Uusimmat

Gears of War 3:n Beast-pelimuoto – ensikosketus

12.07.2010 19:00 Juho Anttila

Massiivisten miesten verileikin, Gears of War -pelisarjan, kolmas osa on yksi Xbox 360:n odotetuimmista yksinoikeusjulkaisuista. Ei ihme, viihtyyhän sarjan edellinenkin rykäys yhä verkkopelilistojen kärjessä, kiitos monipuolisten pelimuotojensa.  

Fanit odottavat kolmanneltakin osalta epäilemättä lisää samaa vanhaa, mutta tarjolla on toki myös uudistuksia. Pääsimme tutustumaan uuteen, petomaisen kiehtovasti nimettyyn yhteistyöpelimuotoon.

Gears of War 2 esitteli uuden kerrassaan mainion yhteistyöhaasteen, Horden, jossa ihmisten ohjaamat soturit taistelevat kierros kierrokselta ylivoimaisemmaksi käyvää vihollisarmeijaa vastaan. Uusi, BEAST-nimen saanut haaste pohjautuu samaan perusideaa, mutta kääntääkin tilanteen päälaelleen omituisella ja kiehtovalla tavalla.

Nimeä ei muuten tarvitsisi välttämättä kirjoittaa kokonaan isoilla kirjaimilla, mutta se vain tuntuu kerta kaikkiaan paremmalta. BEAST MODE! PETOPELI! GRRR! Kiinnostus herää jo vähemmästäkin.

Vihollisen saappaissa

Horden pelimekaniikka on se kivijalka, johon petopelikin nojaa. Pelaajien ohjaamat hahmot taistelevat yhteistyössä tekoälysotureita vastaan. Tällä kertaa ohjattavaksi saa kuitenkin ihmisten sijaan erilaisia, toinen toistaan tuhoisampia locust-sotureita. Kun Hordessa valikoitiin erilaisia aseita, Beastin pelaajat valikoivat locusteja. Hahmon valinta toimii polettijärjestelmällä: menestys kentällä poikii pelimerkkejä, jotka voi vaihtaa kuoleman kohdatessa uuteen soturiin.

E3-messuilla kokeiltu demo koostui ainoastaan neljästä erästä. Käytettävissä oli jokaisella kierroksella hieman erilainen valikoima locusteja. Tässä vaiheessa ei ole tiedossa, onko kyseessä pelin ominaisuus vai ainoastaan kikka, jolla toimittajat saatiin kokeilemaan kaikkia tarjolla olleita luokkia.

Valikoimasta löytyi melkoinen määrä tuttuja ja ennestään tuntemattomiakin yrmynaamoja. Tickerit olivat ainoa kaikilla kierroksella käytössä ollut luokka. Tämän lisäksi pääsimme kokeilemaan muun muassa wretchejä, kantuseja, serapedejä, joka oli eräänlainen sähköä sylkevä jättiläistuhatjalkainen, diggereitä, boomereita, mulchereita ja tietenkin sokerina pohjalla berserkkereitä.

Käyttöliittymässä näkyi myös useita tummennettuja hahmonpaikkoja, joiden sisällöstä ei saatu vielä tarkempaa tietoa. Ilmeisesti uusia tuttavuuksia on luvassa enemmänkin. Epic Games näyttää onnistuneen tasapainotuksessa mainiosti; jokaisella luokalla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, joiden luova yhdisteleminen kannustaa joukkuepeliin. Esimerkiksi Kantus voi parantaa kaatuneita tovereitaan, mutta tarvitsee aktiivista suojelua toimenpiteen aikana.

Rujoa ja näyttävää

Ainoa demossa nähty kenttä käsitti eräänlaisen raunioituneen temppelin. Ei välttämättä kovinkaan omaperäistä, mutta ainakin alue oli hyvin suunniteltu. Kentältä löytyi yllin kyllin sekä suojaa että myös mahdollisuuksia sivustakoukkausten kaltaisiin taktisiin liikkeisiin.

Tämänkaltaisessa pelissä tekoälyn rooli nousee arvoon arvaamattomaan. Se suoriutuikin suorastaan esimerkillisen hyvin. Toki konesoturilla löytyy myös melkoinen asearsenaali metkujensa tueksi. Demossa nähtiin niin tykkitorneja, leijuvia taistelurobotteja kuin jopa kammottu Hammer of Dawn.

Suoritus oli teknisesti erinomainen. Pelaamani kolmen kierroksen aikana törmäsin vain yhteen suhteellisen vähäpätöiseen bugiin. Pelihahmoni nimittäin lipsahti piikkilanka-aidan lävitse. Virhe auttoi saamaan kiinni kierroksen viimeisen hengissä olleen ihmisen, jonka murjominen kuoliaaksi tämän omalla kädellä sai unohtamaan ikävän virheen välittömästi.

Peli myös näyttää hämmästyttävän hyvältä. Värejä löytyy, mutta ei liikaa, eikä yksityiskohdissakaan olla säästelty. Menisin jopa niin pitkälle, että väittäisin Epicin tiimin ylittäneen jopa Uncharted 2:n asettaman riman. Ainakin graafinen tyyli maistui itselleni selvästi paremmin.

Harmillisen lyhyen ensikosketuksen perusteella näyttäisi siltä, että Beast-pelimuoto sopii mitä parhaiten Gears of War -sarjan moninpelitarjonnan jatkoksi. Toiminta on näyttävää, brutaalia ja juuri sopivan erilaista jo koettuun verrattuna. Harmi vain, että joudumme odottamaan pelin ilmestymistä vielä kovin pitkään.

Artikkeli on tehty yhteistyössä XCN-verkoston kanssa.

 

Kehittäjä: Epic Games
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Tulossa: Xbox 360 (huhtikuu 2011)
Pelin kotisivu: http://gearsofwar.xbox.com

Juho Anttila & XCN

 

Lisää aiheesta

Gears of War 3 -haastattelussa Cliff Bleszinski

Clifford Bleszinskiä, tuttavallisemmin CliffyB:tä on aina mukava kuunnella. Epic Gamesin hilpeällä veijarilla riittää sanottavaa melkein asiasta kuin asiasta, mutta mikä tärkeintä, miehen edustama firma kehittää vallan mainioita pelejä. Tärkeimpänä näistä Gears of War -sarja, jonka kolmannen osan tiimoilta pääsimme kuulustelemaan Cliffyä E3-messujen aikana.

Lue myös

Cataclysm-matkapäiväkirja – osa 5: Hyjal ja yleistä säätöä

Fallout: New Vegas – ensikosketuksessa apokalyptinen uhkapeli

Halo Reach ja polttobailut – testasimme Firefight-moninpeliä

Monkey Island 2 Very Special Edition eli ensikosketus LeChuck’s Revengeen

Rage -ensikosketus – id Softwaren uutukainen yllätti

Small World

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 10)