Uusimmat

DiRT 3 – talla pohjaan ja rallia ajamaan

17.05.2011 19:00 Jukka O. Kauppinen

Rallipelit ovat olleet aina lähellä suomalaisten pelaajien sydäntä. Mutta yhtään todella hyvää rallia ei ole nähty vähään aikaan. Muutama paras yrittäjä on viime vuosina kikkailut liikaa ja jättänyt rallin melkeinpä sivuseikaksi kaikenlaisen muun koheltamisen alle. Viimevuotinen virallinen WRC-rallipelikään ei kipinöinyt täysillä, vaikka se olikin hyvä yritys. Codemastersin Dirt 3 kuitenkin yrittää nyt korjata tilanteen.

Dirt 3 nojaa kunniakkaaseen historiikkiin. Sarjan ensimmäinen peli, Colin McRae Rally, julkaistiin jo vuonna 2000 ja Colin 2.0 on yhä tänään ehkä kaikkien aikojen tykätyin rallipeli. Peliperheen nuoremmasta päästä löytyvä Colin McRae Dirt oli vahva yritys tehdä äärimmäisen realistinen rallipeli nykypäivän pelikoneille, kun taas Colinin kuolemaa seurannut Dirt 2 harhautui pahemmin kerran mainituille koheltamispoluille. Pelissä oli liian vähän rallia ja sitäkin enemmän jenkkimarkkinoita nuoleskelevaa sohlaamista ja grungea.

Siksi onkin hienoa, että Codemasters tunnustaa avoimesti Dirt 2:ssa tekemänsä virheet. ”Se ei toiminut”, tunnusti peliä pohjoismaiselle medialle esitellyt Codemastersin Mike Hendrixen.

Miksi sitten Dirt 3 toimisi?

”Minä kutsun sitä vähän leikilläni rallipeliemme best of -kokoelmaksi”, Hendrixen vastaa.

”Siinä on parhaat osat ensimmäisestä Dirtistä ja kakkosen hyvät ominaisuudet. Olemme myös kuunnelleet pelaajiamme ja pureutuneet sarjan aiempiin osiin miettien uudestaan, että mitä niissä olikaan hyvää.”

Pohjoismaisia erikoisherkkuja

Pelin pohjoismainen painos eroaa jonkin verran peruseurooppalaisesta serkustaan. Vaikka EU- ja pohjoismainen versio ovat molemmat sisällöllisesti englanninkielisiä, on virallisessa Nordic Edition -painoksessa myös neljä Super Team -lisuketta. Jokainen Super Team lisää peliin neljä uutta Superstar-kilpailua, minkä lisäksi ne antavat pelaajille kilpakauden alussa hyviä bonuksia. Pelaajan kuljettaja-avatar saa muun muassa enemmän mainetta, kun hän suorittaa kisaillessaan bonustehtäviä.

Näitä Super team -lisukkeita ei ole lainkaan pelin muussa Euroopassa tai muualla maailmassa myytävissä painoksissa. Kuten voi päätellä, Codemasters yrittää kovasti puffata tällä omia pohjoismaisia yhteistyökumppaneitaan ja kauppiaitaan, houkutellen pelaajia ostamaan pelinsä mieluummin täkäläisten kanavien kuin digikaupoista tai etäämpää Euroopasta toimivista nettikaupoista.

Huonommistakin lähtökohdista on peliä tehty. Kaikki eivät rohkene tunnustaa, että nyt mokattiin ja miettiä seuraavaa peliään noista lähtökohdista, vaikka kaikkihan tietysti kuuntelevat aina fanejaan ja pelaajiaan. Tai ainakin väittävät niin.

Perinteisen rallin ystävät saattavat tosin köhiä pelin joistakin uusmuotisista ominaisuuksista. Rallikilpailemisen lisäksi elämysten etsijöille löytyy gymkaha-niminen temppuiluajomuoto, jossa ralliautoilla kikkaillaan suljetulla areenalla yleisön edessä. Jotakuinkin samaa tarjoilee myös DC Compound -pelitila. Ja jotta kikkailu ja yleisön hurmaaminen olisi täydellistä, on pelissä myös sisäänrakennettu videoeditori, jolla leikattuja pätkiä voi upata suoraan YouTubeen, pelistä poistumatta. Twitteriäkään ei ole unohdettu.

”JOKPelaaja tuli juuri kahdeksanneksi Dirt 3 -kisassa!” Automaattisia postauksia sosiaalisiin medioihin! Voiko nettikansalainen enää enempää toivoa?

