Uusimmat

Jumpgate Evolution – Eliten ja EVEn haastaja ensikosketuksessa

06.01.2009 11:58 Tero Lehtiniemi

Kuka muistaa vielä Jumpgate-massiivimoninpelin? Realistista avaruuslentelyä, ohjattuja tapahtumia ja Elite-henkistä meininkiä tarjonnut peli oli poikkeuksellinen ja monin tavoin kunnianhimoinen tuotos. Peli ei kuitenkaan koskaan saavuttanut kovin suurta suosiota, lähinnä vaikeutensa, verkkopelien nuoruuden ja pelin pyöritykseen liittyneiden erinäisten ongelmien vuoksi.

Tekijäfirma Netdevil on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa työstänyt pelille jatko-osaa. Jumpgate Evolution hylkää edeltäjänsä armottomuuden ja realismin tavoittelun, pyrkien sen sijaan tarjoamaan viihdyttävää ja helposti lähestyttävää avaruussotaa. Kävimme Kööpenhaminassa kuulemassa, mistä oikein on kysymys.

Jumpgate Evolution sijoittuu kaukaiseen galaksiin ensimmäisen Jumpgaten tarinan päättäneen Shift-ilmiön jälkeen. Ihmiskunnan ollessa jo lähes tuhon partaalla sodassa mystistä ja aggressiivista Conflux-rotua vastaan tapahtui omituinen, selittämätön ilmiö, joka kirjaimellisesti siirsi ihmiskunnan alukset, avaruusasemat ja jopa osan planeetoista kauas konfliktin keskipisteestä. Tämän tarkemmin asiaa ei selitetä, mutta epämääräisellä selityksellä on syynsä: Shiftin selittäminen ja tutkiminen on merkittävä osa pelin tarinaa.

Pelaajat voivat ensimmäisen pelin tapaan valita puolensa kolmesta erilaisesta. Korruptoitunut entinen talousmahti Solrain Commonwealth houkuttelee hämärähommista kiinnostuneita palkkasotureita ja laajentumishaluinen Octavianin imperiumi sotilashenkisiä. Kolmantena kokkina sopan ääressä häärii ideologisesti motivoitunut Quantar Paths -niminen kulttien yhteenliittymä.

Pelin pääosassa tulee olemaan ihmisryhmittymien välinen konflikti, mutta tämän ohella myös klassista PvE-sisältöäkin on tarjolla. Suurimman osan tästä tarjoaa ihmiskunnan ikuinen riesa eli Conflux-alienrotu, mutta pienempää harmia on tarjolla esimerkiksi avaruuspiraattien muodossa, puhumattakaan avaruuden tutkimattomien osien muista vaaroista.

Eliittijoukko

Avoin PvP/RvR-tyylinen pelaaminen on riskialtis veto, ja niinpä pelin tuottaja Hermann Petershackin mukaan asian suhteen ollaan pyritty olemaan joustavia. Netdevilin tarkoituksena on perustaa palvelimia, joilla osa universumin tähtisysteemeistä on rauhoitettu ihmisten välisiltä konflikteilta kokonaan. Vastapainona tulevat olemaan niin sanotut avoimet palvelimet, joilla turvassa ei ole edes oman ryhmittymän pelaajilta, vaan kaikkien kimppuun voi hyökätä.

Pohjimmiltaan tarkoituksena on kuitenkin tarjota Eliten ja Privateerin hengessä tehty avaruusmaailma, jonka talous lepää lähes täysin pelaajien toimien varassa. Omasipa pelaaja sitten soturin, kauppiaan tai kaivosaluksen kipparin roolin, tätä ei ole sidottu yhteen luokkaan, vaan hommaa voi vaihtaa alusta vaihtamalla.

Minkäänlaisia taitopuita ei ole luvassa, Petershackin mukaan toimintapeli ei sellaisia kaipaa. Alukset, varusteet ja uusiin alustyyppeihin oikeuttavat lisenssit luonnollisesti parantavat pelaajan selviytymismahdollisuuksia, mutta pääpaino halutaan pitää taidossa.

Onnistuneet massiivimoninpelit ovat perinteisesti olleet roolipelejä siitä yksinkertaisesta syystä, että ne eivät ole verkkoviiveen ja ruudunpäivityksen kannalta niin vaativia kuin perinteiset toimintapelit. Petershackin mukaan tiimin suurin haaste onkin se, että palvelimet ja pelaajien koneet kestäisivät jopa satojen alusten yhtäaikaiset taistelut.

Pelaajien koneiden kannalta peli on pyritty pitämään armollisena erittäin skaalautumiskykyisen pelimoottorin avulla: pelin pitäisi pyöriä hyvin myös vanhemmilla koneilla. Joka tapauksessa testattu versio näytti varsin nätiltä. Hitaampien koneiden omistajia ei ainakaan tämän perusteella ole siis suosittu muiden kustannuksella.

 

Yksi ensimmäisen Jumpgaten suurimmista ongelmista oli sen realistisuus. Kun jo pelkään avaruusasemille telakoitumisen vaikeus oli verrattavissa realistisempiin lentosimulaattoreihin ja matkanteko paikasta toiseen saattoi kestää tuntikausia, oli selvää ettei kyseessä ollut joka pojan tai tytön peli. Jumpgate Evolution hylkääkin edeltäjänsä realisminhakuisuuden, tarjoten tilalle Wing Commandereista ja Freespaceista tutun toimintahenkisen lentomallin jossa avaruusalus kulkee sinne minne nokka osoittaa. Lopputulos tuntuu selkeästi helpommin lähestyttävältä, mikä tiimin tavoitteet huomioon ottaen on hyvä asia.

Jumpgate Evolution vaikuttaa ensisilmäykseltä piristävältä lisältä MMO-markkinoille. Se ei suoranaisesti kilpaile genren kärkijoukkojen kanssa, vaan pyrkii tarjoamaan toimintahenkisen massiivimoninpelikokemuksen niille avaruuden valloituksesta haaveileville, joille EVE Online on liian esoteerinen tai hidastempoinen. Peli on tällä hetkellä suljetussa betatestauksessa, ja julkaisua on luvattu alkuvuodeksi. Palaamme asiaan valmiin pelin tiimoilta, sitten nähdään jatkuuko positiivinen tunne ensivaikutelmaa pidemmälle.

 

Tekijä: Netdevil
Julkaisija: Codemasters
Tulossa: PC
Pelaajia: tuhansia
Pelin kotisivu: http://www.jumpgateevolution.com/
Tero Lehtiniemi

 

Lue myös

Creative HS-1200 Wireless Headset – testissä langattomat pelikuulokkeet

Kauhistuttavia pelikokemuksia – lukijoiden kertomuksia

Legendary (PC)

Quantum of Solace: The Game (PS2, PS3, 360)

Stardust – retrohaastattelu suomipelien muinaisuudesta

Trackmania DS (DS)

Verbatim Rapier V1 Laser – kohtuuhintainen pelihiiri

Wiikon wanha: Zool

Vuoden 2008 pettymykset

Äänestä: Valitse vuoden 2008 parhaat pelit