Uusimmat

Deus Ex –modikatsaus – joko olisi uudelleenasennuksen aika?

08.03.2014 14:00 Mats Kyyrö

Liberty Island, New York. Yön pimeydessä kylpevä saari näyttää yli lentävän uutishelikopterin silmin rauhalliselta, mutta pinnan alla kytee: Vuosisadan alkupuoliskon levottomuuksissa syntynyt separatistijärjestö NSF on vallannut vapaudenpatsaan rauniot vain muutamaa tuntia aiemmin. Yhdistyneiden kansakuntien terrorisminvastainen toimielin on vastannut tilanteeseen lähettämällä paikalle nanoteknologialla varustetun huippuagenttinsa. Koko maailma pidättää hengitystään.

Pian uutiskameroille tallentuu jotain, mistä salaliittoteoreetikot eivät vieläkään ole päässeet yhteisymmärrykseen. Mies pitkässä mustassa takissa alkaa pinota tyhjiä laatikoita päällekkäin, kunnes vapaudenpatsaan raunioiden rinnalle nousee toinen, painovoimaa uhmaava huojuva torni. Hän kiipeää viritelmänsä päälle, katsoo suoraan helikopteria kohti aurinkolasien takaa paistavilla sinisillä silmillään, ja näyttää sitten ilmekään värähtämättä käsissään olevaa esinettä kameralle. Oliko se todella pelkkä suklaapatukka? Vielä tänäkään päivänä kukaan ei pysty sanomaan varmaksi. Ainoa, mitä tiedämme, on että hetkeä myöhemmin raunioiden sisällä ei ollut ensimmäistäkään eloonjäänyttä.

Vuonna 2000 ilmestynyt Deus Ex on kiistämättä yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista PC-peleistä. Roolipelaamista, räiskintää ja hiippailua vapaamuotoiseen salaliittoseikkailuun yhdistävä cyberpunk-eepos on edelleen monella tapaa ainutlaatuinen pelikokemus, jonka kaltaista ei modernien pelien joukosta löydy. Useat pelaajat palaavat tuohon ikuisen yön ja trenssitakkien maailmaan kerta toisensa jälkeen ja löytävät jotain uutta joka kerta. Olipa kyseessä sitten aiemmin missattu e-kirja tai ovikoodi, tuntuu Deus Exin synkkään tulevaisuuteen kätkeytyvän lähes pohjaton määrä sisältöä – tai ainakin melkein.

Ollaan hetki rehellisiä. Deus Ex on pian 14 vuotta vanha, eikä toista sen kaltaista peliä ole ollut saati tule lähitulevaisuudessa olemaankaan. Human Revolutionin ja Dishonoredin kaltaiset teokset ovat tulleet lähelle, mutta silti joutuneet taipumaan nykypäivän peliteollisuuden käytäntöjen alla. Pelaajille ei yksinkertaisesti enää voida antaa samanlaista vapautta kuin ennen. Mitä me vapaudentunnetta kaipaavat retrosedät ja muut menneisyyteen haikailijat siis pelaamme, kun Deus Ex alkaa viimein kymmenennen läpipeluun jälkeen maistua puulta?

Ja entäpä uudet pelaajasukupolvet, jotka eivät vielä ole edes tutustuneet peliklassikkoon? Aika ei suinkaan ole kohdellut Deus Exiä yksin silkkihansikkain. Yhteensopivuusongelmat nykyisten käyttöjärjestelmien kanssa ja auttamattoman vanhentunut graafinen ulkoasu saattavat helposti turhauttaa uuden tulokkaan, alun jyrkästä oppimiskäyrästä puhumattakaan. Onko myös Deus Ex tuomittu lopulta katoamaan pelkäksi muistoksi bittiavaruuden syövereihin, kuten niin monet pelit ennen sitä?

Ei ainakaan jos se on pelin faneista kiinni! Vuosien saatossa Deus Exiin on ilmestynyt yhteisön voimin lukuisia päivityksiä, korjauksia, modifikaatioita ja jopa kokonaan uusia seikkailuja. Seuraavassa infografiikassa käymme näistä läpi parhaimmat, ja kerromme, kuinka saat pelistäsi eniten irti, olitpa sitten kymmenien läpipeluiden veteraani tai vain utelias vihernokka. Ei siis muuta kuin nostalgialasit päähän ja nahkaparka niskaan – on taas aika asentaa Deus Ex!

Mats Kyyrö

 

Klikkaamalla suurempi infografiikka

 

Linkkejä:

Deus Ex @ Steam

Deus Ex @ Good Old Games

http://www.moddb.com/mods/new-vision

http://www.moddb.com/search?q=deus+ex

 

Lisää aiheesta

Deus Ex (PS2) 

Deus Ex: Human Revolution – salat avautuvat haastattelussa (osat 1-5)

Deus Ex: Human Revolution (PC) 

Deus Ex: Human Revolution (PC, PS3, Xbox 360) 

Deus Ex: Invisible War (PC, Xbox) 

Deus Ex: Invisible War (Xbox)

Nykypelimusiikin geneerisyyden ongelma 

Warren Spector – pelimaailman arkkivelho 

Lue myös

Thief-ensikosketus – itsekeskeinen paskiainen vai sittenkin sankari? [osa 3]

Tobago (lautapeli)

Trials Fusion –haastattelu: pärinäpeli täynnä salaisuuksia

Wiikon wanha: Alien vs. Predator

Vuoden 2013 paras pelikäsikirjoitus: Bioshock Infinite