Kenties jotain ajettavaa? Erilaisia ajotiloja löytyy seuraavasti: rally, rallycross, trailblazer, gymkhana, landrush sekä kilpa-ajo jaetulla ruudulla. Jaetulla ruudulla? Jep. Sitä on kuulemma kaivattu ja kivaahan se oli. Vaikka onkin melko erilaista verrattuna tavallisempiin kilpa-ajopeleihin, joissa kaikki autot lähtevät kerralla liikkeelle. Nyt jos kaveri tai tekoälykuski vilahtaa peräpeilissä, niin tiedät ajaneesi kehnosti. Ja jos muista yrittää päästä ohi, niin se ei ole ihan niin yksinkertaista. Ralliradat kun ovat kovin kapeita, joten paikkaa saa kytätä oikein tosissaan – ja jos ei onnistu, niin peltipusut voivat pilata kisan perusteellisesti.

Tekijöiden mukaan peli on suunnattu ennen kaikkea kahdelle erilaiselle kohderyhmälle. Nuoremmat wannabe-kuskit ovat sellaisia 14-25-vuotiaita kaasuttelijoita, jotka tykkäävät vauhdista, fiiliksestä ja toiminnallisesti urheilusta. Eli ihan erityisesti autoilla päristelystä. Asetuksia tunkkaamalla pelistä saa kuitenkin myös esille syvemmälle sukeltavan rallisimulaation, joka lienee enemmän vanhempien ajopelien ystävien mieleen.

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Viisi vuosikymmentä rallipelejä

Ajopelejäkin on ihan kiitettävästi. Viitisenkymmentä autoa edustavat ralliautoilun ja offroad-kaahaamisen viittä eri vuosikymmentä. Vehkeet on jaettu kahdeksaan sarjaan, joita voi myös jonkin verran yhdistellä. Itse tykkäsin eläimellisesti suomalaisten rallikuskien 60-luvulla kuuluisiksi tekemistä Mineistä, joilla ajaminen on kerta kaikkisen suloista ja veikeää. Sellaisen kun pistää alleen suomalaiseen metsämaisemaan, niin kyllä kelpaa.

Jaa suomalaiseen metsämaisemaan? Kyllä maar. Suomen autourheilullisen kesän kohokohta, Jyväskylän ralli, löytyy pelistä kahdeksan erikoiskokeen mittaisena. Miettikääs miten mukavaa on huristella kauniisti pölyävällä Tupasentiellä, säikytellä radalle tunkeutuneita rohkelikkoja Lankamaalla ja nauttia Isojärven järvimaisemista. Syökö kala? Miten Mansikki voi? Hyvinkö lypsää?

Tätähän en sitten teille oikeasti kertonut. Testattavana ollut versio kun ei virallisesti sisältänyt sen enempää Suomen ratoja kuin vaikkapa ralliteiden petoa, Mini Cooperia. Leikitään siis, että näin vain unta, jossa miniseni singahti Suomen kesään, ajaen muun muassa seuraavilla reiteillä: Tupasentie, Hanisjärventie, Lankamaa, Isojärvi, Alhojärvi, Kaatselkä, Kakaristo ja Mutanen.

Vaikka en rallin aktiivinen ystävä olekaan, olen toki huristellut suomalaisilla pikkuteillä ja joskus eksynyt katsomaankin rallia. Ja tämä unessa näkemäni kuvaus Suomen kesäisistä kilpateistä oli todella kaunista katsottavaa ja näköistään. Tällä kertaa keski-Suomi ei ollut täpötäynnä hollantilaisia tyylimyllyjä, vaan mummonmökit ja maatalot värittivät upeasti metsämaisemien ja peltojen lomassa ajettavaa kisaa, ja ensimmäisellä kerralla täytyi peli ihan paussittaa ja katsoa ympärille, että näinkö oikein. Kyllä. Äijähän siellä soutuveneessä oli kalassa.

Tiimi on tehnyt kotityönsä muutoin hienosti, mutta kyllä Suomen ralleissa on parhaimmissa tieltä ulosajopaikoissa enemmän väkeä odottamassa pellin ryttääntymistä. Mutta annetaan anteeks, oli tätä niin kiva katsoa.

Suomen lisäksi päheää ajettavaa löytyy myös Norjan Lillehammerin talviurheilukeskuksen ympäristöön sijoitetuista talvisista erikoiskokeista. Luvassa on kunnon sladittelua ja laskettelua piikkirenkailla kiperillä vuoristoteillä, jotka pakottavat esittämään kiperän kysymyksen: miksi norjalaiset tekevät vähän väliä kivisiä kaarisiltoja pikkuteidensä yli? Niihin tuli rikottua auto kerran jos toisenkin.

Noin yleisesti ottaen suomalaisia ratoja kuvailtiin nopeiksi ja hauskoiksi, kun taas Norjassa kuljettajilta vaaditaan teknistä taitoa ja tarkkaa ajamista. Allekirjoitan.

Ja onhan noita ratoja kaiken kaikkiaan se satakunta, Suomen ja Norjan lisäksi muun muassa Monacossa, Yhdysvalloissa ja Keniassa.

Eräänä yhteisenä piirteenä niiden kerrottiin olevan Dirt 2:ta ”pienempiä ja rallihenkisempiä”.

