Uusimmat

Huijari!!

16.01.2000 13:33 Muropaketin toimitus

Sanotaan ”syytön kunnes toisin todistetaan”. Online-pelissä voi kuitenkin yleisesti kääntää koko sanonnan ja sanoa ”syyllinen kunnes toisin todistetaan”. Mutta milläs todistat oman syyttömyytesi?

Internetissä pelattavien niin sanottujen FPS-toimintapelien, 3D-räiskintöjen, maailmassa viime aikojen suurinta kohua, erityisesti maailmallakin mainetta niittäneellä LameBoardilla, on ollut hyvien ja huonompienkin moninpeliklaanien ja pelaajien syyttäminen huijareiksi yhä useammin täysin todisteitta.

Kautta aikojen ovat pelit, sekä yksin- että moninpelit, olleet täynnä erilaisia suunniteltuja ja suunnittelemattomia huijauksia. Nettipelejä pelataan nykyään varsin usein, ei pelkästään hauskuuden takia, vaan voittamisen ja sen tuoman maineen ja jopa rahan takia. Ja ikävä kyllä osa pelaajista pyrkii tähän ”kovan pelaajan” maineeseen keinoja kaihtamatta. Koska Internetissä pelattujen ja voitettujen ottelujen mukaan valitaan yleensä osallistujat Lan-turnauksiin, joissa pelataan jo merkittävistä rahasummista, niin miten estää huijareita viemästä heitä paremmilta rehellisiltä pelaajilta paikkoja näistä turnauksista?

Yhteiset säännöt puuttuvat

Online-peliyhteisöt ovat vielä hyvin nuoria ja ongelmia on paljon. Ensinnäkään ei ole kattojärjestöä tai organisaatiota, joka päättäisi asioista pelaajien puolesta ilman sen suurempia kitinöitä. Toiseksi käytännössä ei ole yhteisesti sovittuja ja hyväksyttyjä sääntöjä siitä mikä on sallittua ja mikä ei, tai miten esimerkiksi ottelut pitäisi järjestää ja pelata. Kolmanneksi (ainakin käytännössä) toisten huijausten paljastaminen on yleensä mahdotonta. Neljänneksi käytännön rankaisukeinoja huijareille ei ole, mikäli nyt joku sattuisikin jäämään kiinni.

Online-pelaaminen kuitenkin on aina vain suositumpaa. Samalla yhä useammalla joukkueella tai pelaajalla on sponsoreita ja tukijoita, jotka vaativat menestystä rahoituksen jatkamiseen. Mitä sitten voidaan tehdä ”kiellettyjen aineiden” käyttäjille netissä? Neljän vuoden pelikieltoko? Ja miten valvoa tai edes käytännössä rangaista kiinnijäänyttä?

Mistä todisteet?

Huijauksia voi koittaa paljastaa esimerkiksi pyytämällä vastustajalta kuvaruutukaappauksia, tai jopa irc-kanavien tai pelipalvelimen loki-tiedostoja julkistamalla. Käytännössä kuitenkin kuvaruutukaappaukset voi ottaa joko pelistä otetuista demoista, tai luoda jollain kuvankäsittelyohjelmalla täysin oikeannäköisiä kuvia. Irc-logit on vielä helpompi väärentää ja luoda näin ”lujia” todisteita jotain henkilöä tai joukkuetta vastaan. On myös mahdollista, mutta erittäin laitonta, murtautua toisten pelaajien koneelle ja tutkia mitä huijauksia siellä on. Eli käytännössä huijausten paljastaminen Internetin välityksellä on mahdotonta. Yleensä varmasti puhtaita pelejä voi pelata vain lähiverkoissa.

Toisten syyttäminen huijaamisesta on monille yhtä tuttua kuin sukkien vaihto. Mutta miltei aina nämä syytökset perustuvat täysin ”musta tuntuu”-todisteihin. Jollain on äänet kovemmalla ja 3d-äänet käytössään, toinen taas pelaa pitkälti kokemuksen mukaan. Yleensä molempia syytetään huijariksi, ja ei aina kovinkaan kohteliaasti tai hillitysti.

Räikeimmässä tapauksessa eräs pelaaja käytti huijausta, jolla näkee seinien läpi, omien sanojensa mukaan vain ja ainoastaan nähdäkseen näkevätkö muutkin seinien läpi. Ainakin omien sanojensa mukaan tämä todisti, että monet vastustajat seurasivat ja tähtäsivät häntä seinien läpi. Tämän kaltainen huijausten käyttäminen, vaikkakin vain niiden paljastamiseen, on yhtä tuomittavaa kuin niiden käyttö oman pelinsä parantamiseen. Syytösten mukaan yhä useammassa huippujoukkueessa on huijareita; sanotaanhan urheilustakin että huipulle ei pääse ja siellä ei pysy ilman dopingia. Mutta onko se sittenkään järkevää? Pelaamisenhan pitäisi olla hauskaa ja nautittavaa. Nauttiiko osa pelaajista pelkästään voittamisesta ja maineen kasvusta? Eikö tiukalla ja jännittävällä pelillä ole heille mitään merkitystä? Onko mahdollista, että osa huippujoukkueista on huipulla vain muutaman yksilön huijausten takia?

Ja rapa lentää

Huijausten määrä, niiden käytön helppous sekä puuttuvat säännöt ja rajat ovat luoneet kaoottisen yhteisön, jossa miltei jokainen syyttää kaikkia muita ja miltei missä vain. Ehkä jonain päivänä tämä syyttelyn ja epäilyn yhteisö tuhoutuu omaan mahdottomuuteensa ja pelaajien kyllästymiseen ainaiseen riitelyyn. Tai ehkäpä taas tulevaisuudessa löytyy tapoja todistaa oma syyttömyytensä, tai toisten huijaaminen varmasti ja laillisesti. Ainakin voi sanoa varmasti että nämä syyttelijät pelaisivat paremmin jos puhuisivat ja osoittelisivat vähemmän – ja pelaisivat enemmän.

Vähemmän puheita, enemmän tekoja!

eDome otti ensimmäisenä suomalaisena pelipalvelujen tarjoajana käyttöön PunkBuster-ohjelmiston Counter-Strikeä ja muita toiminnallisia online-pelejä riivaavan huijausaallon torjumiseksi. Toimimme läheisessä yhteistyössä PunkBusterin kehittäjien kanssa, ja ohjelman luotettavuuden saavutettua kriittisen asteen tulee se pakolliseksi kaikissa eDomen Counter-Strike –palvelimissa. Lue lisää PunkBusterista.