Uusimmat

Homefront: The Revolution –ensikosketus – Pohjois-Korean joukot avoimen maailman äärellä

15.07.2014 17:00 Heikki Takala

Homefront oli ilmestyessään täydellinen peli, ainakin paperilla. Hollywood-legenda John Miliuksen kirjoittama dystopia Pohjois-Korean valtaamasta Amerikasta oli ajatuksena kiintoisa. Altavastaajan asemasta käytävä sissi-sodankäynti tarjoilisi ainakin paperilla taktisempaa otetta muuten usein puuduttaviksi äityviin putkiräiskintöihin.

Toisin kuitenkin kävi. Vaikka Heikki Takala pelistä pitikin, niin jäi juoni lähinnä melodramaattiseksi, kun itse pelimekaniikka oli joko vision puutteesta tai budjettiongelmista johtuen putkessa juostua räiskintää. Nyt Heikki kiisi kuitenkin Lontooseen Deep Silverin ja Crytekin lehdistötapahtumaan ottamaan tuntumaa uuden polven kapinaan.

– Homefrontista jäi valtavasti potentiaalia käyttämättä, kertoo pelin tuottaja David Stenton .

– Ostettuamme oikeudet pelisarjaan halusimme suunnitella pelin kokonaan uudestaan Crytekin omalla moottorilla sekä henkilökunnallamme.

Ja näin on myös käynyt. Uudessa Homefrontissa käytännössä kaikki paitsi nimi on muuttunut. Nyt Homefront on avoimen maailman räiskintä, jollaiseksi se THQ:n visioissa epäilemättä joskus suunniteltiinkin.

Homefront Revolutions sijoittuu Philadelphiaan noin 20 vuotta Pohjois-Korean invaasion jälkeen. Rakastettu Johtaja on alistanut Yhdysvallat rautaisen nyrkkinsä alle, ja määritellyt Philadelphian maan uudeksi pääkaupungiksi. Pohjois-Korealle tyypilliseen tyyliin propagandamittarit ovat käännetty kaakkoon, ja mikä tahansa poikkiteloinen ajatus kohtaa nopeasti joko pyssyn perän – tai piipun.

Demo avattiin kohtauksella jossa humalainen kansalainen pui nyrkkiään propagandaa julistavalle valotaululle, tämä sekoilu loppuu hyvin lyhyeen sotilaiden astuessa paikalle. Asia on kenties alleviivattu, mutta ainakaan roolit eivät jää epäselviksi.

– Mielestämme Philadelphia oli pelille oikea miljöö. Se sisältää joitakin ikonisia maamerkkejä kuten Libertine Bellin, myös Yhdysvaltain perustuslakin allekirjoitettiin Philadelphiassa Independence Hallissa. Emme kuitenkaan lähteneet mallintamaan kaupunkia identtiseksi oikean elämänsä vastineen kanssa. Kyseessä on pikemminkin dystopia, joka sisältää joitakin tunnistettavia maamerkkejä.

Homefront epäilemättä jatkaa allegorista kerrontaansa, jonka alatekstissä vilisee jos jonkinlaisia vertauksia. Olisi vaikea keksiä parempaa paikkaa käydä viimeistä näytöstä invaasiosta kertovassa pelissä, kuin Independence Hall. Niin tai näin, näiden asioiden vahvistumista joudutaan odottamaan vielä tovi, ja vaikka Homefrontin maailma on nyt avoin, minne tahansa ei vielä voi mennä pelin alkaessa.

– Maailma kehittyy pelaajan toimien mukana, ja tarinan edetessä myös pelimaailma avautuu. Mutta minne tahansa et voi mennä heti alusta alkaen. Ajatus on, että pelaaja on altavastaaja, näin ollen useat alueet ovat lukittuja kunnes hän suorittaa tiettyjä tehtäviä. Stanton jatkaa.

