Uusimmat

Ghost Recon: Future Soldier -ensikosketus – soturit kuin kummitukset

05.08.2010 16:00 Jukka O. Kauppinen

Ubisoftin Ghost Recon: Future Soldier vie laadukkaan räiskintäpelisarjan askeleen hieman aiemmasta poikkeavaan suuntaan. Peli panostaa entistäkin enemmän huipputeknologian hyödyntämiseen sodankäynnissä, vieden tapahtumia huomisen sijaan ensi viikolle.

eDomen iskuryhmä otti tuntumaa peliin ja oli pölkyllä päähän lyöty, ainakin jos pelin visuaalisesta annista puhutaan.

Ghost Recon: Future Soldieria esiteltiin suljettujen ovien takana, kaukana yleisön silmistä. Ikävämmin peliä ei päässyt kuitenkaan testaamaan itse, vaan kaikki tapahtui Ubisoftin huolella harjoitellun tahtipuikon mittaan. Toiminta oli kuitenkin siinä mielessä aitoa, että peliä sentään pelattiin oikeasti. Esittelytilaisuudessa toinen Ubisoftin jamppa tarttui padiin, käynnisti pelin ja mäiski tietään eteenpäin, samalla kun toinen esittelijä kertoi pelistä ja ruudulla nähdyistä tapahtumista.

Pahat, pahat venäläiset

Esittely alkoi iskulauseella ”pikemmin kuin uskoisitkaan”. Mahtaisiko se tarkoittaa esimerkiksi pelin ajankohtaa? Ehkäpä peli sijoittuu aivan lähitulevaisuuteen, jota on väritetty omalla ärhäkällä ja vähän mustemmalla realismilla? Tuota, jaa, ei oikeastaan. Viholliset osoittautuivat perinteisen kliseisiksi venäläisiksi äärinationalisteiksi, joita tuntuu löytyvän joka ikisestä nykypäivään sijoittuvasta räiskinnästä. Pahat venäläiset tuntuvat olevan nykypäivän natseja, kun räiskintöjen poliittista maailmankuvaa katsellaan.

Onneksi kliseisyys unohtui nopeasti, jahka varsinainen peli alkoi. Kaikki näet näytti äimistyttävältä, jopa tässä keskeneräisessä muodossaan. Graafisen detaljin huikea taso räiskyy silmille ja jälki on jopa hienompaa, kuin EA:n Call of Duty: Black Ops. Ja ne välivideot… Tilaisuuden jälkeen toimittajat kinastelivat käytävällä, että olivatko ne näyteltyä live-kuvaa, renderoitua tietokoneanimaatiota vai mitä… Lopulta arvelimme, että ilmeisesti videot oli sittenkin tehty pelin omalla enginellä. Huimaa, uskokaa pois.

Fotorealistinen grafiikka on ihan oma taiteenalansa, jota on väännelty ja väärinkäytetty jos jollakin tavalla. Etenkin fanipoikien miekankalisteluissa. Mutta kun et enää erota onko kyse aidosta livekuvasta vai tietokoneanimoiduista ihmisistä, niin silloin homma on kuosissaan.

Ai niin, se peli sitten… Esittelyssä pelaajan Ghost-erikoisryhmä väijytti vihollisjoukon, joka puolestaan yritti väijyttää amerikkalaisten saattuetta. Yhteenoton aikana saimme varsin hyvän kuvan pelin monipuolisesta mekaniikasta, jossa oli mukana ripaus vanhaa, toinen uutta. Peli tuntui Ghost Reconilta, mutta myös uudelta ja kiinnostavalta.

Teknisiä vempeleitä

Pelaajille tarjoillaan aimo annos teknisiä vempeleitä, joiden avulla Future Warrior houkuttelee teknovempeleistä kiinnostuneita. Esimerkiksi pelaajahahmojen optinen naamioitumisjärjestelmä on scifimäisyydessään yllättävän lähellä käytännön sovellutuksia. Kansanomaisemmin vaikkapa näkymättömyyspuvuiksi kutsuttuja laitteita on kehitetty jopa käytännön tasolle, vaikkakin ne ovat yhä täydellisen käyttökelvottomia tositoimissa.

Pelissä sotilaiden käyttämä näkymättömyyspuku on jopa jollain tapaa realistinen. Se ei tarjoa pelaajille täydellistä näkymättömyyttä, järjestelmä toimii akkujen varassa eikä suojaus toimi, jos pelaaja ampuu tai juoksee. Sinänsä näkymättömyysefekti näyttää upealta, joskin ihmissilmin se on ehkä turhankin silmiinpistävä. Vaikka Ghost-soturien läpi näkee, hahmojen siluetit erottuvat selvästi. Tuntuikin jokseenkin typerältä tanssahdella aivan vihollissotilaiden eteen näkymättömyystilassa, kun pelaaja kuitenkin erottaa siluetit aivan selvästi.

Aserintamalla on tarjolla tietysti paljon pyssyjä, kaikkiaan 30 erilaista tuliasetta. Pelaajan pääase, MRB, on kuitenkin se ykkösjuttu. Ja tietysti sitä myös kustomoidaan, kuten kaikissa nykyräiskeissä. Aseen suunnitteluun ja modattavuuteen on panostettu kuuleman mukaan paljon, niin määrällisesti kuin käytännössä, mutta Ubisoftin esittelijät eivät suostuneet tässä vaiheessa kertomaan aiheesta tämän enempää.

Peli tuntuu myös panostavan erittäin paljon coop-yhteispelaamiseen. Koko kampanja on mahdollista pelata neljän pelaajan coop-yhteispelinä. Cooppaus tuo tapahtumiin monia uusia taktisia ja toiminnallisia mahdollisuuksia, joihin peli yrittää usuttaa kaksin käsin. Esimerkiksi ennen taistelun alkamista vielä piilossa liikkuvat pelaajat voivat tarkkailla toistensa tulitussektoreita, jotka kuvataan ruudulla sinisillä merkeillä. Näin jokainen voi valita kohteensa, näkee minne kukin voi ampua ja ketä toiset nyt tähtäävät, minkä jälkeen hyökkäys voidaan aloittaa maksimaalisen koordinoidusti.

Future Soldierin varsinaisesta pelattavuudesta ja käyttöliittymästä en uskalla sanoa mitään tässä vaiheessa, sillä padiin emme päässeet omin käsin koskemaan. Toiminta vaikutti kuitenkin luistavalta. Tässä vaiheessa on kuitenkin tärkeämpää loppuvaikutelma, joka oli erittäin positiivinen, vaikka esittelystä riisutaankin pois kaikki turha hype.

Ubisoftin jampat eivät suostuneet antamaan vielä mitään arvioita pelin betan tai ennakkoversioiden ilmestymisestä, mutta palaamme varmasti aiheeseen kun meillä on mahdollisuus testata peliä omin käsin.

Artikkeli on tehty yhteistyössä XCN-verkoston kanssa.

 

Tekijä: Ubisoft Paris
Julkaisija: Ubisoft
Tulossa: DS, PC, PlayStation 3, PSP, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-?
Pelin kotisivu: http://www.ghostrecon.com
Jukka O. Kauppinen & XCN

 

Lue myös

Arvostelu: Munchkin

Bang!

Creative HS-930i – saako rahalla laatua?

Dolphin 4 Gt Touch – vedenpitävä MP3-soitin

Logitech G110 -pelinäppäimistö – G19:sta muikea pikkuveli

Medal of Honor -ensikosketus: Räiskyvä matka Afganistaniin

PlayStation Move – otimme tuntumaa PS3:n uuteen peliohjaimeen

Starcraft 2 (Mac, PC)