Uusimmat

iOS-pelit testissä 2: Neuroshima Hex, Memodies, Get Outta My Galaxy!, Bang! ja Cut the Rope

22.04.2011 13:00 Miikka Lehtonen

iOS-pelien katsauksemme jatkuu. Tällä kertaa tarkasteluun on osunut peräti kaksi kotimaista peliä, sekä muutama väännös mainioista lautapeleistä. Toimiiko korttien ja pahvimerkkien pyörittely digitaalisesti ja osataanko Suomessa tehdä muitakin pelejä kuin Angry Birdsejä? Kohta se selviää!

Jatkamme samalla kaavalla kuin viimeksikin: viisi kiinnostavaa iOS-ohjelmaa, joita on testailtu iPad 2:lla. Pääsääntöisesti kaikki iPod Touch – ja iPhone-pelit toimivat myös iPadeilla, mutta ellei kyseessä ole niin sanottu universaaliversio, ne toimivat taskuvehkeen resoluutiolla ja täten näyttävät iPadin ruudulla hieman kämäisiltä.

Neuroshima Hex

http://itunes.apple.com/fi/app/neuroshima-hex/id391297152?mt=8

Neuroshima Hex on mitä oivallisin esimerkki siitä, miten mainiosti lauta- ja korttipelit voivat iPadilla toimia. Peli itsessään on hauska ja nopeatempoinen heksastrategia, jossa kahdesta neljään ryhmittymää taistelee kaukaisen tulevaisuuden maapallon kohtalosta.

Ideana on, että kullakin pelin ryhmittymällä on oma tukikohtansa, jota pitäisi suojella, samalla kun paukutetaan kaverin tukikohtaan reikiä. Se, jonka piilopaikka on pelin lopussa parhaassa kunnossa, voittaa. Kullakin pelaajalla on käytössään yksiköitä, jotka tekevät jos jonkinlaista. Jotkut huitovat ympärilleen, toiset räiskivät kauemmas, kolmannet vaikka sitovat verkoillaan vastustajia ja neljännet buffaavat omia joukkoja. Kaikki neljä ryhmittymää ovat vielä täysin erilaisia. Kaikilla on omat yksikkönsä ja oma pelityylinsä.

iPad-versio toimii mainiosti. Vuoro kiertää pelaajalta toiselle, olivatpa pelaajat sitten ihmiskavereita tai tekoälyn botteja. Kukin saa joka vuoro kolme yksikkömerkkiä, joista yksi heitetään pois ja kaksi pelataan. Nappuloiden sijoittelu, pyörittely ja tarkempi tutkiminen onnistuvat mainiosti toimivan käyttöliittymän avulla ja peli pitää luonnollisesti huolen säännöistä ja muista pikkujutuista.

iPadille on julkaistu jo useita kortti- ja lautapelien versioita, mutta minun kirjoissani Neuroshima Hex on kirkkainta kärkeä. Pelit ovat todella nopeatempoisia ja ohi 10 – 15 minuutissa. Erilaisia kombinaatioita on valtavat määrät ja tekoälystä saa mukavan vastuksen.

Pelissä on vielä jonkin verran pieniä bugeja, jotka lähinnä nousevat esiin, kun peli kohtaa jonkun tavallista erikoisemman tai monimutkaisemman sääntöyhdistelmän. Suurin huono puoli onkin se, että pelattuani muutaman euron hintaista iPad-versiota haluan käydä ostamassa 50 euron hintaisen lautapelin.

Tekijä: Big Daddy Creations

Laitteet: Universaali – sama versio toimii iPadilla ja iPhonella

Demo: rajoitettu demo

Hinta/laatu-suhde: Erinomainen. Neuroshima Hex olisi 50 euron lautapelinäkin mainio ostos, eikä 2,39 euron hintainen iOS-versio jää yhtään jälkeen. Erinomaisen toimiva versio erinomaisesta lautapelistä.

