Uusimmat

MAG – raskaan sarjan nettisotaa PS3:lla – osa 1

25.01.2010 16:56 Jukka O. Kauppinen

PC-pelaajille massiivisen mittakaavan verkkoräiskintäpelit eivät ole mitään uutta. Onhan noita verkkosotia, aina klassisista Counter-Striken ja Battlefield 2:n verkkosodista PlanetSiden ja World War II Onlinen massiivimoninpelattaviin satojen ja tuhansien pelaajien virtuaalisotiin.

Miten käy kun raskaan sarjan verkkosota halutaan tuoda pelikonsoleille? Sonyn MAG lupaa PS3:lle massiivista 256 pelaajan nettisodankäyntiä. Täyttyvätkö lupaukset? Siitähän piti ottaa selvää. eDome suuntasi Lontooseen Baker Streetille ja pyysi itsensä Sherlock Holmesin apuun MAGin salaisuuksien selvittämiseksi.

Sonyn MAG256-tapahtumassa eurooppalaiset pelitoimittajat ottivat tuntumaa MAGin meiningeistä. Mutta toimeen ei toki tartuttu hirveällä häslingillä. Ensin kokosimme pohjoismaisten toimittajien iskujoukon ja nautimme läheisessä pubissa englantilaisen aamiaisen. Ei kovinkaan hyvää, mutta kahdeksan tuntia heräämisen jälkeen nautittu aamiainen tuli jo tarpeeseen.

Sitten oli aika tarttua toimeen. MAG256-areena oli Westminsterin yliopiston uumeniin rakennettu mahtava rakennelma, jossa yhdessä lähiverkossa surrasi 128 PlayStation 3 –konsolia. Päivän verkkosotien kohokohtana iltapäivällä 128 pelaajan eurojoukkueemme kohtaisi pelin tekijästudion Zipper Interactiven soturit, mahtavassa 256 pelaajan taistelussa. Pystyvätkö eurotoimittajat pieksemään tekijätiimin?

MAG, onnen maa

MAG-pelin maailma on vuonna 2025 täynnä onnea, rauhaa ja hippityttöjä. Sotia ei näet enää ole. Valtiot ovat syvällisessä rauhantilassa. Konflikteja ei ole. Ainakaan pinnalle näkyviä. Jos erimielisyyksiä esiintyy, niin ne ratkotaan huomaamattomasti sivummassa, palkkasoturiyhtiöiden avulla. Palkkasoturit hoitavat likaiset hommat, ilman että kenenkään tarvitsee sotkea käsiään likaiseen sodankäyntiin.

Jotta rauha, onni ja kapitalismi kukoistaisivat, toimivat palkkasoturit luonnollisesti vapaan markkinatalouden ehdoilla. Soturifirmat eivät ole uskollisia yhdellekään valtiolle, vaan sotivat tunnontuskitta sillä puolella, joka on tehnyt parhaan tarjouksen.

Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että pelaajillakin on mistä valita. Vaikka palkkasoturiyhtiöitä on varmasti maailmassa enemmänkin, niin MAGissa niitä on kolme kappaletta. Kullakin on hieman erilainen imago ja varusteet.

  • Raven – eurooppalainen korkean teknologian aseisiin ja varusteisiin panostava yhtiö. Aseistus ja koulutus on huippuluokkaa.
  • Valor – amerikkalaislähtöinen yhtiö värvää sotilaansa ennen kaikkea Yhdysvaltain, Britannian ja Meksikon armeijan veteraaneista. Yhtiö luottaa ennen kaikkea joustavuuteen ja tilanteeseen mukautumiseen, jotta tehtävät saataisiin hoidettua.
  • S.V.E.R. – venäläishenkinen yhtiö on maanläheisin suurista palkkasoturiyhtiöistä. Aseistus on muita vaatimattomampaa, mutta soturit ovat improvisaation mestareita kalustonsa virittelyssä. S.V.E.R. uskoo kunniaan ja kauhun herättämiseen vihollisten keskuudessa.

