Bowl – verta pahvikentällä

27.04.2009 12:30 Miikka Lehtonen

Videopelien ystävät, huomio. Teitä tullaan pian hemmottelemaan pelitapahtumalla, josta lautapelien ystävät ovat saaneet nauttia jo parin vuosikymmenen ajan, todellisesta ikiaikaisesta klassikosta.

Mitä saadaan, kun yhdistetään jenkkifutista, rugbyä ja hillitöntä väkivaltaa samaan kuppiin ja sekoitetaan mainiolla Warhammer-maailmalla, kunnes cocktail on valmis nautittavaksi? Blood Bowl, kohta myös videopelinä.

Alkuperäinen Blood Bowl –peli julkaistiin vuonna 1987, eikä se muistuttanut ainakaan pelimekaniikaltaan nykyistä peliä kuin sattumalta. Tuolloin peli oli yhtäläinen osa jenkkifutisparodiaa ja Games Workshopin suositun Warhammer-sotapelin laajennusta. Tämän myös huomasi, sillä peli tuntui enemmän sotapeliltä kuin urheiluaiheiselta lautapeliltä.

Urheilu oli kuitenkin pelin pointti, sillä se kuvasi väkivaltaista ammattiurheilua Warhammerin sotaisassa maailmassa. Blood Bowl on lajina kuin risteytys australialaista jalkapalloa ja rugbyä, joskin sääntöjä on karsittu entisestään.

Kaksi yhdentoista ihmisen – tai örkin tai goblinin tai amatsoonin tai vaikka vampyyrin – joukkuetta ottaa yhteen kentällä pyrkien teoriassa toimittamaan palloa vastustajan maalialueelle, joskin käytännössä tämä unohtuu helposti jo ensimmäisellä vuorolla kun joku innostuu potkimaan kaveria turhan herkkään paikkaan.

Pitkää kehitystä

Laitokset seurasivat toisiaan ja monien mielestä se yhä ainoa oikea versio, Blood Bowlin kolmas laitos, julkaistiin vuonna 1994. Vaikka pelistä oli toki nautittu jo aiemminkin, juuri kolmas versio on yhä se, mitä ihmiset useimmin ajattelevat puhuessaan Blood Bowlista. Kolmas laitos yksinkertaisti selvästi aiemmin monimutkaisia sääntöjä ja teki näin pelistä reilusti aiempaa nopeamman ja mukavamman pelata. Siinä missä aiemmin pelin parissa vierähti kokonainen päivä, kolmannen laitoksen väännöistä selvisi parissa tunnissa.

Tälle versiolle julkaistiin myös Deathzone-laajennus, joka viimeistään teki pelistä legendan. Se näet laajensi Blood Bowlin maailmaa tarjoamalla pelien ympärille reilusti lihaa turnaus- ja sarjasysteemin avulla. Pelaajat pystyivät keräämään kokemusta ja oppimaan uusia kykyjä – mikäli selvisivät hengissä takaisin pukukopin suojiin. Nyt oli kasassa se lopullinen sekoitus, josta nautitaan vielä tänä päivänäkin.

Myöhempinä aikoinaan Games Workshop teki todellisen kulttuuriteon vapauttaessaan pelin säännöt ilmaiseen levitykseen. Living Rulebook –nimellä kulkevaa projektia tarkistetaan ja päivitetään jatkuvasti tulosten ollessa kaikkien halukkaiden ladattavissa. Voisikin sanoa, että Blood Bowlilla ei ole ikinä mennyt näin hyvin.

Tämä ei toki ole sen enempää sattumaa kuin Games Workshopin hyväntekeväisyyttä. Firma on tiennyt jo pitkään, että sääntökirjat ovat vain pieni osa tulonlähteitä. Kun säännöt jakaa ilmaiseksi, useampi ne imutellut voi intoutua ostamaan kymmenien eurojen edestä figuja pelikentälleen – ja ties vaikka koukuttuu samalla muihinkin peleihin.

Pelattavuuden polttopisteessä                     

Blood Bowlin mieletön suosio ei ole sattumaa, sillä vaikka asiaa ei välttämättä olekaan usein pohdittu, peli osuu moneen pelisuosion kannalta herkulliseen ja kriittiseen pisteeseen. Miniatyyripelinä se on mukavan näyttävä: värikäs pelilauta, hyvin maalattuna todella komean näköiset pelihahmot ja ympärille usein rakennellut puitteet tekevät pelistä miellyttävän katsoa ja seurata.

Samalla peli on kuitenkin myös helposti lähestyttävä. Warhammerin starttikynnyksenä on tarve maalata useita kymmeniä, joskus jopa toista sataa figuuria. Moni ei jaksa, uskalla tai halua. Blood Bowlissa selviää alle kahdellakymmenellä hahmolla, jotka ovat vieläpä tavallisia rivimiehiä paremmin poseerattuja ja hauskempia maalata.