Memodies

http://itunes.apple.com/fi/app/memodies/id401488073?mt=8

Memodies on mainittu aiemminkin Domen sivuilla, eikä suotta. Turkulaisen Juha Kiilin yhden miehen produktio kiinnosti jo ilmestyessään, mutta pääsin tosissani testailemaan peliä vasta iPad-hankintani myötä.

Kiinnostus ei ollut turhaa, sillä Memodies on hauska peli. Se on yhdistelmä rytmipeliä ja Speden speleistäkin tuttua muistipeliä, jossa peli näyttää painettavien nappien sarjan ja pelaajan pitää toistaa se. Nyt toki sitten vielä mahdollisimman lähelle annettua tahtia.

Ja siinä se sitten oikeastaan olikin, sillä Memodies on idealtaan hyvin yksinkertainen, mutta onnistuu ahtamaan sen yksinkertaisen ideansa alle paljon pelattavaa. Peli on jaettu eri tyylisiin osioihin, joissa välillä kuunnellaan rauhallista ambientia, toisinaan tiukempaa ja nopeampaa melodiaa, tai vaikka paukutetaan rumpuja. Pelin yleisilme on todella siisti ja tyylikäs, sekä musiikki yllättävänkin tarttuvaa.

Vaikeustaso alkaa sen verran simppelistä, että kuka tahansa pääsee kärryille pelin ideasta, mutta sen jälkeen käyrä lähtee nopeaan nousuun. Jo 10 minuutin pelin jälkeen aivonystyrät ovat kovilla pitkien painelusarjojen kanssa, joten aivojumpasta pitävät ovat varmasti kotonaan.

Jatkokehittelyä varten olisi kiva nähdä pelissä vaikkapa GameCenter-achievementeja, mutta yhden miehen kehitystiimin huomio taitaa olla jo muissa peleissä. Silti: 79 sentillä saa positiivisesti massasta erottuvan pikkupelin, joka tuskin pitää huomiotasi päiväkausia, mutta muistuttaa välillä olemassaolostaan ja tarjoaa mukavia pelihetkiä.

Huom: kirjoitushetkellä peli näyttää olevan ilmaislevityksessä. Napatkaa vielä kun ehditte!

Tekijä: Juha Kiili

Laitteet: Universaali – sama versio toimii iPadilla ja iPhonella

Demo: ei

Hinta/laatu-suhde: Mainio. 79 sentillä voi nyt ostaa miltei mitä tahansa ja vaikka Memodies ei ole sisältönsä määrältä mikään eepos, siitä riittää pelattavaa useisiin pieniin pelihetkiin.

Get Outta My Galaxy!

http://itunes.apple.com/fi/app/get-outta-my-galaxy/id418536575?mt=8

Viikon toinen suomalaispelimme on aika eri maata kuin Memodies, joka oli minimalistisen tyylitelty. Get Outta My Galaxy – ei, nimi ei ole viittaus Babylon 5:een, kysyin – olisi tyylinsä puolesta kotonaan ”oikeilla” pelikoneilla.

Galaxyssa pelaaja komentaa pikkuista ja vihaista avaruusolentoa, joka on kyllästynyt galaksiaan asuttaviin, vieläkin pienempiin öppiäisiin. Koska nämä eivät tottele puhetta, heidät on häädettävä galaksista läpsimällä.

Käytännössä tämä tapahtuu kuljeskelemalla pitkin Mario Galaxy –tyylisiä pikkuplaneettoja, joita asuttavat mitä ihmeellisemmät avaruusmönkijät. Jotkut piipertävät pitkin planeettoja vapaasti läpsittävinä, mutta jo muutaman kentän kuluttua vastaan tulee muun muassa maan alle piiloutuvia ötököitä, jotka vieläpä pudottelevat planeetoille pelaajaa hidastavia kasveja, eivätkä yllätykset suinkaan siihen lopu.