Isoja sotia, joissa kaikella on merkitystä

MAGin taustatarinalla ei ole oikeastaan kummoistakaan merkitystä. Kolme palkkasoturifirmaa ovat enemmän tai vähemmän identtisiä, vain pienillä eroilla. Kullakin on jotain armeijakohtaisia aseita ja kulkuneuvoja, mutta loppumetreillä kalusto on tasaveroista, yhdelläkään ei ole merkittäviä käytännön etuja muihin nähden.

Pelimaailmakin tuntuu vain jonkinlaiselta kaukaiselta kulissilta, johon on voitu rakentaa pieniä areenoja minisotia varten. Ja mikäs siinä, kukapa nyt esimerkiksi Counter-Striken tai Unreal Tournamentien nettikahakoissa pelin taustatarinoista piittaisi?

Palkkasoturijoukkionsa valitseminen onkin enemmän kiinni ideologiasta ja samaistumisesta. Sitten pelaaja onkin enemmän tai vähemmän naimisissa valintansa kanssa, sillä vaikka joukkiota voi tietysti vaihdella fiiliksen mukaan, ylennykset ja firmakohtaisesti avattavat perusaseita paremmat tussarit ja lisävarusteet eivät siirry toiseen firmaan. (toim. huom. kirjoittajan päätelmä, ei perustu varmistettuun tietoon) Ja kannattaa toki muistaa sekin, että kunkin taistelun tarkoitus ei ole suinkaan se, että sinulla olisi hauskaa, vaan että juuri SINUN firmasi voittaisi taistelun, sodan ja keräisi arvostusta.

Kaiken ytimessä onkin nimenomaan nettisota ja aivan erityisesti MAGin kolme tukipylvästä:

Isot sodat, mieliinpainuvat hetket – MAG on ensimmäinen konsoliräiskintä, joka rakentaa näin massiivisen mittakaavan verkkoräiskintää. Jo 128 pelaajan yhteenotot ovat laajoja ja toiminnantäyteisiä, puhumattakaan 256 pelaajan taisteluista. Huimia lukuja, PC-pelienkin mitassa.

Komentojärjestelmä – toisin kuin useimmissa räiskinnöissä, pelaajat jaotellaan todellisten armeijoiden tapaan yksikköihin ryhmiksi, joukkueiksi ja komppaniaksi, joilla on kullakin oma komentajansa. Kunkin osapuolen ylin komentaja voi seurata taistelun kulkua ja antaa alemmille osastoille määräyksiä, joita taas alemmat komentajat välittävät alaisilleen. Kauneimmillaan taistelut voisivat tämän ansiosta olla kuin järjestäytyneiden yksikköjen yhteenottoja, joissa sooloilu on minimoitu, tehokkuus maksimoitu. Näin siis täydellisessä maailmassa.

Kaikella on merkitystä – pelikenttien tapahtumat perustuvat täysin pelaajien aikaansaannoksiin. Mitään ei ole skriptattu ja komentajat määrittelevät tavoitteet.

Massiivista ja avointa toimintaa, hallitusti ja komennetusti. Siinä siis ne ydinjutut. Niiden päälle on rakennettu muhkea FPS-räiskintä, jota on höystetty vielä muutamalla veikeällä lisädetaljilla. Näistä mielenkiintoisimmaksi ystävämme Sherlock arvioi XP:n, kokemuspisteet. Niillä peliin haetaan mielenkiintoista uutta näkökulmaa tiimipelaamisen.

XP:tä näet saa kiitettävän monipuolisista asioita. Tilille kilahtaa viisi XP:tä vihollisen taposta. Tapon avustuksesta puolestaan saa kolme pojoa. Lisää XP:tä tienaa esimerkiksi kaverien parantamisesta ja erityisen paljon esimiehen antaman tehtävän täyttämisestä. Miinusta puolestaan ropisee kaverien tappamisesta.