Kaksin baanalle

Eivätkä uutuudet vieläkään lopu. Pelissä on myös säätiloja, kuten lunta, sadetta ja muuten vain kosteaa keliä. Esittelijän mukaan säätilat ovat myös muutakin kuin pelkkää visuaalista kuorrutusta, eli ne myös vaikuttavat ajoon ja autojen tuntumaan. Sää voi myös muuttua kesken kisan, samoin vuorokaudenajat. Hämärässä ajaminen oli muuten kovin tunnelmikasta, kun ympäröivä metsä ei ollut aivan täysin pilkkopimeä mustuus, vaan valokeilojen ympäriltä erotti myös jonkin verran maisemia.

Pelissä on panostettu myös satunnaisempaan hupiajeltavaan. Erilaisia party-pelitiloja on useita, joista lipunryöstön ohessa erityisesti zombie-viruskaahailu kuulosti lystiltä. Zombie-ralliautoja. Liekö tätäkään ennen nähty. Pelaajien autot siis kärsivät zombieviruksesta, jota pitää levittää parhaansa mukaan eteenpäin. Ehkä ihan jees huvittelua.

Tiesitkös tämän?

Foorumeilla mesoavat pelaajat ovat tietysti aina se kaikkein äänekkäin kansanosa. Valittajien osuus näistä on aina suhteettoman suuri, sillä jokaista itkijää kohtaan on aina 10-100 tyytyväistä pelaajaa.

Muun muassa hardcore-pelitilat ja ajopelien sisänäkymät tuntuvat usein maailman tärkeimmiltä asioilta, kun lueskelee nettipuheita. Codemastersin tutkimukset Dirt 2:n pelaajista tuovat kuitenkin yllättäviä tulosta.

43 prosenttia Dirt 2:n pelaajista pelasi easy-vaikeustasolla, 34 puolestaan casualilla. Serious-tasolla ajoi 17%, joten loppujen lopuksi extreme- ja hardcore-tasoilla huristeli yksi prosentti kutakin.

Entä sisänäkymät? 37 prosenttia kuskeista ajaa chase close -ulkonäkymällä, 36 chase farilla. Lopuista 16 prosenttia ajoi konepeltinäkymällä, kolme puskurista ja kahdeksan auton sisältä.

Ja jos vielä miettisi vähän sitä ihan mitätöntä pikkujuttua kuin ajotuntuma.  Ehdin ottaa koeajoon useita ajopelejä eri ympäristöissä, säätiloissa ja vaikeusasteilla. Autourheilun antiammattilaisena on vaikea sanoa miten uskottava ajofysiikka ja -tuntuma oikein ovatkaan, mutta näin vahvana kasuaaliautoilun edustajana sanoisin, että se tärkeä balanssi hauskuuden ja uskottavan fiiliksen välillä tuntui olevan paikallaan. Nautin ajamisesta ja yksinpelissäkin monet kisaillessa nähnyt ja koetut tapahtumat saivat kasvoille iloisen hymyn.

Eikä hymy tullut pelkästään auton perusteellisesta hajottamisesta, peliin rakennetuista vekkuleista yksityiskohdista, törmäyksistä, visuaalisista efekteistä tai julkaisijan edustajatkin riemastuttaneen pikkusen fysiikkabugin löytämisestä (vaikka en minä silti kauaa pystynyt ajamaan vasen ovi asfalttia viistäen vuorenseinää pitkin). Vaan ihan siitä, että ajaminen oli kivaa ja autot mainioita. Ne nopeammatkin. Ja tämä mieheltä, joka ajoi tässäkin testissä enimmäkseen Mini Cooperilla (ja Forza 3:ssa Datsun 100A:lla).

Kokeilinhan minä sitä gymkhana-kikkailutilaakin ja poltin kumia yleisön edessä, mutta uskoisin että kyllä suomalaiselle autourheilupelien ystävälle se ralli on tärkein juttu. Ja se kyllä tuntuu toimivan.

 

 

Tekijä: Codemasters

Julkaisija: Codemasters

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – julkaisupäivä 24.5.2011

Pelaajia: 1, 2-?

Pelin kotisivu: www.codemasters.com/games/?gameid=3240

Jukka O. Kauppinen

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Lisää aiheesta

Colin McRae 2005 (PSP)

Colin McRae DiRT (PC, 360)

Colin McRae Rally 04 (pc, PS2, Xbox)

Colin McRae Rally 2.0 (PC, PSX)

Colin McRae Rally 3 (PC)

Colin McRae: Dirt 2 (PC)

Colin McRae: Dirt 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Battlefield 3 – ”kaikki on kiinni ideasta ja toteutuksesta”

Child of Eden on jotain uskomattoman kaunista

Driver: San Fransisco on outo mutta hauskalta kuulostava ajopeli

Roccat Kova[+] – pelihiiri täynnä Lapin taikaa

SOCOM Special Forces – haastattelussa pelin pääsuunnittelija

Warhammer 40k: Space Marine lunastaa K18-ikärajansa