Ja näin se peli sitten etenee, kevyen puzzleilun ja runsaan läpsimisen merkeissä. 79 sentin hintaiseksi peliksi Get Outta My Galaxyssa on suorastaan huisin paljon erilaista sisältöä, varsinkin kun peli on vielä aktiivisessa kehityksessä.

Mikäli olet iPhone- tai iPod Touch –peluri, Get Outta My Galaxy toimii mainiosti. Peli tarjoaa kontrollivaihtoehtoina joko kallistelun tai virtuaali-joystickin. Toinen käsi on aika vauhdissa läpsyttimenä, sillä ötököiden, kasvien ja muiden läpsyteltävien muksiminen tapahtuu niitä tökkimällä. Kuulostaa erikoiselta, mutta käytännössä molemmat ohjaustyylit toimivat ihan hyvin. Itse tykkäsin kallistelusta jopa enemmän, sillä pelin tempo on sangen rauhallinen ja ohjaus viritetty juuri kohdalleen.

Näin siis pienemmillä iOS-laitteilla. Peli toki toimii myös iPadilla, mutta ei natiiviresoluutiolla. Lisäksi iPad sopii heikosti tämän tyyppisiin peleihin, sillä pitelipä laitetta miten tahansa, pelaaminen on epämukavaa. Koneen kannattelu yhdellä kädellä ei ole pitkän päälle kivaa, mutta kylläkin välttämätöntä, jotta läpsyttely onnistuu. Ja jos iPadin taas pistää pöydälle, hahmon ohjaus on hankalaa.

Pienempien iOS-laitteiden omistajien kannattaa tutustua peliin aika varauksetta, sillä 79 senttiä ei ole näin muikeasta pelistä hinta eikä mikään. iPad-omistajat saavat toki myös pelistä hupia, mutta lisäksi treeniä pitelykädelleen.

Tekijä: Ookoohko

Laitteet: iPhone / iPod Touch

Demo: ei

Hinta/laatu-suhde: 79 sentillään saa hauskaa ja toimivaa pelattavaa tuntikausiksi. Helposti suosituksen arvoinen, ainakin jos käytössä on pienempi iOS-laite tai tuhdimpi käsivarsi.

Bang!

http://itunes.apple.com/fi/app/bang-hd-official-video-game/id406636303?mt=8

Bang! on korttipelinä mitä mainioin ja yksi kestosuosikeistani. Se on pohjimmiltaan samanlainen peli kuin lukemattomat Mafia / Werewolf –variantit, mutta siinä on mukana myös oikea pelattavuus. Ideana on, että pelaajat omaksuvat spagettilänkkärien roolit.

Yksi pelaaja on sheriffi. Tämän tietävät kaikki. Muut ovat joko apulaissheriffejä, lainsuojattomia tai luopioita. Kuka on mikä? Se on mysteeri, joka pitäisi ratkoa muiden touhuja tulkitsemalla. Kaikilla on omat voittoehtonsa, jotka suorastaan kannustavat pelaajia pelaamaan jatkuvasti ristiin.

Pelattavuus itsessään on myös todella simppeliä. Pelaajat nostavat joka vuoro käteensä spagetti-henkisiä kortteja, joilla voi räiskiä kavereita, väistellä räiskintää, kitata kaljaa, varastaa kaverilta kortteja tai vaikka pistää palavan dynamiittipötkön kiertämään pelaajalta toiselle. Ei ole mikään ihme, että helppo ja nopeatempoinen Bang! on jatkuva suosikki illanistujaisissa.

Mutta entä sitten iPad-versio? No, se on sitä tuttua ja turvallista Bang!-sähellystä. Toistaiseksi pelin pääasiallinen pointti on yksinpeli tekoälyä vastaan. Se toimii ihan asiallisesti ja tuntuu menevän harhautuksiin kuin ihminenkin. Pelaaminen on siis hauskaa.