XP onkin erinomainen mittari parhaiden pelaajien seuraamiseksi. Pelkät tapot kertovat toki omaa karua kieltään pelaajien pärjäämisestä – tai ainakin paljastavat, jotta kuka onkaan löytänyt hyvän kyttäyspaikan. Mutta MAGin yhteistyötä painottavan hengen mukaisesti ne pelaajat, jotka puhaltavat eniten yhteen hiileen ja tiimin puolesta, napsivat todennäköisesti myös eniten XP:tä. XP on lisäksi muutakin kuin pelkkää elvistelyä, se on käytännössä myös pelivaluuttaa, jolla voi pelien välissä varustaa soturiaan. Haluatko uusia aseita, varusteita tai laitteita? XP:llä niitä saa. Kun XP:tä käytetään mittarina, niin paras pelaaja ei olekaan enää välttämättä se kovin joukkomurhaaja, vaan nimenomaan kaveri joka räiskeen ohella osaa myös auttaa kavereita ja noudattaa käskyjä.

Pyssyjä, pyssyjä, loadoutteja

Koska kyse on räiskintäpelistä, niin erilaisia aseita tietysti riittää. Niiden käyttäminen ja virittely on toteutettu oikein mainiosti. Pelissä ei ole lainkaan erilaisia hahmoluokkia, vaan hahmojen käyttö riippuu täysin hänelle määritellystä ase- ja varustekokonaisuudesta. Näitä default-varustekokonaisuuksia, loadoutteja, voi olla kaikkiaan viisi erilaista. Jokaisen loadoutin voi rakentaa yksilöllisesti sen mukaan, mitä varusteita pelaaja on hahmo(i)lleen hankkinut. 

Jokaisella hahmolla on käytössään ensisijainen ase, hätävarapistooli, puukko sekä varusteita. Näistä ensisijaista asetta ja pistoolia vaihdetaan R2-napilla, mutta jos esimerkiksi rynnäkkökivääriin on ostettu kranaatinheitin, niin myös siihen vaihdetaan R2:lla. L2:lla puolestaan vaihdellaan lisävarusteiden välillä, joita voivat olla esimerkiksi ensiapupakkaukset, kulkuneuvojen korjausvälineet, käsikranaatit ja raketinheitin.

Hahmojen loadouttien vaihtelua ei ole rajoitettu, vaan pelin voi alkaa millä loadoutilla tahansa. Kuolemien välissä on mahdollista vaihtaa sekä spawnipistettä että loadouttia, minkä myötä peli pysyy pirteänä ja vaihtelevana.

Lupaus yhteistyöstä

Entäpä se yhteistyö? Pelaaminen tiimin mukana, yhteistyön tekeminen? Siinäpä se nettiräiskintöjen haaste. Yleensähän todella hyvää, laadukasta pelaamista löytää vasta järjestetyistä otteluista tai klaanipeleistä, joissa on mukana paljon tuttuja ja asiallisia pelaajia. Mutta satunnaiset matsit, random-nettihäröjen kanssa? Ne eivät ole aina niin hubaa, saati organisoituja. Kaikki omillaan, satunnaisesti säätäen, eikö niin?

Eri rooleissa pelaavilla on käytössään erilaisia työkaluja. Perussotilas keskittyy räiskinnän ohessa lähinnä esimiehensä seuraamiseen, mutta pystyy välittämään Eyeball Mark I:n ja apuvälineidensä havaintoja toisille pelaajille. Ryhmänjohtajalla sen sijaan on käytössään jo mahdollisuus tilata esimerkiksi tiedustelulennokeita ja kranaatinheitinkeskityksiä. Ryhmänjohtaja voi myös antaa lähistöllään oleville oman ryhmänsä sotilaille erilaisia bonuksia, kuten nopeamman lippaanvaihdon, kestävyyttä kyynelkaasukranaatteja vastaan ja nopeamman liikkumisen.

Joukkueenjohtajan erikoiskäskyihin puolestaan kuuluu esimerkiksi kaasuiskun tilaaminen, laajempi tiedustelu kohdealueelle ja rynnäkkökoneiden isku. Joukkueenjohtajan alaisilleen antamia bonuksia ovat vihollisten tulituksen havainnointi kauempaa, vahingonkestävyys, kulkuneuvojen ja bunkkerien korjaus sekä nopeampi räjähteiden asentaminen ja purkaminen.