– Olemme kuitenkin suunnittelemassa dynaamista pelimaailmaa. Tämä tarkoittaa että pelaajan tekemiset vaikuttavat kuinka Philadelphia kehittyy. Tulitaisteluja syntyy pitkin poikin karttaa, ja yleinen asenne miehittäjiä kohtaan tulee muuttumaan siviilien keskuudessa. Myös sää sekä vuorokauden rytmit vastaavat oikeaa elämää.

Ilmeisesti kyseessä on samankaltainen ratkaisu kuin Far Cry 3:ssa, jossa säilyy ainakin vapauden näennäinen illuusio. Tämä on sikäli uskottavaa, sillä päähenkilö on pelkkä Matti Meikäläinen. Pelin alussa ensimmäinen huolenaihe ovat aseet ja luodit, jotka ovat tiukasti korealaisten hallussa. Pelin edetessä päähenkilö avaa lisää uusia aseita sekä modeja näille, ja samalla avaa uusia alueita raivatessaan vihollisia edestään.

Demossa nähtiin lyhyt sabotaasitehtävä, jossa neljä sissiä koordinoi hyökkäyksen yhdessä. Nopean katsauksen perusteella kyseessä on enemmän tai vähemmän suojasta toiseen liikkuva räime, jossa resurssit näyttelevät vähintään yhtä suurta osaa kuin nopea liipasinsormi.

Lyhyen demon perusteella on kuitenkin vaikea puhua. Varsinkin, kun demoon ei pääse itse käsiksi. Noin kymmenenminuuttisen presentaation perusteella lienee joka tapauksessa aiheellista olettaa, että peli tulee olemaan melkoista silmänkarkkia. Crytekin moottori herättää alueet eloon sellaisella tarkkuudella, että PC-miehet tulevat olemaan mielissään 4K-näyttöjensä takana. Vaikuttaa myös siltä että asejärjestelmä tulee nojaamaan enemmän perinteisiin luotikivääreihin kuin korealaisten heiluttelemiin futuristisiin aseisiin. Tämän jälkeen kaikki on kuitenkin puhdasta spekulaatiota, aivan kuten julkaisuajankohta.

– Ilmestymispäivä on… ehkä ensi vuonna, Stanton yskäisee ja sulkee suunsa.

Oli milloin oli, Crytekillä on varmasti rahkeet luoda Homefrontille sen ansaitsemat puitteet. Ja vaikka ensiesittely jätti lähinnä vain kysymyksiä ilmaan, on todennäköistä että huolellisella hiomisella viime vuosien kiinnostavin IP saa arvoistansa jatkoa niin PC:lla, kuin seuraavan sukupolven konsoleilla.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Homefront: The Revolution

Tekijä: Crytek

Julkaisija: Deep Silver

Tulossa: Linux, Mac, PC, PlayStation 4, Xbox One

Pelaajia: 1, ?

Pelin kotisivu: http://www.homefront-game.com

Heikki Takala

 

Homefront (PC, PS3, Xbox 360) 

Eikä sovi myöskään unohtaa sitä, että pelin on käsikirjoittanut muun muassa Red Dawnista tuttu John Milius. Kyseisessä 80-luvun juustoklassikossahan venäläiset tekevät maihinnousun Yhdysvaltoihin ja vain lauma lukio-oppilaita voi pysäyttää heidät.

Nyt mennään samalla teemalla. Korealaiset ovat hyökänneet Yhdysvaltoihin ja vain muutama karvainen vuorimies voi pelastaa vapauden tyyssijan. Voiko tästä asetelmasta muka tulla huono FPS? No voi!

 

Lisää aiheesta

Homefront saa jatkoa, tekijä vaihtui Crytekiin 

Homefront-ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Homefrontin saamat arvosanat laittoivat THQ:n pörssikurssin pahaan syöksyyn 

Huhupartio: Britti-Crytekin toimistolla ulosmarssi – uusi Homefront vaarassa 

Nobelin rauhanpalkinto Pohjois-Koreaan 

THQ sulki Homefront-studion