Uusimmat

Grand Theft Auto V: ryöstön anatomia (SPOILER!)

19.09.2013 14:12 Miikka Lehtonen

Grand Theft Auto V:n hauskin ja merkittävin uusi juttu ovat pelin varrelle ripotellut ryöstökeikat, heistit. Ennen kuin paneudumme lähipäivinä peliin arvostelun  merkeissä, niin käydäänpä läpi yksi niistä monista heisteista.

Heti alkuun tietenkin varoitus siitä, että tämä juttu sisältää spoilereita. Lieviä sellaisia, koska nyt spoilataan vain muutaman pelitunnin jälkeen tuleva, tutorial-henkinen ryöstökeikka. Jos haluat mennä pelin pariin aivan sokkona, lopeta lukeminen. Mutta ei lukemallakaan mitään kovin oleellista menetä, sillä kaikki juonipaljastukset jätetään jutun ulkopuolelle.

Lue myös: Grand Theft Auto V – ensimmäiset tunnit

Olisin kuvitellut, että Rockstar olisi ennakkoon mainostanut GTA V:n heisteja enemmän, sillä ne ovat ainakin minun mielestäni koko pelin parasta sisältöä ja tavallaan myös sen koko pointti. Ideana on, että yksi pelin päähenkilöistä, Michael, on vanha ja kokenut pankkirosvo, joka sitten erinäisistä syistä joutuu harjoittamaan edelleen ammattiaan. Kullekin lukuisista keikoista löytyy omat, hyvät syynsä ja ne toimivat tarinan fokuksina. Ne kokoavat yhteen juonenpätkiä ja tarinoita toimien tavallaan pelin sisäisten episodien huipennuksina.

 

GTA V -pelikuvaa. SPOILAA ja ihan taatusti.. Lisää pelivideoita osoitteestahttps://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Ensimmäisessä heistissä Michael päätyy ryöstämään jalokiviliikettä Franklinin kanssa. Syyt ja seuraukset jääkööt itse kunkin löydettäviksi, me puhumme vain tekniikasta. Kuten kaikki muutkin heistit, myös jalokiviliikkeen keikkaus alkaa tutkimustyöllä. Michael kiertelee pitkin liikettä Google Glass –henkisen silmälasikameran kanssa kuvaamassa turvalaitteita ja muita yksityiskohtia, sekä urkkimassa myyjiltä tietoa aikatauluista ja arvokkaiden tuotteiden sijoittelusta.

Kun yksityiskohdat on selvitetty, on aika tehdä suunnitelma. Kuten useimmissa muissakin tehtävissä, Michaelille tarjotaan kaksi vaihtoehtoa: homman voi hoitaa hitaasti ja tyylikkäästi tai ryminällä. Hiljaisessa vaihtoehdossa liikkeen henkilökunta tainnutetaan kaasulla samalla kun hakkeri pitää turvajärjestelmiä hiljaisena tyhjennyksen ajan. Ryminäversiossa mennään rynkyt tanassa ovesta sisään ja pistetään vauhdilla paikat paskaksi.

Koska en ole barbaari, valitsin tietenkin hiljaisen vaihtoehdon. Sitten alkaa valmistelu. Keikkaan tarvitaan jos jonkinlaisia tarvikkeita: tainnutuskaasua, hyönteistorjuntafirman pakettiauto toimimaan kulissina tainnutuskaasun toimitukselle sekä pakoauto. Näiden kaikkien hankkiminen tapahtuu omissa pienissä tehtävissään, jotka ovat ensimmäisessä heistissä aika simppeleitä. Myöhemmin vaihtoehtoja ja liikkuvia osia tulee enemmän.

Tässä lopullinen suunnitelma: hyönteistorjujaksi pukeutunut Franklin kiertää talon katolle ja pudottaa ilmastointijärjestelmään kaasupatruunan. Kun liikkeen vartijat ja henkilökunta ovat taintuneet, Michael johdattaa ryöstäjät sisään. Samaan aikaan Franklin ja kuski odottavat moottoripyörien kanssa ovella. Kun operaatio on hoidettu, kaikki pakenevat prätkillä Los Santosin sadevesiviemäreihin ja niiden kautta kauempana odottavalle pakoautolle. Prätkät ajetaan kyytiin ja pakoauto häviää kaupungin liikenneruuhkiin.

Kun tarvikkeet ovat kasassa, on aika palkata miehistö. Heisteissä on usein mukana ainakin osa pelin päähenkilöistä, mutta koska he eivät osaa kaikkea, pitää avuksi palkata tekoälyn ohjaamia spesialisteja. Ensimmäiseen tehtävään tarvitaan kuski johtamaan prätkäkolonnaa, hakkeri sammuttamaan turvajärjestelmiä, sekä kovanaama ylimääräiseksi asemieheksi ja hoitamaan mahdollisia panttivankeja. Michael tosin epäilee, että jälkimmäistä ei tarvita, koska suunnitelman mukaan kaikkien pitäisi olla tainnoksissa ryöstön aikana. Mutta kuten armeijassa opittiin, -isi ei ole mitään.