Taistelukentällä riekkuvalla komppanianpäällikön vaikutus taisteluun on voimakkain ja epäsuorin. Hän voi tilata komentajakäskyillään satelliittitiedustelua, hidastaa vihollisten respausnopeutta, nopeuttaa omien raspausta tai vaikkapa resetoida alaistensa antamat käskyt. Alaisilleen komppanianpäällikkö antaa paremmat panssaroinnit tai tekee näistä vaikeammin havaittavia vihollisten sensoreissa.

Mitä ylempänä komentoportaassa, sitä strategisemmat ja epäsuoremmat toiminnot siis. Niiden avulla ei niinkään voiteta taistelua yksin rynkkyään heilutellen kuin autetaan muita oman puolen sotilaita antamalla heille taktista tukea – ja ohjaamalla yksiköitä liikkumiskäskyillä yhteisten tavoitteiden suuntaan.

Saapa nähdä miten MAG tässä onnistuu. Auta omia, sotikaa yhdessä, pysykää tiukkana ryhmänä, vallatkaa yhdessä kohteita tai puolustakaa niitä. Häiritkää vihollisia. Tutulta ja noin tuhat kertaa aiemminkin nähdyltä.

Koetun perusteella voisin kuvitella, että edes MAG ei tule olemaan tällä rintamalla hirvittävä mullistus, ainakaan heti. Jos haluat pelata yksinäisenä sutena, kukaan ei sitä voi estää. Sen sijaan yhteispeliin tunnutaan kannustamaan positiivisilla keinoilla. Koin suorastaan miellyttäväksi esimerkiksi sen, että pysytellessäni ryhmänjohtajani lähistöllä, hänen komentoauransa sisällä, hahmoni sai läheisyydestä edellämainittuja bonuksia. Ja kun useampi ukko pysytteli ryhmässä, saimme paitsi ryhmäbonusta, myös tulivoimamme lakaisi viholliset perusteellisesti.

Komentojärjestelmän noudattaminen vaati kuitenkin tietoista yritystä seurata pelitilannetta, ympäristöä ja kavereita. Enemmän kuin normaalissa räiskinnässä. Siihen oppiminen ei tapahdu hetkessä, joten en usko testauspäivämme ehtineen antaa vielä kovinkaan täydellistä kuvaa pelin todellisesta olemuksesta. Komentojärjestelmän toinen puoli – eli käskyjen antaminen ja osastojen johtaminen – jäi minulle vielä täysin avoimeksi.

Luulisin kuitenkin, että ryhmän- ja joukkueenjohtajien välittämät käskyt ja tavoitteet avautuvat hiljalleen pelikokemuksen kertyessä. Ensimmäiset matsit menevät pelkästään räiskinnän ja totuttelun merkeissä, sitten oppii jo erottamaan omat ryhmätoverinsa, esimiehensä ja tavoitteet.

 

Joten, arvon Sherlock Holmes, mikä on tähänastinen näkemyksenne pelistä?

”Mielenkiintoista, rakas Kauppinen. Peli vaikuttaa lupaavalta, mutta asiaa täytyy tutkia tarkemmin. Kenties voisitte julkaista huomenna lisää kokemuksianne MAG-pelistä?”

”Toki, hyvä herra Holmes. Astelkaamme siis huomenna taistelukentille 64-, 128- ja 256-pelaajan verkkosotakokemusten merkeissä.”

Artikkelin toisen osan löydät täältä:

 

MAG-videoita:

 

Tekijä: Zipper Interactive
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Tulossa: PlayStation 3, 27.1.2010
Pelaajia: 64-256
Pelin kotisivu: http://www.mag.com
Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Kuva- ja videoreportaasi MAG256-tapahtumasta

MAG – haastattelussa PS3:n verkkoräiskinnän tekijät

MAG-ennakko (PS3)

Lue myös

Assassin’s Creed II –haastattelu ja videoesittely

Logitech Flight System G940 – muhkea mutta lötkö PC-ohjainpaketti

Logitech Wireless Guitar Controller – luksuskitara musiikkipeleihin

Red Dead Redemption -ensikosketus – Rockstar palaa villiin länteen

Testissä SteelSeries XAI laserhiiri – peto hiiren vaatteissa

Wiikon wanha: Lords of Midnight – virtuaalimaailma vuodelta 1984