Moninpeli on toistaiseksi rajattu kädestä käteen –metodiin. Koska jokaisella pelaajalla on salaiset korttinsa, kaikki eivät voi yhtä aikaa killitellä samaa näyttöä ja niinpä iPad kiertää pelaajalta toiselle. Hauskaahan se näinkin on, mutta mielestäni Bang!, korttipeli kun on, toimii huomattavasti paremmin oikeilla korteilla.

Kehitystiimi on luvannut myöhemmin paitsi uusia hahmoja ja korttipelin lisäosia, myös netin kautta toimivan moninpelin, jolloin Bang! saavuttaneekin todellisen huikeuden multihuipentuman. Nytkin se on erinomaisen hauskaa viihdettä yksinäisille länkkäri-faneille, joskin Neuroshima Hex –varoitus pätee tähänkin peliin: tulet ostamaan tämän jälkeen myös pelin aidon version.

Tekijä: Palzoun & Spinvector

Laitteet: Vain iPad

emo: ei

Hinta/laatu-suhde: Bang! on kirjoitushetkellä julkaisutarjouksessa 2,39 eurolla, mikä on erinomainen hinta näin mainiosta pelistä. iPadin ruudulta ei toki pääse lukemaan kanssapelaajien elekieltä, mikä on oikeasti iso osa Bang!:in viehätystä, mutta toisaalta paikalle ei tarvitse kutsua neljästä kahdeksaan ystävää.

Cut the Rope!

http://itunes.apple.com/fi/app/cut-the-rope-hd/id394610743?mt=8

Cut the Rope! on kuin itse veikeys. Pelin idea on simppeli: ruudun alalaidassa kytistelee karkista pitävä avaruusötökkä. Karkki taas on sidottu köyden jatkoksi johonkin päin kenttää. Ideana olisi nimenkin mukaisesti leikata köysi poikki niin, että karkki putoaa örmyn kitaan.

Eihän homma toki ole käytännössä näin helppoa, sillä jo parin kentän päästä karkkia pitää ninjailla pitkin kenttää ilmapallojen varassa ja muutenkin fysiikalla kikkaillen. Ja sitten mukaan tulee hämähäkkejä, jotka kiipeävät narua pitkin ylös syömään itse karkkia, tai vaikka kuminauhoja, joiden avulla karkkia voi lennättää pitkin kenttää ja niin edelleen.

Vaikeustaso nousee nopeasti, mutta ei ikinä epäreiluksi. Hoksottimia tarvitaan alati ja peli hyödyntää mainiosti iOS-laitteiden multitouch-mahdollisuuksia, sillä monissa kentissä pitää katkoa useita köysiä yhtä aikaa, jotta vaikkapa se viimeinen kiinnitetty kumilenkki singauttaa karkin ihmeelliseen suuntaan.

Ei ole mikään ihme, että Cut the Rope! on jo miljoonaluokan hitti. Se on törkeän söpö, välittömän pelattava ja tappavan addiktiivinen.

Tekijä: ZeptoLab

Laitteet: Omat, erilliset versiot iPadille ja iPhonelle

Demo: Lite-versioiden ohella pelistä on julkaistu ilmaisia juhla-aiheisia versioita

Hinta/laatu-suhde: Mitä mainioin. iPhone-versio maksaa 79 senttiä, iPad-versio 1,59 euroa. Kumpikin on halpa hinta pelistä, jossa on jo nyt valtava määrä erilaisia kenttiä ja pelattavaa viikkokausiksi, varsinkin kun peli on vielä aktiivisessa kehityksessä.

 

Palaamme asiaan taas noin viikon kuluttua! Jos olet kotimainen iOS-pelikehittäjä ja haluat oman pelisi mukaan katsaukseen, pistä postia osoitteeseen posti[ät]edome.net.

Lue myös

3DS-pelit testissä – mitä konsolin alkuvaiheen pelit tarjoavat?

SOCOM: Special Forces – erityisesti moninpelaajille

World of Tanks – haastattelussa tankkimorpin tekijät (osat 1-9)

SOCOM: Special Forces (PS3)