Myös säännöt ovat mukavan yksinkertaiset. Perusteet oppii kymmenessä minuutissa, mutta todelliseksi mestariksi ei tule kuin vuosien pelaamisen jälkeen, varsinkaan kun tarjolla on joukkuetta joka lähtöön. Mikä puree vaikka vahvoihin ja hitaisiin örkkeihin ei purekaan nopeisiin ja ketteriin haltioihin.

Kaikkien tekijöiden tuloksena syntyy peli, joka on todella hauska pelata. Kun säännöt on opittu, voi nauttia täysin siemauksin. Pelkästään yksittäiset pelit ovat ratkiriemukkaita ja jännittäviä, mutta todellisesta huippupelistä voi puhua viimeistään liigaa pelatessaan.

Jatkuvasti kehittyvät pelaajat tuovat peliin aivan uuden elementtinsä, kun yksittäisen ottelun lopputulosta tärkeämpää voikin olla vaikka suojata tähtipelaajaansa vastustajan taklauksilta – ja tuomarilta usein huomaamatta jääviltä potkuilta – jotta tämä on pelikunnossa seuraavassakin pelissä, eikä ainakaan päädy haudan puolelle.

Blood Bowlin kaikki mainiot ainekset ovat kuin tietokonepeliä varten tehtyjä, joten onkin ihme, ettei kukaan ole yrittänyt kaupallisessa mielessä – ainakaan ennen kuin nyt.

Nyt myös monitorillasi

Blood Bowl on nähty parikin kertaa tietokonemuodossa, mutta kaupallisessa mielessä on ollut hiljaista. 90-luvun puolella julkaistiin kaikin puolin karu ja kömpelö PC-versio, josta ei kannata juuri paljon puhua – eikä siitä moni varmasti myyntilukujen perusteella osaisikaan puhua.

Tunnetumpi tietokoneversio on täysin ilmainen ja huippusuosittu. FumBBL tarjoaa Java-pohjaisen clientin ja tuen sadoille, ellei jopa tuhansille Internetin välityksellä pyöriville liigoille. FumBBL on noussut vuosien varrella käsittämättömän suosituksi ilmiöksi ja kerännyt ympärilleen kaikille ilmiöille välttämättömiä lieveilmiöitä. Huono urheiluhenki, tahallinen kaverin vahingoittaminen ja jatkuva itku ja poru ovat ilmiöitä, joiden takia moni pelaaja on sanoutunut irti FumBBL-peleistä. Silti kokeilemisen arvoinen.

Hieman värikkäämpää vaihtoehtoa kaipaavien ei tarvitse odotella enää kauaa, sillä ranskalainen Cyanide jatkaa siitä, mihin tiimi vuosikymmen sitten päätti. Tuolloin heidän Chaos League –pelinsä herätti huomiota niin pelaajien kuin Games Workshopin taholta. Peli oli sen verran härski Blood Bowl –kopio, että firmojen tiet veivät raastupaan. Riidat kuitenkin solmittiin ja halimisen keskellä Cyanide palkattiin kehittämään tietokoneversiota Blood Bowlista.

Pitkä odotus on miltei ohi, sillä Blood Bowlin peliversio ilmestyy PC:lle, Xbox 360:lle, Nintendo DS:lle ja PSP:lle vielä tämän kevään aikana. Pelin beta-versio pyörii parhaillaan, joskin hyvin tiukan vaitiolovelvollisuuden saattelemana. Cyaniden vihaa uhmaten totean, että parikymmenvuotisen fanin perspektiivistä tarkasteltuna Blood Bowlin tietokoneversio on juuri se aito Blood Bowl, jota olemme vuosikausia toivoneet ja odottaneet, eikä peli voi ilmestyä tarpeeksi nopeasti.

 

 

 

Tekijä: Cyanide Studios
Julkaisija: Focus Home
Testattu: PC
Tulossa: DS; PC, PSP, Xbox 360
Pelaajia: 1-?
Pelin kotisivu: http://www.bloodbowl-game.com
Miikka Lehtonen

 

Lisää aiheesta

Blood Bowl sai nettisaitin

Blood Bowl: kun puuhaltiat kaaosta kyykyttivät

Kiinnostaako Blood Bowl? Ilmoittaudu moninpelibetaan!

Lue myös

G.I. Joe – lelusankarit hyökkäävät valkokankaalle ja peliruuduille – ensikosketus

Grand Ages: Rome (PC)

Housemarque haastattelussa 2: pelintekeminen PSP:llä

Microsoft Sidewinder X8 –hiiren leveästä takapuolesta saa tuhdin otteen

Prince of Persia Epilogue (PS3, 360)

Street Fighter IV (PS3, 360)

Wiikon wanha: Prince of Persia

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 7)