Tarjolla on kaksi kandidaattia kuhunkin rooliin. Kaikilla on omat ominaisuutensa: miten hyvin kantti kestää, miten hyvin bitti – tai vaikka ratti – pysyy hyppysissä ja niin edelleen. Sekä tietenkin myös palkkio. Mitä kovempi kaveri, sitä suurempi osa saaliista lähtee tämän mukana vieraille pankkitileille. Koska kuski ja hakkeri ovat suunnitelmassa elintärkeitä osasia, en säästellyt niiden palkkauksessa. 28% tuotosta on iso siivu, mutta jos operaatio menee perseelleen, kukaan ei saa penniäkään. Koska asemiehelle ei odotettu suurta tarvetta, palkkasin siihen rooliin halvemman, vain 7% haluavan miekkosen, jolla selvästi oli ongelmia hillitä liipasinsormeaan.

 

GTA V -pelikuvaa. SPOILAA ja ihan taatusti.. Lisää pelivideoita osoitteestahttps://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Ja sitten matkaan. Franklin kipuaa katolle muutamia työmiehiä väistellen ja nakkaa tainnutuskaasukranaatin ilmahormiin. Kun sisällä on hiljaista, Michael kävelee kaasunaamarit päässä kööreineen sisään ja alkaa hakkaamaan vitriineitä mäsäksi. 50 000 taalaa, 150 000 taalaa, 500 000 taalaa. Potti kasvaa hakkerin antaessa päivityksiä siitä, paljonko vielä on aikaa. Koska palkkasin ammattitaitoisen hakkerin, aikaa on yllin kyllin. Koko liike on putsattu jo minuuttia ennen ajan loppumista ja ryövärikolmikolla on mukanaan viiden miljoonan edestä jalokiviä. Michael poistuu vähin äänin hyönteistorjunta-auton kanssa samalla kun kuski, Franklin ja asemies ottavat lootit mukaansa prätkille.

Hälyttimet paukahtavat vihdoin soimaan kolmikon kurvatessa prätkillään kohti Los Santosin akvedukteja ja pian päällä on täysimittainen poliisitakaa-ajo. Mutta ei se mitään: helikopterit ja poliisiautot eivät pärjää mutaisissa ja paskaisissa viemäreissä krossipyörille. Franklin toteaa ohimennen, että olipas hyvä idea palkata kuski, joka osasi ennakoida tämänkin. Ehkä huonompi kuski olisi hankkinut huonosti tilanteeseen sopivat kulkuvälineet?

Kaikki ei kuitenkaan mene aivan nappiin: tiukassa kaarteessa asemies menettää prätkänsä hallinnan ja kaatuu mukanaan yli puolentoista miljoonan taalan timantit. Uskallanko lähteä takaisin hakemaan niitä – tai miestä – Franklinin kyytiin? Vilkaisu olan yli kertoo, että en: taustalta näkyy reipas sinipunainen loisto ja sireenit ulvovat kaikkialla. Oliko kyseessä vain huono tuuri vai olisiko parempi asemies pitänyt prätkän hallinnassaan?

En ehdi juuri moista miettimään, sillä tunnelit aukeavat taas akveduktiin, jossa pakoauto jo kaasuttelee, tosin valitettavasti poliisit perässään. Franklinin ja kuskin kaahatessa poliiseja karkuun täytyy pakoautolla  hieman torppailla poliisiautoja pitkin seiniä ennen kuin lootit lastataan turvallisesti kyytiin ja kolmikko kaasuttaa auringonlaskuun. Kukin tienaa keikasta toista sataa tuhatta taalaa, joilla tekeekin jo kaikenlaista!

Ja sitten on aika vetää syvään henkeä, sillä yllättäen huomasin, että olin pidättänyt hengitystäni aika pitkään. Eikä ihme, sillä GTA V:n heistit ovat aivan törkeän hauskoja ja jännittäviä. Hyvä pelisuunnittelu, mainiosti tunnelmaa kohottavat ja painostavat soundtrackit ja monet muut yksityiskohdat ovat sitä tasoa, että sanoisin GTA V:n olevan parempi ryöstöpeli kuin Payday 2.

Ja toki tämä oli vasta ensimmäinen keikka. Tarjolla on myöhemmin monta lisääkin. Mitä tapahtuu, kun psykoottinen Trevor pääsee suunnitteluvuoroon? Tuskin ainakaan mitään yhtä sujuvaa ja liukasta kuin ammattimies Michaelin keikalla! Mutta sen selvittämiseen on vain yksi tapa: pelaa GTA:ta.

Lue myös: Grand Theft Auto V – ensimmäiset tunnit

Keskustele foorumilla: GTA V (2013)

 

Grand Theft Auto V

Tekijä: Rockstar Games

Julkaisija: Take-Two

Saatavissa: PlayStation 3, Xbox 360

Pelaajia: 1, 2-16 (internetissä)

Pelin kotisivu: http://www.rockstargames.com/V/

Miikka Lehtonen

 

Lisää aiheesta

Grand Theft Auto V – ensimmäiset tunnit

Grand Theft Auto V –ensikosketus – megakuprun tavoittelijat (osa 1)

Grand Theft Auto V –ensikosketus – viivaa, viinaa ja aseita (osa 2) 

Lue myös

Dead Risign 3 –ensikosketus – zombit kumoon nextgenin voimin

Fable Legends –ensikosketus – ole pahis, mätki kavereitasi

Rikkaaksi Steam-korteilla – ainakin melkein

Ryse: Son of Rome –ensikosketus – verta, suolia ja gladiaattoreita

Thrustmaster GPX LightBack Ferrari F1 Edition – värikäs PC/Xbox-padi

Tom Clandy’s End War Online –ensikosketus – teknomaailmansota riisuttiin äärimmilleen